Újabb sporttörténelmi tett: Liu Shaoang olimpiai bajnok 500 méteren!

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.13. 11:50
Liu Shaoang olimpiai bajnok lett a rövid pályás gyorskorcsolyázók utolsó férfi egyéni számában, 500 méteren. Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor búcsúzott a negyeddöntőben.
Liu Shaoang a célba érés után (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Liu Shaoang a célba érés után (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Gyakorlatilag az utolsó esélye volt ma 500 méteren az éremszerzésre férfi rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak, hiszen váltóban csak a B-döntőben lesznek érdekeltek a mieink.

Nem kezdődött túl jól a negyeddöntő, hiszen előbb Liu Shaolin Sándor, majdKrueger John-Henry is búcsúzott a negyeddöntőben, s már csak Liu Shaoang maradt. Ő viszont futamgyőztesként, a legjobb idővel jutott be előbb az elődöntőbe, majd a fináléba is.

Pedig mindkét futamban megelőzte őt a rajtnál a kanadai Dubois, azonban sikerült mind a kétszer visszaelőzni. A fináléban viszont már nem volt mese, azonnal az élre tört, s bár az orosz Ivlijev végig szorongatta, megelőzni nem tudta, így 40 másodpercet követően első helyen, olimpiai bajnokként ért célba Ivlijev és Dubois előtt.

Liu Shaoang mai teljesítményével több rekordot is felállított: ő az első magyar, aki egyéni olimpiai bajnok lett téli olimpián és ő az első kétszeres bajnokunk is a téli játékokon, ráadásul egyedül neki van négy érme.

A női váltót a hollandok nyerték meg olimpiai rekorddal a koreaiak és a kínaiak előtt.

Liu Shaoang döntője

A magyar csapat öröme (Fotó: Árvai Károly)
A magyar csapat öröme (Fotó: Árvai Károly)

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, FÉRFI 500 MÉTER

1. LIU SHAOANG 40.338 másodperc
2. Konsztantyin Ivlijev (Orosz csapat) 40.4431
3. Steven Dubois (Kanada) 40.669
4. Abzal Azsgalijev (Azerbajdzsán) 40.869
5. Pietro Sighel (Olaszország)
6. Vu Ta-csing (Kína)

13. LIU SHAOLIN SÁNDOR
17. KRUEGER JOHN-HENRY

NŐI 3000 MÉTERES VÁLTÓ
1. Hollandia (Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof) 4:03.409 perc – olimpiai csúcs
2. Dél-Korea 4:03.627
3. Kína 4:03.863
4. Kanada 4:04.329
5. Olaszország
6. Lengyelország

AZ ESEMÉNYEK IDŐRENDBEN:
FÉRFI 500 MÉTER, DÖNTŐ

A fináléban kazah Abzal Azsgalijev, az orosz Konsztantyin Ivlijev, a kanadai Steven Dubois és az olasz Pietro Sighel voltLiu Shaoang ellenfele, aki az első helyről indult. Az első rajtot most is visszalőtték. Másodszor már jó, és a magyar fiú az élen. Az Európa-bajnok orosz Ivlijev szorongatta ugyan, az egyik kanyarban majdnem össze is ütköztek, de mind a ketten talpon maradtak, és innentől kezdve már nem lehetett megállítani. Liu Shaoang tehát OLIMPIAI BAJNOK! A második Ivlijev, a harmadik Dubois lett.

ELŐDÖNTŐ

Az elődöntő második futamában Liu Shaoang az egyes pozícióból indulhatott. Négy ellenfele a kanadai Steven Dubois, a kínai címvédő Vu Ta-csing, a koreai Hvang De Hon és a kazah Abzal Azsgalijev volt. Az első rajtot visszalőtték. Másodikra a magyar versenyző gyengébben rajtolt, és a második helyre csúszott vissza, de a táv közepén megint simán megelőzte a kanadait, és ezúttal is futamgyőztesként jutott a fináléba. Ami még nagyon fontos, hogy a címvédő Vu Ta-csing nem jutott be.

NEGYEDDÖNTŐ

Liu Shaolin Sándor a 2. futamban csak a 4-es pozícióból indult, ellenfele a versenyszám címvédője, a kínai Vu Ta-csing, az olasz Pietro Sighel, a lett Roberts Krüzbergs és a francia Sébastien Lepape volt. A rajt után a magyar versenyző azonnal fel tudott jönni a harmadik helyre, és az utolsó kanyarig ott is maradt. Ott megpróbálta megelőzni az olasz Sighelt, de megbillent, és a negyedik helyre csúszott vissza, így búcsúzott a további küzdelmektől.

A 3. futamban a 2-es rajthelyről indulhatott Krueger John-Henry, aki az orosz Konsztantyin Ivlijevvel, a belga Stijn Desmettel, a kazah Abzal Azsgalijevvel és a koreai Hvang De Honnal került egy ötösbe. Sajnos rosszul rajtolt a magyar fiú, aki azonnal visszacsúszott előbb a harmadik, majd a negyedik helyre, s a végén utolsó lett, így ő is kiesett.

A 4. negyeddöntőben Liu Shaoang volt érdekelt, aki a 3-as pozícióból rajtolhatott két kanadai, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles, az izraeli Vladiszlav Bikanov és az amerikai Ryan Pivirotto társaságában. Ő a rajt után tartotta a harmadik helyét a két kanadai mögött, majd miután Pierre-Gilles elszállt egy kanyarban, fel tudott zárkózni Dubisra, majd könnyedén el is ment mellette, így futamgyőztesként jutott be az elődöntőbe.


A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik