I. SZ., MTI 2022.01.21 18:53 Frissítve: 2022.01.21 18:55

Peking 2022: egy német síugró és hat cseh hokis koronavírusos

Pozitív koronavírusteszt miatt veszélybe került Andreas Wellinger négyszeres olimpiai érmes német síugró, a normálsánc ötkarikás címvédője pekingi olimpiaii szereplése. A cseh jégkorong-válogatott hat játékosa megfertőződött a koronavírussal.

Andreas Wellinger (Fotó: AFP)

A német szövetség (DSV) pénteken közölte, hogy a 26 éves Wellinger megfertőződött, így lemondta a részvételt a hétvégi világkupaversenyen, és elszigetelődött. Két héttel a pekingi téli olimpia előtt a síugró hazai környezetben, Titisee-Neustadtban szerepelt volna, ahol biztosítani akarta a helyét az olimpiára utazó csapatban. Wellinger múlt héten térdsérülése miatt nem vett részt a zakopanei vk-viadalon.

A németeknél Karl Geiger, Markus Eisenbichler és Stephan Leyhe olimpiai részvétele biztos, a fennmaradó két helyre Wellinger mellett még hárman, Severin Freund, Pius Paschke és Constantin Schmid pályáznak. Wellinger Phjongcshangban aranyérme mellett nagysáncon és a csapatversenyben a dobogó második fokára állhatott, míg 2014-ben, Szocsiban csapatban végzett elsőként.

A vk-sorozatban más nemzetek is koronavírusos eseteket jelentettek, így a lengyelek világbajnoka, Piotr Zyla, valamint a norvégoktól Daniel-André Tande, Fredrik Villumstad és Johann André Forfang adott pozitív tesztet.

Ami a cseh hokisokat illeti, Filip Pesan szövetségi kapitány nem nevezte meg, hogy kiknek lett pozitív a tesztje, de azt elárulta, hogy valamennyien tünetmentesek.

A szakvezető elmondása alapján a negatív teszteredménnyel rendelkezők buborékban maradnak egy szállodában, míg azok, akik megfertőződtek, otthonukban házi karanténba kerültek és majd akkor csatlakoznak a nemzeti együtteshez, amikor negatív eredményt produkálnak.

A 24 fős, rutinos és tapasztalt játékosokból álló keret elsősorban az orosz bázisú KHL hokisaira épül, ők adják a csapat felét. A csehek legjobbja, David Krejci viszont a hazai bajnokságban játszik, miután nyáron 14 év után elhagyta az NHL-ben szereplő Boston Bruins gárdáját.

A cseh válogatott első része jövő csütörtökön utazik a kínai fővárosba, ahol február 4-én rajtol a téli olimpia, a férfi hokitorna pedig február 9-én veszi kezdetét.

 

2022.05.10 20:33:09

Téli sportok DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván 1984-ben a szarajevóiak sem tudták elképzelni, hogy akkor modernnek számító ötkarikás létesítményeik rövidesen elenyésznek, inkább további világversenyeket tervezgettek.

2022.04.11 23:25:49

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Magyarország első egyéni téli olimpiai bajnoka a montreali vb-n újra történelmet írt – ráadásul többször is.

2022.04.11 00:35:22

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Mindvégig megvolt benne az alázat.

2022.03.19 14:11:47

Téli sportok MTI, CS. B.

A 34 éves biatlonos Holmenkollenben szerepel utoljára hazája színeiben.

2022.03.04 23:26:26

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk szerint Pekingben nekik kellett dolgoznunk azért, hogy a vezetők jól érezzék magukat.