MTI
M. M.
2023.02.02 11:55 Frissítve: 2023.02.02 12:43

Sí: ennél szebb ajándékot nem kaphatott a 110 éves szövetség – Fürstner József

Fürstner József elnök szerint szebb születésnapi ajándékot nem kaphatott volna a 110 éves Magyar Síszövetség, mint hogy Bányai Attila múlt szombaton aranyérmet nyert az olaszországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

Fürstner József (Fotó: Nemzeti Sport)


Fürstner József
csütörtök reggel az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában kiemelte, különösen nagy siker, hogy szuperóriás-műlesiklásban született a diadal, mert gyorsasági számban még ritkább, hogy kis nemzet képviselője győzzön. Hozzátette, ebben a sportágban ráadásul egy európai verseny szinte világeseménynek számít.

„Bányai Attila személyében kitűnő és kivételes sportemberről van szó, aki vitorlázásban is korosztályos Európa-bajnok. Ugyanilyen fontos a családi elköteleződés, mert a karrier elején a családi támogatás meghatározó. Amikor a versenyző már le tud tenni eredményeket az asztalra, akkor tud segíteni a szövetség
– adta meg a siker két legfőbb okát Fürstner.

Most a fő feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a támogatókat, amelyek segíteni tudják ezt a gyönyörűen induló pályafutást”
.

Fürstner úgy vélekedett, 16 éves korig a magyar sízők abszolút tudják tartani a lépést a nemzetközi élvonallal, onnantól viszont nagy a lemaradás, mert ebben a korban kezdődik a költségek olyan szintű emelkedése, amit általában sem a családok, sem a klubok, sem a szövetség nem tud megugrani.

„Ha nem a sípályán lakik a versenyző, nem tud kiemelkedő eredményt elérni. Attila vállalta ezt az életmódot, egy bentlakásos iskolában a hegytetőn éli az életét. Ilyen esetben, ha az elhivatottság, a tehetség és a szerencse is összejátszik, akkor megszülethetnek a kimagasló eredmények” – fogalmazott Fürstner, aki arról is beszámolt, hogy fel kell építeni egy támogatói kört, mert az utánpótlás a 700 ezer magyar sízőnek is köszönhetően biztos lábakon áll.

Megjegyezte, népszerűsíteni kell a sportágat, a nagyközönség érdeklődését meg kell nyerni, mert ez is kell a támogatókhoz, éppen ezért nagyszabású programon dolgoznak, hogy az iskolákban bemutassák a síelés különböző változatait.

(MTI)

2023.03.14 19:40:49

Téli sportok nemzetisport.hu

Stefan Kraft és Manuel Fettner állhatott még dobogóra az 1994-es téli olimpia helyszínén.

2023.02.26 08:45:40

Téli sportok nemzetisport.hu

Az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon szuper-G-ben diadalmaskodott, s írt sporttörténelmet.

2023.02.19 14:55:04

Téli sportok nemzetisport.hu

A norvég Johannes Thingnes Bö a hetedik érmét is begyűjtötte Oberhofban.

2023.02.05 12:18:21

Téli sportok nemzetisport.hu

A vk-győzelmek örökranglistáján utolérheti az utolérhetetlennek gondolt Ingemar Stenmarkot.