Rp. gyorskorcsolya: Kínában, újra a volt edzőjükkel, Csang Csing Linával készülnek a Liu testvérek a szezonban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.08.08. 11:22
Az Instagramon tudatta Liu Shaolin és Liu Shaoang, hogy a következő szezonban Kínában, Csang Csing Lina és Dzse Szu Csun irányításával készülnek.


Ez azért várható volt...

Alig egy hónapja, július 12-én robbant a(z első...) bomba: a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) közleményben tudatta, hogy távozik a válogatott éléről Csang Csing Lina – a kínai edzőnő visszatért hazájába.

És már akkor benne volt a levegőben, hogy nem ez lesz az egyetlen változás a rövid pályás gyorskorcsolyázók háza táján, és ez hamar beigazolódott, hiszen hétfőn délelőtt 11 órakor Liu Shaolin és Liu Shaoang a közösségi médiában így nyilvánult meg:

15 év közös munka, sok kihívás, sok nehézség, de még több felejthetetlen pillanat és siker. Lina a sport mellett az életre is nevelt minket, amiért a legnagyobb szeretettel és feltétel nélküli bizalommal állunk hozzá. Az eddig közösen felépített utat szeretnénk folytatni, ezért úgy döntöttünk, hogy az idei felkészülést is együtt kezdjük el. Most egy darabig távol leszünk, de természetesen mindenhol aktívak maradunk, és hamarosan találkozhattok velünk!”

Azt már a júliusi szövetségi közlemény is tudatta mindenkivel, hogy a női csapatot a jövőben a brit Nicholas Gooch irányítja, a férfiakat pedig Bánhidi Ákos és a dél-koreai Dzse Szu Csun – ez rögvest változott is most, hiszen, bár erre a testvérek posztja nem tér ki, Dzse Szu Csun a Liu testvérekkel tart Kínába.

Egy hónapja Kósa Lajos szövetségi elnök és Bánhidi Ákos vezetőedző szólalt meg csupán.

Nagyon sajnálom, hogy így alakult, a falig elmentem azért, hogy ne így legyen– nyilatkozta akkor Nemzeti Sportnak Bánhidi Ákos. –A Liu testvérek, valamint Lina, Dzse Szu Csun és jómagam igazi egységet alkottunk, innentől a legfontosabb ember hiányzik ebből a csapatból. Hogy a változáshoz hogyan alkalmazkodunk, hogy azt a rendkívül törékeny szimbiózist, amely például oda vezetett, hogy Liu Shaoang a pekingi olimpiai arany után a montreali világbajnokságon mindenkit elvert, hogyan tudjuk fenntartani, még nem tudjuk – a következő időszak kérdése, hogy az új rendszer lábait stabilan lecövekeljük, ennek része lehet az is, hogy a fiúk, ha akarják, találkozzanak Linával, s ha úgy gondolják jónak, eddzenek is vele, mi ebben segítjük őket. Nyilván senkinek sem okozok meglepetést azzal, ha azt mondom, hogy Lina távozása érzékeny érinti Shaolint és Shaoangot, ám szerencsére az én kapcsolatom velük továbbra is jó, magas hőfokon rezeg. Olyan helyzetbe kerültünk, hogy meg kell találnunk, hogyan folytathatják a srácok ugyanolyan magas szinten, mint eddig – partner vagyok minden megoldásban. Velük, mellettük vagyok.”

Kósa Lajos elnök elárulta, Csang Csing Lina visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a kínai szövetségtől, s bár a MOKSZ mindent megpróbált, nem volt olyan opció, hogy a kínai edzőnő Magyarországon maradjon.

És a Liu fivérek által közzétett poszt alapján úgy tűnik, olyan opció sem volt, hogy a magyar short track két klasszisa Magyarországon maradjon – a kínai tartózkodás egyelőre csak a felkészülésre vonatkozik, hogy ebből lesz-e más, lesz-e több, egyelőre nem tudni, aszövetségés a sportolók a közösségi médiában megjelent hivatalos kommunikáción kívül egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben.

A MOKSZ Facebook-oldalán a Liu testvérek posztjával egyidejűleg az alábbi „közlemény” jelent meg az olimpiai bajnok testvérek kínai utazásával és a short track csapat felkészülésével kapcsolatban:

Munkában a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott – javában zajlik a felkészülés az új szezonra, és a következő olimpiai ciklusra. A csapat egy része Magyarországon készül, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor pedig a napokban a magyar szövetség edzőjével, Dzse Szu Csunnal Kínába utazik edzőtáborba, ahol a kínai válogatottal, és annak edzőjével, Csang Csing Linával kezdik az idei felkészülést.”

LINA TÍZ ÉVE ÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRA

Csang Csing Linát valójában a Liu testvérek „fedezték fel”: amikor még fiatal gyerekként másfél évig Kínában edzettek, hozzá kerültek – a kapcsolat olyannyira szorossá vált hármójuk között, hogy mikor a fiúk hazajöttek, a szövetség vezetőinél is közbenjártak annak érdekében, hogy Linát szerződtesse a MOKSZ.

Mindez 2012-ben megtörtént, akkor még csak tanácsadóként tűnt fel a csapat mellett a kínai tréner, a szocsi olimpia után viszont már a válogatott vezetőedzőjeként dolgozott tovább. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi siker kapcsolódik az általa vezetett csapathoz, így a nevéhez – a két olimpiai bajnoki cím, az első, a pjongcsangi férfiváltó aranya, és a második első, Liu Shaoang 500 méteren aratott egyéni győzelme persze kiemelkedik a sorból, de azért ne feledkezzünk meg a világ- és Európa-bajnoki aranyakról és érmekről, a sorozatos világkupa-dobogókról, és persze a férfiváltó 2018-as világrekordjáról sem.

Az is egyértelmű volt, és ezt immár a közlemény is bizonyítja, hogy a Liu testvérek ragaszkodnak Linához – a közös munka folytatódik is, csak éppen újra Kínában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik