Peking 2022: ekkor szurkolhatunk a magyaroknak az olimpián

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.01.31. 15:31
null
Liu Shaolin Sándor és a többi rövid pályás gyorskorcsolyázó korán kezd Pekingben (Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló)
Ha minden a tervek szerint alakul, rövid pályás gyorskorcsolyázóink lesznek az elsők, műkorcsolyapárosunk két tagja az utolsó magyar sportoló, aki indul a pekingi téli olimpián. A kettő között remélhetőleg minden magyar versenyző megmutathatja tudását. Összeállításunkban azt tekinthetik meg, hogy melyik nap kiért és mikor szurkolhatunk.

 

FEBRUÁR 5., SZOMBAT
12.00: rövid pályás gyorskorcsolya; férfi 1000 m selejtező (Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang)
12.00: rövid pályás gyorskorcsolya; női 500 m selejtező (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia)
13.23: rövid pályás gyorskorcsolya; vegyes váltó (Magyarország)

XXIV. TÉLI OLIMPIA, PEKING

A játékok programja napról napra, órától órára.

A FÉRFI JÉGKORONGTORNA ADATBANKJA

Az első események már február 2-án elkezdődnek a pekingi olimpián, mivel azonban a mieinknek nem sikerült kvalifikálniuk magukat a curling vegyes párosok közé. Első magyarként 12 órakor rövid pályás gyorskorcsolyázóink kezdik meg szereplésüket a női 500 és a férfi 1000 méter selejtezőivel, illetve a vegyes váltóban már a döntőket is megrendezik, azaz már ezen a napon megszülethet az első magyar pontszerző helyezés, vagy akár az érem is.

FEBRUÁR 7., HÉTFŐ
3.15: alpesi sí, női óriás-műlesiklás (Tóth Zita)
12.30: rövid pályás gyorskorcsolya; férfi 1000 m döntő (Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang)
12.30: rövid pályás gyorskorcsolya; női 500 m döntő (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia)

Ezen a napon első alpesi sízőnk, Tóth Zita is megkezdi szereplését, mégpedig a női óriás-műlesiklás első futamában. Ha sikerül a döntőbe bekerülnie, akkor a 6.45-kor rajtoló második futamban is érdekelt lesz. Aztán reményeink szerint 12.30-tól rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak is szurkolhatunk a női 500 és a férfi 1000 méter negyeddöntőjében és elődöntőjében, illetve a fináléban. Főleg utóbbiban lehetnek (v)érmes reményeink.

FEBRUÁR 8., KEDD
9.00: sífutás; férfi szabad stílusú sprint (Kónya Ádám)

Sífutóink közül Kónya Ádám 9 órától a szabad stílusú sprintverseny selejtezőjében lesz érdekelt, s ha sikerülne a legjobb 30 közé kerülnie, akkor a 11.30-as fináléban is ott lehet, de ehhez hatalmas bravúrra volna szüksége.

FEBRUÁR 9., SZERDA
2.30: hódeszka; női félcső selejtező (Kozuback Kamilla)
3.15: alpesi sí, női műlesiklás (Tóth Zita)
12.00: rövid pályás gyorskorcsolya; férfi 1500 m döntő (Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang)
12.44: rövid pályás gyorskorcsolya; női 1000 m selejtező (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia)

Magyar szempontból az egyik legeseménydúsabb nap lesz Pekingben. Hajnali fél 3-kor az első magyar hódeszkás olimpikon, Kozuback Kamilla lesz érdekelt a női félcső selejtezőjében. Negyed négykor kezdődik a női műlesiklás első futama Tóth Zitával, míg a második futam háromnegyed 7-kor rajtol. Ezen a napon, délben rendezik a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók leghosszabb egyéni számát, az 1500 métert, ahol a nap végén éremosztás is lesz, míg a lányoknál az 1000 méteres selejtezőkre kerül sor.

FEBRUÁR 10., CSÜTÖRTÖK
8.00: sífutás, női 10 km-es verseny, klasszikus stílus (Pónya Sára)

A sífutó Pónya Sára – feltéve, hogy időben ki tud utazni a hétfőn pozitív koronavírustesztje miatt itthon maradó sportoló –, a női 10 km-es klasszikus stílus versenyen indul.

FEBRUÁR 11., PÉNTEK
8.00: sífutás, férfi 15 km-es verseny, klasszikus stílus (Kónya Ádám)
12.00: rövid pályás gyorskorcsolya; női 1000 m döntő (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia)
12.18: rövid pályás gyorskorcsolya; férfi 500 m selejtező (Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang)
13.04: rövid pályás gyorskorcsolya; férfi 5000 m váltó, elődöntő (Magyarország)

Csütörtökön csak akkor indul magyar versenyző, ha szerdán Kozuback Kamillának sikerülne beverekednie magát a hódeszkások félcső versenyének tízes döntőjébe, de az eddigi versenyek eredményei alapján ez nem túl valószínű.Így várhatóan egy napnyi szusszanás után megint gyorskorcsolyázóinkon a világ szeme: délben a női 1000 méteres negyeddöntő és elődöntő, valamint a finálé következik, valamint a férfi 500 méteres selejtezőket rendezik, Emellett az elődöntőben megkezdi szereplését címvédő férfiváltónk is 5000 méteren. A sífutó Kónya Ádám 15 kilométeren áll rajthoz.

FEBRUÁR 13., VASÁRNAP
3.15: alpesi sí; férfi óriás-műlesiklás (Kékesi Márton)
12.00: rövid pályás gyorskorcsolya; férfi 500 m döntő (Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang)

Szombaton biztosan nem indul magyar, míg vasárnap 3.15-kor kezdődik Kékesi Mártonbemutatkozó futama a férfi alpesi sízők óriás-műlesiklásában. Délben a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres éremcsatáit izgulhatjuk végig, remélhetőleg magyar részvétellel.

FEBRUÁR 16., SZERDA
3.15: alpesi sí; férfi műlesiklás (Kékesi Márton)
12.00: rövid pályás gyorskorcsolya; női 1500 m döntő (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia)
13.32: rövid pályás gyorskorcsolya; férfi 5000 m váltó döntő (Magyarország)

Magyar szempontból a hétfő és a kedd is lyukas nap lesz, szerdán viszont annál több izgalomra lehet okunk: bemelegítésként 3.15-től Kékesi Márton műlesiklását nézhetjük meg, de a nap főszereplői ezúttal is gyorskorisaink lesznek, akik közül 12 órától előbb a lányokon a sor 1500 méteren, majd az olimpiai címvédő férfiváltó döntőjével zárul a shorttrack programja Pekingben.

FEBRUÁR 18., PÉNTEK
11.38: műkorcsolya; páros rövid program (Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk)

FEBRUÁR 19., SZOMBAT
7.00: sífutás, férfi 50 km-es tömegrajtos verseny, szabad stílus (Kónya Ádám)
12.08: műkorcsolya; páros szabad program (Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk)

Az utolsó napokban már csak a sífutó Kónya Ádám és műkorcsolyapárosunk lesz érdekelt a magyar csapatból. Kónya szombaton az 50 kilométeres tömegrajtos versenyen indul. Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk előbb pénteken 11.38-tól a rövid programját mutatja be, majd másnap 12.08-kor következhet a szabad program. Ha a párosnak sikerülne bejutnia a legjobb hat közé, akkor a vasárnapi gálán is ott lehetnek, ha nem, akkor a mieink számára ezzel fejeződik be a pekingi olimpia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik