MTI, V. Á. 2022.04.20 12:30 Frissítve: 2022.04.20 12:49

Peking 2022: érezhetően többen űznek téli sportokat Kínában az olimpia óta

Vajda László, a februári, pekingi téli olimpia szervezőbizottságának magyar tagja szerint érezhetően többen kezdtek el akár szabadidősport szinten téli sportágakat űzni az idei ötkarikás játékok óta Kínában – írja az MTI.

 

Illusztráció: AFP


A szakember erről az M4 Sport Sporthíradó című műsorában beszélt szerdán, hozzátéve, hogy ebben a tekintetben már valós statisztikai adatok is a rendelkezésükre állnak, ezek pedig azt mutatják, hogy elsősorban a síelés vált a korábbiaknál népszerűbbé az ázsiai országban.

„Igazából ez már akkor elkezdődött, amikor Peking elnyerte a téli olimpia és paralimpia rendezési jogát, és a statisztika azt mutatja, hogy ebben a tekintetben kétszámjegyű százszázalékos növekedés tapasztalható Kínában” – mondta Vajda László, aki azt is elárulta, hogy vele együtt a szervezőbizottság többi tagja számára is csupán egy hete fejeződött be a két ötkarikás esemény, mert a paralimpia után még három hét kötelező karantén várt rájuk.

„A fő cél az volt, hogy a vírushelyzet szempontjából különösebb probléma nélkül menjen le az olimpia és a paralimpia is. Ezt sikerült megvalósítani, ugyanakkor nagyon nehéz volt ez az időszak azoknak, akik bármilyen módon érintettek voltak a koronavírussal” – nyilatkozta a szakember, külön hangsúlyozva, hogy a sportolóknak rendkívüli mentális nyomással kellett megbirkózniuk a vírushelyzet miatt.

Vajda László elmondta, a tokiói nyári játékokon látott üres lelátók elkerülése érdekében igyekeztek közönséget szervezni a téli olimpia versenyeire, ez javarészt sikerült, ugyanakkor „még mindig nem volt az igazi.”

„Ebben a tekintetben megmozdult a régió, nagy volt a lelkesedés, ezért úgy gondolom, hogy a lehetőségekből sikerült kihoznunk a maximumot” – jelentette ki. Hozzátette, „rendkívül pozitív aspektus” volt, hogy a hazai sportolók a 2018-as pjongcsangi eseményhez képest sokkal jobban szerepeltek, s végül Kína harmadik lett az összesített éremtáblázaton.

Vajda László elárulta, az ázsiai országban változatlanul zéró tolerancia van érvényben a koronavírus-járvány miatt, ezért a beutazás kifejezetten problematikus. Szerinte ez lehet az elsődleges oka annak, hogy a kínai sportolók az olimpia óta nem vettek részt más nagy nemzetközi viadalon.

2023.03.14 19:40:49

Téli sportok nemzetisport.hu

Stefan Kraft és Manuel Fettner állhatott még dobogóra az 1994-es téli olimpia helyszínén.

2023.02.26 08:45:40

Téli sportok nemzetisport.hu

Az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon szuper-G-ben diadalmaskodott, s írt sporttörténelmet.

2023.02.19 14:55:04

Téli sportok nemzetisport.hu

A norvég Johannes Thingnes Bö a hetedik érmét is begyűjtötte Oberhofban.

2023.02.05 12:18:21

Téli sportok nemzetisport.hu

A vk-győzelmek örökranglistáján utolérheti az utolérhetetlennek gondolt Ingemar Stenmarkot.