Rp. gyorskorcsolya: női váltónk éremért futhat az Eb-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.01.14. 19:57
null
Női váltónk bejutott a vasárnapi fináléba (Fotó: Getty Images)
Jászapáti Petra újra megsérült, Somodi Maja kórházban töltötte a szombat estéjét, vagyis rájárt a rúd a magyar válogatottra a gdanski Európa-bajnokság második napján – jó hír, hogy két versenyzőnk döntőt futhatott, és fináléba jutott a női váltó is.

 

Két balszerencsés összerúgás, mellette pedig két palánkba csapódás alapvetően meghatározta magyar szempontból a gdanski Európa-bajnokság szombati napját.

És akkor még nem beszéltünk a helyezésekről, merthogy Jászapáti Petra 1500, Nógrádi Bence 500 méteren döntőt futhatott Lengyelországban – előbbi a negyedik, utóbbi a hatodik helyen végzett.

Az egyik balszerencsés összerúgást éppen az egyik finalistánk szenvedte el: Jászapáti Petra a holland Yara Kerkhofot előzte meg az egyik egyenesben az ötszáz méteres táv elődöntőjében, ám aztán a kanyarban összerúgtak, és olimpiai bronzérmesünk „rásérült” az egyébként sem ép bal bokájára. Mint azt már megírtuk, Jászapáti a decemberi, második almati világkupa-viadalon úgy lett bronzérmes 500 méteren, hogy a fenekén érkezett be a célba – másik négy vetélytársával egyetemben. Aztán két hétig jégre sem tudott menni, és még Gdanskba is úgy utazott el, hogy a korcsolyában érezte a bal bokáját.

A korcsolyák találkozása miatt elúszott számára a sprinttávon a finálé, ám félő, hogy a vasárnapi ezer méter is...

A 500 méteres szám B-döntőjére éppen a sérülés miatt nem is állt fel Jászapáti Petra, ám a női váltó elődöntőjében jégre lépett – Bácskai Sára Lucával, Kónya Zsófiával és Sziliczei Német Rebekával.

Eredetileg Somodi Maja szerepelt volna kvartettben, csak az a bizonyos két palánkba csapódás egyikét Somodi szenvedte el (a másikat Sziliczei-Német) az 1500 méteres elődöntőben.

A helyszínen a magyar csapat orvosa megvizsgálta Somodit, és megtette ezt még több kollégája is, azt majdhogynem egyértelműsítették, hogy törés nem történt, de Somodi nemigen tudta mozgatni a nyakát-fejét, így természetesen kihagyta a váltó elődöntős futamát – helyette a gdanski kórházat célozta meg...

Női váltónk remekül tartotta a lépést a hollandokkal, így bejutott a vasárnapi fináléba.

„Petra nagyon kemény harcos, s bár nem tudjuk, mit hoz a holnap, mennyit javul a bokája, így lehet, hogy az ezer métert elengedi, de hogy a döntőben ott lesz a jégen, az szinte biztos! – jelentette ki Bánhidi Ákos, a válogatott szakmai vezetője. – Maja és Rebi olcsón megúszta azt a borzalmas esést az ezerötszázas elődöntőben, abból sokkal nagyobb baj lehetett volna. Maja jelenleg kivizsgáláson van a kórházban a csapatorvosunkkal, egyelőre nem tudok többet mondani az állapotáról.”

És akkor a másik összerúgásról, amelynek egyik „résztvevője” Talabos Attila volt. S ha azt is hozzátesszük, hogy a férfiváltó elődöntőjében (ahol Talabos mellett Nógrádi, Varnyú Alex és Bontovics Balázs futott), könnyen kitalálható: itt is ezzel úsztak el a reményeink...

„Nagyon sajnálom azt az összerúgást, mert a srácok jól mentek, szerintem a kitalált taktikával összejött volna a továbbjutás. Ezen a szombaton megint ott ültünk a short track hullámvasútján, hiszen közel jártunk az érmekhez, aztán mindig történt valami. Nógrádi Bence az ötszázas fináléban mentálisan zuhant össze, de megmutatta, milyen remek short trackes. Az összkép nem rossz szerintem, de rosszabb valamivel, mint lehetett volna” – összegzett Bánhidi Ákos.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GDANSK
Férfiak. 500 m. Európa-bajnok:
Pietro Sieghel (Olaszország) 41.514, 2. Jens van 'T Wout (Hollandia) 41.631, 3. Reiis Berzins (Lettország), ...6. Nógrádi Bence (Magyarország), ...22. Tiborcz Dániel (Magyarország), ...43. Talabos Attila (Magyarország). 1500 m. Eb: Jens van 'T Wout 2:19.858, 2. Stijn Desmet (Belgium) 2:19.876, 3. Frisco Emons (Hollandia) 2:19.977, ...11. Bontovics Balázs (Magyarország), ...16. Varnyú Alex (Magyarország). Nők. 500 m. Eb: Suzanne Schulting (Hollandia) 43.825, 2. Natalia Maliszewska (Lengyelország) 43.938, 3. Arianna Valcepina (Olaszország) 44.011, ...10. Jászapáti Petra (Magyarország), ...16. Bácskai Sára Luca (Magyarország). 1500 m. Eb: Suzanne Schulting 2:32.756, 2. Hanne Desmet (Belgium) 2:32.781, 3. Anna Seidel (Németország) 2:32.884, 4. Jászapáti Petra 2:33.575, ...15. Somodi Maja (Magyarország), ...18. Sziliczei-Német Rebeka (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik