KOHÁN GERGELY (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre) 2022.02.20 14:51 Frissítve: 2022.02.20 17:06

Téli olimpia: Peking elbúcsúzott, ez volt a záróünnepély

Házméretű hópihék, a tizenkét kínai állatövi jegyet szimbolizáló, világító „jégdodzsem”, színek, táncok, fények, űrtechnológia a Madárfészek-arénában – a megnyitóünnepséghez hasonló nagyszabású záróceremóniával búcsúzott el Peking a 2022-es téli olimpiától.

 

Látványos véget ért a téli olimpia (Fotó: Árvai Károly)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az Örömóda végtelenített (vagy legalábbis annak tűnő) verziója alatt boldogan vonultak be nemzetük zászlójával a még Pekingben maradt sportolók, a magyar trikolort férfi sífutónk, Kónya Ádám lóbálta büszkén, majd hatalmas népünnepélybe csapott át a Madárfészek „küzdőtere”.

A gondosan megkoreografált produkciók után-közben a franciák spontán körtáncba kezdtek, ehhez aztán, mint a jó magyar lagzikban a vonatozásnál, egyre többen csatlakoztak, míg végül már koncentrikus körökben ropta együtt svájci, orosz, ír, mindenki, aki csak éppen arra járt – sőt, akadt, aki még azonmód, cipőben tripla-axeleket is ugrált, az önkéntesek legnagyobb örömére…

Bizonyos szempontból a legszerencsésebbek ezen az olimpián a 30 km-es tömegrajtos sífutószám dobogósai voltak, akiket a kegyetlen időjárási körülmények miatt utóbb azzal kompenzált az élet, hogy mivel övék volt az olimpia záróversenye, az ő eredményhirdetésüket a záróünnepségen tartották meg mindenki előtt, fergeteges hangulat és látványvilág közepette. A Pekingben szerény négy aranyéremmel záró Therese Johaugnak és két dobogós társának, Jessie Digginsnek és Kerttu Niskanennek, valamint a férfiaknál sorrendben Alekszandr Bolsunovnak, Ivan Jakimuskinnak és Simen Kruegernek így duplán emlékezetes, örök élmény marad a pekingi záróünnepély.

S ha már legendák, a gigaesemény lebonyolításában nélkülözhetetlen önkéntesek képviselőinek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába újonnan beválasztott ötszörös olimpiai bajnok sílövőlegenda, Martin Fourcade, valamint a 2018-as szlalomgyőztes Frida Hansdotter adta át a jelképes köszönőajándékokat.

A görög és az olimpiai himnusz után a következő, 2026-os téli játékok házigazdájának, Olaszországnak (Milánó és Cortina) a nemzeti himnusza, illetve ötletes bemutatkozó kisfilmje következett Velencén át az Alpok vonulatáig.

Majd jöttek a kötelező köszönőbeszédek: Csi Caj, a helyi szervezőbizottság elnöke örömét és büszkeségét fejezte ki, amiért a jelenlegi ismert körülmények között is tető alá tudták hozni valamennyi versenyszámot, egyúttal mindenkinek megköszönte, aki bármilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy Peking legyen az első város a világtörténelemben, amely a nyári után téli olimpiát is rendezhetett – sikerrel.

Thomas Bach NOB-elnök arra hegyezte ki beszédét, hogy mindenki elé példaként állította az olimpián résztvevő sportolókat, akik a világban tomboló koronavírus-járvány közepette is reményt adtak, és megmutatták, kitartással és alázattal, együttes erővel a nehéz helyzetek is leküzdhetők – így a vírus legyőzéséhez a világban is összefogásra van szükség.

A résztvevő országok zászlói alkotta kör közepén záróakkordként ünnepélyesen eloltották az olimpiai lángot, amivel hivatalosan is véget értek a pekingi téli játékok, majd fantasztikus tűzijátékkal zárult a ceremónia – legközelebb két év múlva a 2024-es gangwoni ifjúsági olimpiának ad majd otthont a világ legnépesebb országa.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó). 

Még több
2022.08.08 21:25:24

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Shaolin és Shaoang a legjobb akar lenni.

 

2022.07.15 00:48:46

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Az MOKSZ elnöke szerint nem volt olyan opció, hogy a sikeredző Magyarországon maradjon.

2022.07.13 23:20:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A sportszeretők megérdemelnék a tájékoztatást…

2022.07.10 19:44:28

Téli sportok B. D. K.

A 23 éves sportolónő a felnőtteknél igazán nagy karriert már nem tudott befutni.

2022.05.24 14:42:00

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Szende Andor tizenkét évig tartotta a helyből magasugrás rekordját, kiváló rugói jól kamatoztak a jégen.