Szomorújáték: egymásra mutogatnak a tragédia után

Vágólapra másolva!
2010.02.14. 10:12
null
A tragédia után a vizsgálat idejére lezárt pálya, jobbra a területtel, ahova a grúz szánkós kirepült (Fotó: Reuters)
Mindenki okol valakit: a grúz szánkóversenyző, Nodar Kumaritasvili halálos whistleri balesete után egymásra mutogatnak a szervezők és a grúz csapat vezetői. A tragédia után lefolytatott vizsgálat szerint a versenyző volt a hibás, nem a pálya. A grúzok tiltakoznak.

A Nemzetközi Szánkószövetség és a vancouveri szervezők vizsgálata szerint emberi hiba okozta Nodar Kumaritasvili, a szánkósok edzésén borzalmas bukás következtében elhunyt grúz versenyző halálát. Magyarul a 21 évesen elhunyt szánkós maga okolható a tragédiáért – a vizsgálat szerint rosszul ment be a 16-os kanyarba a félelmetesen gyors whistleri pályán, és elvesztette az uralmát szánkója fölött.

A SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

„Nodar a 15. kanyarig rendben haladt, de túl későn jött ki abból, így későn ment be a 16-osba. Próbált korrigálni, de elvesztette az uralmát a szánkó felett, és a jégcsatorna felső szakaszán száguldott. Olyan szögben érkezett, olyan erő hatott rá, hogy nem tudta kontrollálni a szánkót, nekiment a falnak, és gyakorlatilag katapultált a pályáról."

Mondhatni, ez kényelmes megoldás, hisz Kumaritasvili már egészen biztosan nem tudja megvédeni magát. A vizsgálatot folytatók szerint a grúz sportoló viszonylagos tapasztalatlansága szerepet játszhatott a tragédiában – a grúzok dühödten tiltakoznak. Az ügyben még a grúz elnök, Mihail Szaakasvili is megszólalt.

„Kumaritasvili sportcsaládból jött, generációk óta téli sportokat űznek a rokonai. A szülővárosa adta a szovjet időkben a téli olimpiai csapat jó részét, a nagybátyja a francia szánkósok edzője. Rengeteget készült Európában és megfelelő tapasztalata volt, nem igaz, hogy rutintalansága okozta a vesztét" – nyilatkozta a politikus, aki nem okolja egyértelműen a szervezőket, de nem is hiszi, hogy csak a sportoló lett volna a hibás.

A BALESET
 

„Nem vagyok szakember, a szakemberek szerint emberi hiba okozta a balesetet. Azt kell mondjam, a sportban elkövetett hibának nem kellene halálosnak lennie. Már az olimpia előtt sok kérdés felmerült a helyszín biztonságával kapcsolatban, több szánkós is jelezte: túl gyors a pálya, magasítani kellene a falakat. Most javítottak ezen, és ha a változtatások megakadályoznak egy újabb tragédiát, akkor Kumaritasvili halála nem volt teljesen értelmetlen" – tette hozzá.

„Sportszerűtlen dolog a tapasztalatlanságát okolni. Profi versenyző volt, aki rengeteget dolgozott az edzéseken. Nem akarok elhamarkodottan vádolni, de sok versenyző tett fel biztonsági kérdéseket korábban" – bírálta a szakértői véleményt Nikolosz Rurua, a grúz küldöttség vezetője, sportminiszter.

A whistleri szánkópálya 2008-as megnyitója után a Nemzetközi Szánkószövetség elnöke, Josef Fendt is fenntartásainak adott hangot a pálya sebessége miatt. A pályán az olimpiai edzések alatt is versenyzők sora bukott.

„Elképesztő sebességgel száguldanak a versenyzők, és ez aggaszt engem. Mindig is tudtuk, hogy 135-136 km/órás sebesség elérhető, de itt 149 km/órával mennek, és nem számoltunk ekkora gyorsulással" – mondta ekkor, de az edzéseken bekövetkező balesetek ellenére sem változtattak a pályán. Fendt tegnapi sajtótájékoztatóján már más hangot ütött meg.

„Nem azt mondtuk, hogy túl gyors a pálya, csak azt, hogy gyors" – mondta, majd utasítást adott a szánkópálya lelassítására, és megemeltette a jégcsatorna oldalfalát. A pályát lerövidítették, 16. kanyarjának kivezető szakaszát kiszélesítették, illetve a pálya melletti fémoszlopok védőborítást kaptak.

Adódik a kérdés: ha nem túl gyors a pálya és csak a grúz szánkós hibája okozta a balesetet, minek kell változtatni? Vagy ha nem – minek kell félrebeszélni és mosakodni? Egészen biztos (ezt Szaakasvili is elismerte), hogy a versenyző is hibázott, de felmenthetők-e teljesen a szakemberek és a szervezők, akik nem hallgattak a versenyzők figyelmeztetéseire? Elfogadható-e morálisan, hogy minden felelősséget az elhunytra hárítanak?

A válaszokat mindenki adja meg maga, de – mivel a játékoknak folytatódniuk kell – a játékok folytatódnak is. A másik grúz szánkóversenyző visszalépett, de a csapat többi tagja Kumaritasvili emlékéért is küzd. A végszót adja meg a grúz elnök.

„Bármi is történt, a csapat jól döntött, hogy nem lép vissza, mert az olimpiai mozgalom a kitartásról, a jövőről és az erőről szól. Folytatni kell..." – mondta Szaakasvili.

PÁLYÁT NEVEZNEK EL KUMARITASVILIRŐL

Mihail Szaakasvili sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az országban új szánkópályát építenek a fiatalon elhunyt versenyző emlékére, amely Kumaritasvili nevét fogja viselni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik