Téli olimpia: amerikai siker a hokis rangadón, Svájc elődöntős

KARÁDI ZOLTÁN (Budapest), KOHÁN GERGELY (Peking)KARÁDI ZOLTÁN (Budapest), KOHÁN GERGELY (Peking)
Vágólapra másolva!
2022.02.12. 07:27
null
Amerikai siker a Kanada elleni rangadón (Fotó: AFP)
A nőknél orosz–svájci negyeddöntőt, a férfiaknál kanadai–amerikai presztízs-csoportrangadót játszottak a pekingi olimpia jégkorongtornáján. Előbbieknél némi meglepetésre a svájciak győztek 4–2-re s jutottak az elődöntőbe, míg utóbbiaknál az amerikaiak nyertek ugyanilyen eredménnyel.

 

Az amerikaiak már az olimpiai hokitorna előtt „Miracle on Ice”-t vizionáltak (a történetet alighanem mindenki ismeri: az 1980-as Lake Placid-i játékokon egyetemista válogatottjuk a legyőzhetetlennek tartott szovjet „Vörös Hadsereg” felett hazai jégen aratott döntőbeli sikere híresült el „csoda a jégen”-ként), hiszen az NHL-játékosok hiányában a 2022-es pekingi keretük több mint felét ugyancsak egyetemista, NCAA-hokisok alkotják.

És mi tagadás, a fiatal amerikaiak egyelőre nem is mennek rosszul.

A nyolc európai légióssal megtámogatott egyetemisták nyitásként könnyed, 8–0-s diadalt arattak a túlnyomórészt tengerentúli honosítottakból álló házigazda kínai válogatott felett, de ez inkább bemelegítésnek illett be – az első igazi erőpróba szombaton az ősi rivális Kanada ellen várt rájuk.

A várt színvonalnak megfelelően is indult a derbi: lendületes, jó iramú hokit hozott a nyitány, kiegyenlített játékkal.

Másfél perc sem telt el, amikor Mat Robinson váratlanul visszahúzott lövése meglepte Strauss Mann kapust, mire összezárta a lábait, már rég a kapuban pihent a pakk (a kanadaiak csapatkapitánya, a torna talán legnagyobb neve, a több mint 1200 NHL-meccsel és 1000 ponttal szerénykedő, Stanley-kupa-győztes, olimpiai és világbajnok, azaz Triple Gold Club-tag Eric Staal asszisztot jegyzett a találatnál). Az ellenfél azonban nem illetődött meg, alig egy perccel később remek támadás végén egyenlített látványos góllal: előbb egy palánk segítségével, majd egy leheletfinoman továbbtett passz után Andy Miele fonákkal varrta fel a korongot a korábban három bajnoki erejéig az NHL-es Tampa Bay Lightningnál is jégre lépő Eddie Pasquale füle mellé. Mi több, az első szünetre már az amerikaiak mehettek vezetéssel, miután a 19. percben Sean Farrell filléres passzát Ben Meyers váltotta gólra a centerpozícióból.

Alighogy elkezdődött a középső harmad, máris kettővel ment az Egyesült Államok. Ehhez Pasquale kapus is kellett, aki ketrece mögé kikolbászolva veszített korongot, amit az edzők nagyon nem szeretnek – és amit Brendan Brisson könnyedén emelt az üres kapuba a gesztenyét kikaparó novoszibirszki légiós, a legutóbbi idényben még a szlovák extraligás Dukla Trencín színeiben is jégre lépő Nick Shore-nak köszönhetően.

Ami nem ment Kanadának egyenlő létszámnál vagy előnyben, sikerült emberhátrányban. Éppen Staalt szórták ki két percre könyöklésért, ám egy lefordulás végén Corban Knight szépen lőtte ki a botos oldalt.

A kanadaiak a záró harmadban hajtottak az egyenlítésért, ám ez nem Pasquale napja volt. A 47. percben Kenny Agostino tüzelt elég távolról és középről, középre, a korong azonban átvánszorgott a kapus hóna alatt (2–4). A végén a juharlevelesek lehozták kapusukat, de közelebb kerülni nem sikerült riválisukhoz, annak ellenére sem, hogy végül tízzel nyerték a kapura lövéseket (37–27). A fiatal amerikai csapat így két meccs után hibátlan, 6 ponttal és 12–2-es gólkülönbséggel vezeti az A jelű négyest.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
JÉGKORONG, FÉRFI CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ, A-CSOPORT
Kanada–Egyesült Államok 2–4
(1–2, 1–1, 0–1)
Később
9.40:
Németország–Kína
A csoport állása: 1. Egyesült Államok 6 pont (2 mérkőzés, 12–2 gólkülönbség), 2. Kanada 3 (2, 7–5), 3. Németország 0 (1, 1–5), 4. Kína 0 (1, 0–8)
B-csoport
14.10:
Orosz csapat–Csehország
14.10: Svájc–Dánia

A nőknél az oroszok nyerték meg a két csapat csoporttalálkozóját és ők is voltak az esélyesebbek. Az oroszok voltak az aktívabbak az első harmadban – annak ellenére, hogy a pozitív koronavírustesztek miatt továbbra is eléggé tartalékos a keret –, de a svájciak állták a sarat. Mindkét csapatnak volt egy emberelőnye is, de ezekből sem született gól. Egészen a második harmad második feléig kellett várni, hogy megtörjön a gólcsend, ekkor Phoebe Stänz révén a svájciak jutottak előnyhöz (0–1), de három perccel később Anna Szavonyina egyenlített (1–1).

A harmadik felvonásban aztán rákapcsoltak a svájciak – Valerija Merkuseva kapusnak bizony többször is bravúrral kellett hárítania –, de ezek a lehetőségek kimaradtak, s úgy tűnt, hogy ez megbosszulja magát és 6 perc és 25 másodperc elteltével Anna Sohina lövése után csorgott át a korong Evelina Raselli kapus lábai között a gólvonal mögé, azonban a játékvezetők nem adták meg a találatot. Orosz gól helyett egy perc elteltével svájci gól jött: Dominique Rüegg juttatta vezetéshez csapatát (1–2). Ezek után az oroszok már a harmad közepén lehozták kapusukat, és mindkét csapatnak volt egy emberelőnye is. Három és fél perccel a vége előtt a svájciaknak sem adtak meg egy gólt, az ellentámadásnál pedig Polina Lucsnyikova használt ki egy kapu előtti kavarodást és egyenlítettek (2–2).

Sokáig azonban nem örülhettek, mert mindössze 30 másodperc elteltével Alina Müller megint a fehér mezeseket juttatta előnyhöz (2–3). A végén az oroszok emberelőnybe kerültek és fél perc volt hátra, amikor a kapusuk is lejött, de egy buli után a svájciak szerezték meg a korongot és Müller az üres kaput is bevette (2–4), így a svájciak jutottak a négy közé, ahol majd Kanadával találkoznak a hétfői elődöntőben.

JÉGKORONG, NŐI NEGYEDDÖNTŐ
Orosz csapat–Svájc 2–4
(0–0, 1–1, 1–3)
Később
9.40:
Finnország–Japán

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik