Férfi jégkorong: itt a finn aranycsapat, először olimpiai bajnok Finnország!

KOHÁN GERGELY (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)KOHÁN GERGELY (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.02.20. 05:05
A Pekingben zajló téli olimpián Finnország nyerte meg a férfi jégkorongtornát, miután a döntőben 2–1-re győzött a címvédő orosz csapat ellen, s ezzel két ezüstérem után először lett ötkarikás bajnok – sőt, csapatsportágban is első olimpiai győzelmét ünnepelhette.
Filppula (51) csapatkapitányként aranyéremre vezette övéit (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Filppula (51) csapatkapitányként aranyéremre vezette övéit (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

JÉGKORONG
Férfiak

DÖNTŐ

FINNORSZÁG–OROSZ CSAPAT 2–1 (0–1, 1–0, 1–0)
Peking, 1288
néző. Vezette: Björk (svéd), Bruggeman (amerikai) – McCrank (kanadai), Hancock II (amerikai)
FINNORSZÁG:
Säteri – Lehtonen, Hietanen / Lindbohm, Vatanen / Friman, Kemiläinen / POKKA1,OHTAMAA(2)– Ma. Granlund, Manninen, Hartikainen / Filppula, Pakarinen, Pesonen / Aaltonen, Nättinen, Komarov / ANTTILA(1),BJÖRNINEN1(1),Mäenalanen.Szövetségi kapitány:Jukka Jalonen
OROSZ CSAPAT:
FEDOTOV – Nyikisin, Nyesztyerov(1)/ Jeleszin, Jakovlev / Tyelegin, Vojnov / Saripzjanov – Csibiszov, Sipacsov, Szemjonov / Tkacsov, Gricjuk, Guszev(1)/ Voronkov, Karnauhov, Szlepisev / Andronov, Plotnyikov, Kajumov, GRIGORENKO1.Szövetségi kapitány:Alekszej Zsamnov
Gól: 0
–1 – Grigorenko (7:17, emberelőny – Nyeszterov, Huszev), 1–1 – Pokka (23:28 – Björninen, Ohtamaa), 2–1 Björninen – (40.29 – Anttila, Ohtamaa)
Kapura lövések:
31–17
Gól – emberelőnyből:
3/0, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Jukka Jalonen:
– Nagyon kemény orosz csapat ellen játszottunk, és így is a mérkőzés csaknem egészében kontrollálni tudtuk a játékot. Nem sok helyzetük volt az oroszoknak, azoknál pedig a kapusunk kiválóan teljesített. Nagyon boldog vagyok, elsősorban a finn emberek miatt…
Alekszej Zsamnov: – Nem lepett meg a mérkőzés alakulása: a finneknek volt a legagresszívabb csapatuk az egész tornán, és a stílusuk nem változott a döntőre sem. Felismerték az ellenfeleik hibáit és megbüntették őket, éppen úgy, mint ezen a meccsen is. Mi ezzel szemben nem voltunk kellően agresszívak, így el kell fogadnunk a végeredményt.

ÖSSZEFOGLALÓ

Egyetlen égető kérdés maradt megválaszolatlan a pekingi olimpia utolsó napján, a téli játékok koronaékkövének számító férfi jégkorongdöntőre: Finnország először, vagy az oroszok jubileumi tizedik alkalommal?

Bármily hihetetlen ugyanis, az északiaknak eleddig nemhogy aranyérmet nem sikerült szerezniük soha az ötkarikás eseményeken, de a döntőbe is csak kétszer tudták beverekedni magukat, dacára erős hazai topbajnokságuknak, illetve azon ténynek, hogy országukban nemzeti sportnak számít a hoki.

A skála másik végén az oroszok pöffeszkednek, akik a szovjet (illetve FÁK-) időszakkal együtt összesen kilenc alkalommal állhattak az ötkarikás dobogó legfelső fokán, ez márpedig holtversenyben rekord, hiszen ugyanennyiszer csak a sportágalapító kanadaiaknak sikerült. Másképpen: a jelenleg is címvédő orosz csapat az olimpiai egyeduralomért is korcsolyázott jégre magyar idő szerint vasárnap kora reggel.

És tulajdonképpen azt csinálta, amit jóformán végig a játékokon: nem látványos, de szervezett, okos, üzembiztos hokival operált, betonstabil kapusteljesítménnyel megalapozva – amikor meg kellett, kevés igazán minőségi helyzetéből gólt szerezve.

Csakhogy ezúttal ez már nem volt elég…

A kezdő korongbedobás után a Szpartak Moszkva kőkemény bekkje, a 193 centis, százkilós Alekszandr Nyikisin osztott ki egyből egy tiszteletet parancsoló ütközést, csak hogy tudják a finnek, mire számítsanak – no nem mintha a nagy rivális játékosai ne lettek volna vele tisztában előre. Nem is rettentek meg a finnek, többet birtokolták a korongot és bátran támadtak, több kapura lövésük is volt, mint az oroszoknak. Ám ezzel leginkább csak annyit értek el, hogy kellemesen „belőtték” az eleve pazar formában védő CSZKA-kapust, Ivan Fedotovot, a két méter fölötti óriás kapuját így a nyitó húsz percben képtelenek voltak bevenni, hiába a több mint kétszer annyi (15–7) finn kapura lövés.

Az oroszok bezzeg kevés helyzetükből is kihasználtak egyet, méghozzá fórból. Az eredetileg negyedik soros csatár, Mihail Grigorenko az előnyös sor tagjaként a nyolcadik percben Hannes Björninen kiállítása alatt utolsó emberként megnézte magának a hosszút és egy hajszálpontos lövéssel ki is lőtte a botos oldalt (1–0).

Aprócska lábjegyzet: az oroszok vezető góljuk megszületésének pillanatában, 7:17-nél kettő darab kapura lövést tudtak felmutatni, vagyis ha így nézzük, ötven százalékos helyzetkihasználással dolgoztak ezen a ponton…

A finneknek nem sikerült emberelőnyben az, ami riválisaiknak igen, így a középső harmadra minimális előnnyel vonulhatott a címvédő – és az sem sokáig tartott ki.

A lövésből lesz a gól alapközhely ezúttal a 24. percben érvényesült, a finnek egyenlítő találatát is egy negyedik soros játékos lőtte. Az éppen az orosz bázisú kontinentális ligában, a KHL-ben edződő Avangard-védő, Ville Pokka első ránézésre kicsit amolyan tessék-lássék módon lőtte el a korongot a kékről, sunyi laposan, hátha megpattan valakin, és lesz belőle valami – nos, nem pattant meg, de pont így lett belőle valami; mindenki lába-korija mellett elosont, Fedotov meg későn zárta össze a mamutjait, a pakk így végül akadálytalanul kötött ki a hálóban (1–1).

Az egyenlítő találat után nem sokkal újabb veszélyes finn emberelőnyt védekeztek ki az oroszok, mi több, ha a büntetőpadról éppen visszatérő csatár, Kirill Szemjonov (Pokka omszki csapattársa) a kiegészülés pillanatában csak egy picivel is pontosabb passzt kap társától, ajtó-ablak ziccerben mehetett volna a vezetés visszaszerzéséért…

A második periódus vége felé a finnek többször is felálltak az orosz harmadban egyenlő létszámnál, újabb gólt azonban nem tudtak elérni – a címvédő a tőle szokatlanul kevés, negyven perc alatt mindössze 14 kapura lövés ellenére őrizte az egygólos döntetlent Fedotov vezérletével.

Egészen a záró játékrész 29. másodpercéig. Hogy milyen mostoha a kapussors: Fedotov 95 százalék feletti védési hatékonyságával csapata egyik legjobbja volt a döntő első két harmadában (de a komplett orosz menetelésből is oroszlánrészt vállalt: a finálét megelőző mind az öt meccset végigvédte, 314 és fél perc alatt mindössze nyolc gólt kapott a rá záporozó 143 lövésből, ami 94.41 százalékos hatékonyságnak és mindössze 1.53-as kapottgól-átlagnak felelt meg); ám a harmadik harmad elején az ő nagy hibája is kellett a mindent eldöntő gólhoz.

Az egész finn akció onnan indult, hogy Fedotov a kapuja mögé kikorcsolyázva odaajándékozta a korongot az őt megtámadó csatárnak, a finnek aztán bent tudták tartani a korongot a harmadban, az üres területre kiosztott pakkot pedig a Jokerit óriása, Marko Anttila lőtte el végül úgy, hogy az klubtársán, Björninenen megpattanva megtalálja az utat a felső sarokba – a gólt utóbbinak adták (2–1).

Az ember azt várta volna, egy mindenkori orosz csapat egy olimpiai döntőben hátrányban valósággal nekiesik az ellenfelének, és a jeget is felszántva kapar az egyenlítésért legalább a fennmaradó időben, ám egyáltalán nem ez történt.

A címvédő meglepően fantáziátlanul és enerváltan jégkorongozott, a teljes utolsó harmadban 3, azaz három darab kapura lövést tudott hozzátenni az addig sem sok 14-hez (a finnek vezető gólja után konkrétan egyetlen egyet!), holott máskor kis túlzással egyetlen harmad leforgása alatt lő simán 17-et…

Az összecsapást végig irányító, végül majdnem kétszer annyit tüzelő Finnország így teljesen megérdemelten nyerte meg a férfidöntőt, megszerezve ezzel története első olimpiai bajnoki címét – repülhettek a botok, kesztyűk, sisakok; a repülőn hazafelé pedig bizonyára elfogy majd egy kisebb hordónyi vodka…

PERCRŐL PERCRE

A harmadik harmadban az oroszok mindössze három alkalommal találták el a kaput, a finnek tízszer. A kapura lövéseket tekintve a finnek 31–17-re nyertek.

III. HARMAD

20. perc: Lehozták Fedotovot, hat az öt ellen támadnak az oroszok. Huszev, Nyeszterov, lövés, blokk, és megint. Orosz időkérés16.5 másodperc van hátra. Továbbra is üres kapu, bedobás, Björninen gyakorlatilag ráfekszik a korongra még egy orosz lövés és vége, vége! Finnország az olimpiai bajnok!

19. perc: Az orosz harmadban a bedobás. Elhozza Karnaukov, majd Szlepisev lő, Säterinek nem gond, aztán Granlund kivágja.

18. perc: Lassan lehozhatják Fedotovot az oroszok. Habár, most is a finnek lőnek, és az orosz kapusnak kell védeni.

17. perc: Egyre reménytelebbek az orosz támadási kísérletek. Nem jutnak lövéshez.

16. perc: Rendületlenül próbálkoznak az oroszok, hogy felálljanak, de egy gyors finn kontra végén Pesonen bepassza nem jó Filppulának, Szlepisev zavarta meg.

15. perc: Heitanen próbálkozott középről, óriási kapuvasat lőtt, a lécről pattant ki a plexi fölött…

14. perc: Manninen lövése után Fedotov vetődik rá a lecsorgóra. Szép csendben letelik az emberelőny.

13. perc: Aaltonen lopta a távot, majd lövése után óriási kavarodás a kapu előtt, végül ismét Aaltonenhez került a korong, megint lőtt, Filppula beleért, Fedotov védett.

12. perc: Andronov kap két perc pihenőt, gáncsolásért.

11. perc: Björninen passza után Mäenalanen lövése akadt el a kapusban.

10. perc: Fedotovnak kell figyelni: egy váratlan lövés után kellett védenie.

9. perc: Sipacsov bepassza után Szemjonov próbálta meg átpasszírozni a pakkot Säteri lába és a rövid alsó között, végül sikerült a védőknek eltakarítani a korongot.

8. perc: Nem sok babér terem az oroszoknak a gól óta, mindössze két lövést jegyezhettek fel…

6. perc: Éles szögből Karnaukov próbálkozott, Säteri a helyén volt.

5. perc: Felálltak az oroszok, Huszev passza után Jeleszin bombázott balról a kéktől, Säteri fogta lepkéssel.

4. perc: Most Lindbohm vágja ki, nincs tilos. Gricjuk lövése után Säteri a botos kesztyűvel hárít.

3. perc: Éledeznek az oroszok, de még odáig sem jutnak, hogy a támadóharmadban fel tudjanak állni. Remekül védekeznek a finnek.

2. perc: Továbbra is támadásban maradnak a finnek, de újabb lövés nincs.

1. perc: A finneké a bedobás és fél perc után meg is szerzik a vezetést! Anttila balról kanyarodott középre, távolról csuklóból előtte, Björninen beleért, a kapus előtt beletette az ütőjét, a pakk pedig a hálóba vágódott, 2–1.

A középső harmad kevesebb lövést hozott, 6 finn kísérlet mellé 7 oroszt írhatunk fel. Összességében 21–14 a finneknek.

II. HARMAD

20. perc: Ohtamaa lőtt balról középre a kapu elé, nincs beleérő, aztán pedig Komarov jobbról éles szögből lőtt, Fedotov fogta másodjára a pakkot. Ezzel vége is a harmadnak. A dudaszó után némi hirig volt a felek között…

19. perc: Saripzjanov a piros vonalról lőtt, egy ütőről kipattant. Säteri véd egyet, Csibiszov lőtt balról.

18. perc: Gricjuk húzott kapura balról, lőtt is, de fölé szállt, aztán megborította Heitanent, ami után a bíráknak kellett megvédeni az őt kérdőre vonó finnektől.

17. perc: Csibiszov próbálkozott fonákkal, Säterinek nem volt dolga.

16. perc: Csapkodóvá vált a játék az elmúlt percekben, kevés a lövés, és a helyzet.

15. perc: Vatanen távoli lövését védi Fedotov, aztán egy remek blokk Nyikisintől.

14. perc: Gricjuk forgolódott a támadóharmad közepén, majd lőtt, mellé.

13. perc: Pesonen és Vojnov futottak versenyt egy kivágott finn pakkra, túlütést fújnak a zebrák, a finn nem érti...

12. perc: Manninen törte meg a „lőcsendet”, de Fedotovnak nem kell közbeavatkoznia.

11. perc: Az elmúlt percekben nem forogtak veszélyben a kapuk, hol az egyik, hol a másik csapat áll fel a támadóharmadban, de lövés nincs.

10. perc: A finnek a második harmadban eddig négy lövéshez jutottak – abból egy be is akadt.

9. perc: Hosszú járatás után Aaltonenre jön ki a kapáslövés, blokkolják, aztán Vatanen kísérletét is. Az emberelőny második felében gyakorlatilag nem kell védenie Fedotovnak.

8. perc: Felállnak a finnek, jól járatják hátul, Grandlundnak érkezik kapásra, de nem találja el jól, az oroszok pedig ki is ütik a harmadból.

7. perc: Szemjonovot küldi ki két percre a bírók, könyökölt.

6. perc: Tilos a finnektől, Säteri kapuja előtt a buli. Kétszer is védenie kell a kapusnak, a kipattanóra egyszer sincs orosz érkező.

5. perc: Éppen azt akartam leírni, hogy a finnek a második harmadban még nem lőttek kapura, erre jött Pokka…

4. perc:Ott az egyenlítés! Pokka a kék vonalról váratlanul elereszt egy csuklólövést jobbról, Fedotov semmit nem lát, a pakk be is akad a bal alsóba, 1–1!

3. perc: Kettő az egyben támadhatnak a finnek, de Björninen lasssú volt, Jakovlev visszaért és szerelte.

2. perc: Kipattant a korong Lindbohm beemelése után, nem volt szándékos, nincs kiállítás.

1. perc: Az oroszok hozták el a bedobást, Jeleszin pedig rá is küldte hat másodperc után, Säterit nem lepte meg. Säteri utána lepkéssel is le kap egy lövést.

A finnek eddig 15 alkalommal próbálkoztak eredmény nélkül, az oroszoknál hét lövés is elég volt a vezetés megszerezéséhez.

I. HARMAD

20. perc: Három a kettőben támadtak a finnek, Anttila várta üresen a korongot, de nem jut el hozzá, önfeláldozóan belevetődött a passzba Jeleszin. Ezzel vége az első harmadnak.

19. perc: Lesre csúsznak az oroszok. Vatanen a saját harmadában keresztbe játssza a pakkot, majdnem megtréfálja Säterit.

18. perc: Most kicsit lazul a finn nyomás, Huszev meg is lódul, jobbról lő, Säteri fogja.

17. perc: A kapura lövéseket nézve borul a pálya: 14–4 a finneknek. Orosz helyzet: Vojnov lőtte középre a pakkot jobbról, Säteri némi nehézség árán hárít.

16. perc: Ahogy letelik a hátrány, az eddigi legnagyobb finn helyzet marad ki. Egy lövés után Fedotovról kijön a lecsorgóra érkezeik Kemiläinen, de nem tudja az üresen tátongó kapuba lőni a korongot...

15. perc: Aaltonen és Vatanen is belövi középre, de nincs beleérő ütő a kapu előtt. Kemiläinen lövését is fogja Fedotov, ezzel pedig letelik a kiállítás.

14. perc: Lehtonen lövése nem jó. Hartikainen forgolódott hosszan, végül Lehtonen középről rásuhintja, Fedotov véd. Újabb kemény löket, most Aaltonentől, ezt is fogja a kapus.

13. perc: Finn emberelőny, Sarpizjanov kapott két percet bottal lökésért.

12. perc: Bő egy percig voltak támadásban a finnek, de nem tudtak lövéshez jutni, végül kiütötték a pakkot a harmadból.

11. perc: Csibiszov lőtt középről, Säteri fogta, aztán némi lökdösődés a kapus előtt.

10. perc: Túlütés az oroszoktól.

9. perc: Kemény ütközések a finnektől a középső harmadban, s egy veszélytelen lövés távolról. Aztán Nyeszterov próbálkozik középről, Säterinek nem jelent gondot.

8. perc: GÓL! Orosz emberelőny. Felállnak az oroszok és alig 20 másodperc alatt ki is használják az előnyt! Grigorenko balról kapott egy keresztpasszt, lopta a távot, majd nagy erővel bebombázta a hosszú alsóba, 0–1! Huszevé az egyik assziszt, Nyeszterové a másik.

7. perc: Buli az orosz kapu előtt, kiütik tilosra az oroszok. Óriási helyzet: Fedotovnak kell védeni, Björninen piszkált bele a pakkba. Aztán magas botért kiküldik Björninent.

6. perc: Fedotov véd újra, Filppula kétszer is próbálkozik néhány másodpercen belül, a kapus az elsőt fogja, a másodikat kispárgázza.

5. perc: Gricjuk máris rövid orvosi ellátásra szorul a kispadon, az orrát törölgetik, nem komoly.

4. perc: Egymásnak estek rendesen a csapatok, eddig finn fölénnyel, de most Jelesin próbálkozott,blokkolta lövését Lehtonen.

3. perc: Megint Fedotov véd, most Komarov lövését fogja.

2. perc: Hartikainen tette vissza a pakkot a kapu mögül, Manninen lövését fogta Fedotov.

1. perc: A finnek hozták el a korongot, Antilla lőtt is rögtön, a túloldalon pedig Szemjonov tesztelte Säterit.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a férfi hokitorna döntője. A csapatok már a pályán, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Mindkét csapat rendes játékidős vereség nélkül küzdötte végig magát az olimpián, az oroszoknak van egy hosszabbításos vereségük a csehektől a csoportkörből, míg a finnek a nekik jutott csoportkörös túlórájukat megnyerték a svédek ellen.

Ami biztos: szétlövés nem lesz, ha a 60 perc után nincs döntés, az első gólig játszanak a csapatok.

A finneknél Sakari Manninen a házi pontkirály:öt meccsen 4 gól és 3 assziszt áll a neve mellett, sortársa Teemu Hartikainen 3+4-gyel a második. Az oroszoknál Nyikita Huszev az ász, ő öt assziszttal vezeti a rangsort, gólja még nincs.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik