Rp. gyorskori: lehet, hogy Jászapáti már nem versenyez az idényben

Vágólapra másolva!
2023.12.06. 14:25
null
Jászapáti Petra nem akarja, hogy a 2026-os olimpiai felkészülése veszélybe kerüljön (Fotó: Nemzeti Sport)
Egy vírusfertőzés miatt két hónapja nem tud edzeni Jászapáti Petra, ezért az olimpiai bronzérmes rövid pályás gyorskorcsolyázó elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi szezonban nem áll rajthoz.

„Most már jól vagyok, nincsenek tüneteim, jelenleg ez a legfontosabb. Ünnepek előtt még lesz egy vizsgálat, és ha a vérképem rendben lesz, akkor remélhetőleg december végén, január elején elkezdhetem az edzéseket” – mondta az MTI-nek adott exkluzív interjúban a 24 éves gyorskorcsolyázó, aki arról számolt be, hogy szeptember elején esett át a magas lázzal járó vírusfertőzésen, ezért hagyta ki az országos bajnokságot.

Az első magyar női világkupagyőztes versenyző később valamelyest jobban érezte magát, ezért részt vett Hollandiában egy meghívásos versenyen, hogy legyen a lábában egy„bemelegítő viadal” a vk-sorozat októberi rajtja előtt. Elmondása szerint hazaérkezése után érezte igazán rosszul magát, ezért kénytelen volt kihagyni a vk első két, tengerentúli állomását is.

„Október eleje óta, azaz két hónapja nem tudok edzeni, legfeljebb hosszabb sétákat teszek. Kényes dolog ez, a betegségről nem szeretnék beszélni, most már kizárólag a felépülésemre akarok koncentrálni” – mondta a januári Európa-bajnokságon 1000 méteren bronzérmes versenyző.

„Elképzelhető, vagy talán inkább valószínű, hogy ilyen hosszú kihagyás után ebben az idényben már nem tudok versenyezni. Borzasztóan fáj a szívem, mert még sosem hagytam ki egy teljes szezont, de azért volt szükség ilyen hosszú szünetre, hogy egy esetleges szövődmény kialakulása véletlenül se veszélyeztesse a felkészülést a 2026-os, milánói ötkarikás játékokra.”

A tavalyi pekingi téli olimpián a vegyes váltó tagjaként bronzérmes Jászapáti elárulta, a montreali világkupaversenyeken az első selejtezőtől az utolsó döntőig az összes futamot megnézte.

„Bár fizikailag nem lehettem ott Kanadában, nem akartam kiesni, ezért ezt az időt próbáltam a mentális erősítésre fordítani. Analizáltam a futamokat, figyeltem a riválisokat és olyan dolgokat is észrevettem, amelyeket egy sűrű versenyhétvége alkalmával képtelenség” – fogalmazott a szegedi versenyző, aki olyan trendekre is felfigyelt, minthogy az erősségének számító 1000 méteren az elődöntők sokszor gyorsabbak, mint maguk a finálék.

Jászapáti hangsúlyozta, rengeteg segítséget kapott a családjától, a férjétől, a sportpszichológusától és a szövetségtől, amire szüksége volt, mert a csalódottságát fokozta, hogy a rendkívül jól sikerült nyári felkészülés után a szokottnál is nagyobb izgatottsággal várta az idényt, hogy lássa, hol tart a nemzetközi mezőnyben. Hozzátette, tartotta a kapcsolatot a csapattársaival is, illetve többször beszélt a női válogatott munkáját irányító Nicholas Gooch-csal.

Jászapáti Petra a 2014–15-ös szezon óta tagja a felnőtt válogatottnak, a női váltóval 2017-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, az Eb-ken pedig három ezüst- és két bronzérem részese volt a stafétával, melynek legtöbbször a befutó embere. Egyéniben az idei Eb-bronzérem jelentett áttörést, noha 2018 decemberében 500 méteren már nyert egy vk-fordulót.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozata péntektől vasárnapig Pekingben folytatódik, majd jövő hétvégén Szöulban lesz a negyedik forduló. A magyar csapat előbbit kihagyja, az utóbbin viszont legjobbjaival indul. Januárban lesz a gdanski kontinensviadal, majd februárban két európai fordulóval zárul a világkupa, márciusban pedig Rotterdamban lesz a világbajnokság.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik