Téli olimpia: Geiger hatalmas hajrával nyert északi összetettben

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.09. 12:45
null
Geiger szédületes hajrával nyert északi összetettben (Fotó: AFP)
Szerdán az északi összetett normál sánc/10 km versenyét rendezték meg a pekingi téli olimpián. A győzelmet a német Vinzenz Geiger szerezte meg a norvég Jörgen Graabak és az osztrák Lukas Greiderer előtt.

Igencsak foghíjas volt a mezőny az északi összetett első versenyszámában, mert koronavírus-fertőzés miatt az összetett világkupa első hat helyezettje közül hiányzott a toronymagas esélyes norvég Jarl Magnus Riiber, a háromszoros olimpiai bajnok, címvédő Eric Frenzel és az észt Kristjan Ilves is.

A normál sáncon a síugrást a japán Jamamoto Rjota nyerte 108 méterrel, s átszámítva 38 másodperccel korábban vághatott neki a 10 km-es sífutásnak, mint az osztrák LukasGreiderer, aki egy bolyban mehetett két némettel, Julian Schmiddel és a négy éve csapatban aranyérmes Johannes Rydzekkel, de a valamivel több mint egyperces hátrányból induló osztrák Johannes Lamparter, a finn Ilkka Herola, a kétszeres olimpiai bajnok Jörgen Graabak,a japán Vatabe Akito és még a 11. helyről induló Vinzenz Geiger is jó esélyekkel várhatta a verseny második szakaszát.

Ahogyan az várható volt, Jamamotót már 2 és fél kilométer után beérte az üldöző trió, majd mögöttük fél perccel következett egy másik hatos csoport. Fél távnál a japán leszakadt és nem sokkal később az üldözők is utolérték, a különbség azonban nem csökkent az éllovasokkal szemben.

Nem sokkal később azonban Geiger szédületes hajrába fogott és vezetésével a az üldözőknek az utolsó kilométeren sikerült beérniük az éllovasokat, sőt a német és Graabak el is lépett mellettük. A célegyenesbe együtt fordultak, de Geiger bírta végig erővel, így ő szerezte meg az olimpiai aranyat a norvég és Greiderer előtt.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
ÉSZAKI ÖSSZETETT, GUNDERSEN-VERSENY (NORMÁL SÁNC/10 KM)
1. Vinzenz Geiger (Németország) 25:07.7 perc
2. Jörgen Graabak (Norvégia) +0.8 mp
3. Lukas Greiderer (Ausztria) +6.6
4. Johannes Lamparter (Ausztria) +9.0
5. Johannes Rydzek (Németország) +21.8
6. Ilkka Herola (Finnország) +25.4

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik