Rp. gyorskorcsolya: mindhárom váltónk elődöntős a gdanski Eb-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.01.13. 12:55
null
Jászapáti Petra hozta a papírformát, ott van az elődöntőben (Fotó: Árvai Károly)
Akadtak ugyan búcsúzók, összességében mégis úgy összegezhetünk a gdanski Európa-bajnokság első napjának végén, hogy a magyar csapat remekül kezdett: Jászapáti Petra mindhárom távon tovább jutott, emellett 2/2-es mutatóval zárt a fiatal Nógrádi Bence és Somodi Maja is.

 


Ötből öt – ezzel a hibátlan mutatóval indult magyar szempontból a gdanski Európa-bajnokság.

Bár a két évvel ezelőtti, szintén Gdanskban megrendezett kontinensviadal eredményei alapján mind a nőknél, mind a férfiaknál három-három versenyzőt indíthattunk volna 1500 méteren, azt előzetesen elárulta Bánhidi Ákos, a válogatott szakmai vezetője, hogy a férfiaknál csak két short trackest küldünk fel a jégre.

Az öt magyar pedig remekül futott, a hölgyeknél előbb Sziliczei-Német Rebeka, majd az egy futamban jégre lépő Jászapáti Petra és Somodi Maja biztosította a helyét a szombati elődöntőben. A férfiak között nem hibázott Bontovics Balázs sem, Varnyú Alex pedig jó időeredményének köszönhette a továbbjutást.

Aztán ahogy az várható volt, ötszázon már nem volt ilyen fényes a helyzet, hiszen a hat jégre lépőnkből csak Jászapáti Petra és Nógrádi Bence jutott tovább – Kónya Zsófia igazi halálfutamba került (a lengyel Natalia Maliszewska, a belga Hanne Desmet és az olasz Arianna Sighel mellett-mellől még nála jobb korisoknak sem feltétlenül sikerült volna a továbblépés), de Bácskai Sára Lucának is igazi kiválóságokkal (a holland Suzanne Schultinggal és a német Anna Seidellel) kellett csatáznia, Talabos Attilát kizárták, Tiborcz Dániel pedig a harmadik helyen ért célba futamában, és sem a helyezése, sem az időeredménye nem ért negyeddöntőt.

Ezer méteren Jászapáti Petra újfent bizonyított, akárcsak a fiatal Somodi Maja, itt ezúttal Kónya Zsófiáért kellett izgulnunk, aki harmadik lett a futamában, végül időeredményének köszönhetően ő is a vasárnapi negyeddöntője résztvevője lesz.

A férfiaknál Nógrádi Bence és Varnyú Alex is kiharcolta a továbbjutást, míg Tiborcz Dániel elfogyott a futama végére.

A női váltóversenyekre hat ország nevezett, ott rögtön az elődöntővel indul a küzdelem (a mieink szombaton Hollandiával és Ukrajnával csatázhatnak a fináléért), az egyre népszerűbbé váló vegyes váltóra és a férfiváltóra is 10-10 ország szerepel(t) a rajtlistán, így ebben a két versenyszámban pénteken megrendezték a negyeddöntőket.

A vegyes váltók második negyeddöntős, egyébként egyetlen négy csapatot számláló futamába került a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Nógrádi Bence, Talabos Attila összetételű kvartett, és újfent bizonyította, nem véletlenül jutott be a döntőbe a decemberi, első almati világkupa-viadalon. A mieink megnyerték futamukat, így jégre léphetnek a vasárnapi elődöntőben.

Férfiváltónk (Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Varnyú Alex) lemásolta ezt a produkciót, szintén megnyerte a futamát – csapatunk szombaton folytatja az elődöntőben.

Szombaton 500 és 1500 méteren avatnak bajnokokat a gdanski kontinensviadalon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik