nemzetisport.hu 2018.02.19 13:12 Frissítve: 2018.02.19 13:23

Téli olimpia: könnyek között nyilatkozott a kivillanó mellű jégtáncos

A francia Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron pár a második helyen végzett a pjongcsangi téli olimpián a jégtánc rövidprogramjában, így jó helyzetből várhatja a folytatást. Gabriella Papadakis ennek ellenére könnyezve nyilatkozott a vegyes zónában, miután ruhája kioldott, így a teljes aréna és tévénézők milliói „csodálkozhattak rá” mellére. Nem olyan eset, amit bárkinek is kívánnánk.

A francia jégtáncosok rövidprogramja nem volt zavartalan (Fotó: AFP)

„Nagyon zavaró volt, a legrosszabb rémálmom, hogy ilyen történik az olimpián. Éreztem, hogy mi történik, és csak imádkoztam, mondogattam magamnak, hogy tovább kell csinálnod, tovább kell csinálnod” – mondta a vegyes zónában Papadakis.

„Még sosem fordult elő velem ilyen, egyszerűen kinyílt a ruhám. Megpróbáltam a bemutatónkra koncentrálni, no meg arra, hogy ne legyen még rosszabb a helyzet. Elég bosszantó, hogy nem a teljesítményünkért beszélnek rólunk, hanem egy ilyen buta ruhabaki miatt” – tette hozzá.

A francia jégtáncosok rövidprogramját az NBC amerikai televíziós társaság megváltoztatott-szerkesztett formában sugározza újra.

„Élőben közvetítettük a jégtáncot, és ahogy egyértelmű volt, hogy az egyik versenyző ruhája elcsúszott, direkt távolabbi képekre váltottunk, az ismétléseket pedig kiválogattuk, hogy minél kevesebbet mutassunk. A videót utólag szerkesztettük” – tudatta az NBC az AP hírügynökséggel.

Egyelőre nem tudni, hogy a franciák mennyi levonást kaptak az eset miatt (hivatalosan egy pont levonást ír elő a szabálykönyv ruhával kapcsolatos gondok miatt), a művészi sportágakban ugyanis mindenféle ruhaproblémát nagyon szigorúan kezelnek. Szertornában egy esetben a kínai válogatott kapott kollektív levonást szabálytalan dressz miatt, míg az 1992-es olimpián az éremesélyes bolgár ritmikus gimnasztikázó Maria Petrovának a cipzárja tört el, így szétnyílt a dressze – és ezért is büntetés járt. Az biztos, hogy a franciák (helyesen) úgy döntöttek, az még kockázatosabb, ha megállnak és „szerelnek” – ez ugyanis ötpontos levonással fenyegette volna a világklasszis duót megszakított gyakorlat miatt.

„A rögzítés és varrások ellenére rögtön a rövidprogram elején megadta magát a ruha. Örülök, hogy így is viszonylag tisztán tudtak korcsolyázni, bár úgy érzem, Gaby inkább azzal foglalkozott fejben, hogy ne meztelenül fejezze be a bemutatót” – idézi a L’Équipe Romain Haguenauert, a jégtáncosok edzőjét.

MŰKORCSOLYÁZÁS, JÉGTÁNC, ÁLLÁS A RÖVID PROGRAM UTÁN
1. Tessa Virtue, Scott Moir (Kanada) 83.67 pont
2. Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron (Franciaország) 81.93
3. Madison Hubbell, Zachary Donohue (Egyesült Államok) 77.75

Az incidens az AFP képsorozatán (Fotó: AFP)
2020.12.01 20:54:23

Téli sportok CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A hüttéket persze az idén el kell kerülni. A korai kőkorszakból származó, sílécet használó embereket megjelenítő barlang-, illetve sziklarajzokon sem látni forraltborozó figurákat.

2020.10.16 10:14:54

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Liu Shaolin Sándor: Kiváló formában voltam a pozitív teszt előtt, jól mentek az edzések, szeretnék ismét olyan állapotban lenni.

2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.