Rp. gyorskorcsolya: bronzérmes a férfiváltó a debreceni vk-n

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.11.21. 18:11
null
Két fiatal a soraiban is odaért a dobogó alsó fokára a férfiváltónk (Fotó: Árvai Károly)
Két fiatallal a soraiban is odaért a dobogó alsó fokára a férfiváltónk – a vegyes váltó egy balszerencsés esetnek köszönhetően a negyedik lett.
LIU SHAOLIN SÁNDOR: ILYEN MÉG NEM TÖRTÉNT
Liu Shaolin Sándor: Ilyen még nem történt... Nagyobb baj is lehetett volna abból, hogy elestem egy karláncban, de ennél sokkal jobban bosszant, hogy nem lett az esetnek következménye. Ha ez egy elődöntőben történik, biztosan továbbjuttatnak minket, egy fináléban ilyenre nincs lehetőség. A sportolói énem azt mondta, menjek fel a férfiváltóval is a döntőre, csakhogy a fenekemre estem, és tartottunk attól, hogy egy esetleg újabb esés miatt nagyobb lesz a baj.
Liu Shaoang: Láttuk mindannyian a karláncot a jégen, azt reméltük, valaki más is észreveszi. Nem így történt sajnos, Shaolin volt az, aki „összeszedte”... Ezek után kellett odaállni a férfiváltóra az újabb döntőre: szerintem a fiataljaink nagyon jól helytálltak, ebből a fináléból kihoztuk a legtöbbet, nyilván más lehetett volna a végeredmény, ha Shaolin is ott van velünk a jégen.

A záró napon sem maradtunk érem nélkül a debreceni világkupaversenyen: vasárnap a Főnix Arénában Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összetételben futott a váltónk – mondani sem kell talán, hogy egy kifejezetten erős mezőnyben.

Persze, egy vk-döntő sohasem mondható könnyűnek, ám a mieink nagyszerűen mentek ebben a döntőben, és úgy értek oda a harmadik helyre, hogy a csapatban két fiatal futott.

Leginkább azért, mert nem sokkal a döntő előtt történt valami, ami „kivette” a harcból Liu Shaolin Sándort.

A Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka, Krueger John-Henry összetételben futó vegyes váltó egy meglehetősen hektikus elődöntő végén a harmadik helyen korcsolyázott be a célba – az amerikaiak kizárása miatt viszont előrelépett, egyenesen a fináléba!

A döntőben Sziliczei-Németet Kónya Zsófia, Kruegert pedig Liu Shaoang váltotta, és szépen is alakult számunkra ez a futam, hiszen az érem biztosnak tűnt, de éppen akkor, amikor mindezt a helyi hangosbemondó is „rögzítette” a Főnix Arénában, Liu Shaolin megbotlott, így elszálltak az érmes esélyeink: utóbb kiderült, hogy az egyik dél-koreai versenyző karlánca leesett, és az akadályozta az útját...

BURJÁN CSABA LEHETŐSÉGET KAP

A debreceni világkupaverseny végén Telegdi Attila, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség gyorskorcsolya ágazatának sportigazgatója bejelentette, hogy a csütörtöktől vasárnapig tartó dordrechti vk-viadalon ismét változik a magyar válogatott összetétele: Burján Csaba lehetőséget kap a bizonyításra – Varnyú Alex itthon marad.

A magyar váltó a negyedik helyen végzett – szerencsétlen eset volt, kétségtelen, ám búslakodni nem érdemes, már csak azért sem, mert Magyarország a szám összetett világranglistáján a negyedikről a második helyre lépett fel a debreceni pontokkal.

Az egyéni küzdelmekben nem termett számunkra babér vasárnap, hiszen Jászapáti Petra és Kónya Zsófia már a negyeddöntőben búcsúzott ezer méteren, akárcsak Liu Shaoang – nagyobb baj, hogy a fiatalabbik fivér kétszer is szabálytalankodott a futamában, ezért pedig sárga lapos figyelmeztetés jár, ami azt jelenti, hogy Liu Shaoangot a mezőny végére rangsorolták, így ezen a távon Debrecenben egyetlen kvalifikációs pontot sem szerzett. Liu Shaolin Sándor egy körrel tovább „élt”, őt viszont az elődöntőben zárták ki...

A világkupa-sorozat csütörtökön Dordrechtben folytatódik.

„Még most is sokkban vagyok”;„Akár a lábamat törhettem volna”

VILÁGKUPA-SOROZAT, 3. ÁLLOMÁS, DEBRECEN
Férfiak. 1000 m:
1. Hvang Tae Heon (dél-koreai) 1:25.425, ...9. Liu Shaolin Sándor, ...30. Krueger John-Henry, ...83. Liu Shaoang. Váltó (5000 m): 1. Kanada 6:44.045, ...3. Magyarország (Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Tiborcz Dániel, Nógrádi Bence – Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex) 6:45.003. Nők. 1000 m: 1. Suzanne Schulting (holland) 1:31.475, ...14. Kónya Zsófia, ...19. Jászapáti Petra, ...66. Bácskai Sára Luca. Váltó (3000 m): 1. Hollandia 4:06.698, ...10. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somogyi Barbara). Vegyes váltó (2000 m): 1. Kína 2:39.386, ...4. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor) 2:46.965

VK-RANGSOR (három állomás után)
Férfiak. 1000 m:
1. Pascal Dion (kanadai) 20800, ...6. Liu Shaolin Sándor 7871, ...14. Krueger John-Henry 3436, ...26. Liu Shaoang 776. Váltó (5000 m): 1. Kanada 22621, 2. Magyarország 20800.
Nők.
1000 m: 1. Schulting 28000, ...20. Kónya Zsófia 1006, ...23. Jászapáti Petra 780, ...53. Sziliczei-Német Rebeka 13, ...59. Bácskai Sára Luca 7. Váltó (3000 m): 1. Hollandia 28000, ...10. Magyarország 4781. Vegyes váltó (2000 m): 1. Kína 28000, 2. Magyarország 14797

A kvalifikációs szabályok értelmében a négy állomásból álló világkupa-sorozat három legjobb eredménye számít be a végső rangsorba: 500 és 1000 méteren 32-32, 1500 méteren 36 korcsolyázó léphet jégre az olimpián, de országonként legfeljebb három. Váltóban (férfi, női) nyolc-nyolc csapat szerezhet kvótát. Vegyes váltóban a legjobb 12 együttes indulhat, ám itt a jégre lépés feltétele az is, hogy az adott ország mind a nőknél, mind a férfiaknál rendelkezzen két-két-egyéni kvótával is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik