Téli olimpia: Kanada visszaszerezte a trónt az amerikaiaktól

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.02.17. 07:24
null
A piros mezes kanadaiak ünnepelhettek a döntő után (Fotó: Árvai Károly)
A csoportkör után a legfontosabb meccsen, az ötkarikás döntőben is legyőzte a juharleveles válogatott fő észak-amerikai riválisát, így visszavágott a négy évvel ezelőtti, pjongcsangi fináléért.

Nem történt csoda a női jégkorongtornán, a döntőt pont ugyanaz a két csapat játszotta, akik a női szakág olimpiai programba kerülése, 1998 óta egyetlen kivételével valamennyit: Kanada és az Egyesült Államok.

Négy éve, Pjongcsangban az amerikaiak nyerték a két egymás elleni rangadó közül a fontosabbat: noha a csoportban Kanada diadalmaskodott, a finálét szétlövéssel az Egyesült Államok húzta be, így második ötkarikás aranyérmét ünnepelhette (azt megelőzően a juharlevelesek megszakítás nélkül négy ízben örülhettek).

Pekingben a forgatókönyv odáig hasonló volt, hogy az A jelű csoportban, kicsivel több mint egy hete a kanadaiak nyertek 4–2-re a meddő amerikai fölény ellenére – és ezúttal a fináléban sem fordult a kocka.

A magyar idő szerint csütörtök kora reggeli csúcsmérkőzésen nyoma sem volt a kilenc nappal korábban látott magabiztos amerikai játéknak (akkor majd' kétszer annyit lőttek kapura, 53-at a 27 ellenében), a kanadaiak rendesen bekezdtek. Bár a nyolcadik percben sasszemű szövetségi kapitányának, Joel Johnsonnak hála az Egyesült Államok még megúszta a gólt (a szakember kiszúrta, hogy Spooner találata előtt az egyik kanadai csatár éppen csak, de lesen kapta a korongot, challenge-dzse nyomán így érvénytelenítették a találatot), rögtön a következő támadásból Sarah Nurse már szabályos gólt szerzett, Thompson passzát dupla kapuvas segítségével a hálóba juttatva.

Játékban kezdtek feljönni az amerikaiak, így az ő szempontjukból a lehető legrosszabbkor érkezett a második kanadai találat. Főleg, hogy meglehetősen demoralizáló, gyermeteg, hibák előzték meg: a csapatkapitány, Marie-Philip Poulin a támadóharmadban látványos könnyedséggel lopott le egy korongot egy amerikai ütőről, majd próba szerencse alapon kapura fordult és messziről ellőtte, a pakk pedig átjutott az alvó Cavallini kapuson.

A középső harmadra már tényleg átvette a kezdeményezést az amerikai csapat (vagy a kanadaiak adták át nekik, nézőpont kérdése), ám csakúgy, mint a csoportmeccsen, Debiens fogott, mint a festék, csapata egyik legjobbja volt. A másik pedig Poulin, aki a meccs felére két gólnál és egy asszisztnál járt. A 30. percben egy előreemelt korongra Nurse csapott le, áttette keresztbe Jennernek, az ő kipattanójára meg érkezett a kapitány, aki okosan, éles szögből a kapus mamutjára rálőve szerezte meg második találatát, egyben a három kanadai gólból harmadik pontját.

A játékrész hajrájában tovább növelhette volna előnyét a legutóbbi ezüstérmes, ám ehelyett emberhátrányban az amerikaiak fordultak le, Brandt és Knight létszámfölényes kontráját utóbbi fejezte be végül tulajdon kipattanóját a kapuba juttatva.

Így viszont szoros végjátékra volt kilátás, és nem is kellett csalatkoznunk: kemény harc folyt a jégen, női meccshez képest kimondottan nagy irammal. Sőt, még egy-két ütközéssel is tarkítva – no meg némi vassal és újabb Desbiens-védésekkel.

A kanadai kapusnak szép csendben megint összegyűlt 38 védés, míg csapatának a 21 kapura lövés is elegendő volt a sikerhez – az amerikaiak így hiába hozták le három perccel a vége előtt kapusukat, s kerültek az utolsó másfél percre még ráadásul emberelőnybe is, a hat a négy elleni tűzijáték során már csak a szépítő gólra futotta erejükből 12.5 másodperccel a lefújás előtt.

Az összképet elnézve nem kérdés, hogy a legjobban szervezett, legstrukturáltabb csapat nyerte meg a tornát, kiváló helyzetkihasználás és kapusteljesítmény mellett – a kanadaiak így megérdemelten ültek vissza a trónra négyévnyi böjtöt követően, legfőbb riválisuk pedig története során negyedik alkalommal is az ezüsttel vigasztalódhatott.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
JÉGKORONG, NŐK, DÖNTŐ
Kanada–Egyesült Államok 3–2
(2–0, 1–1, 0–1)
Peking, 834néző.V:Cooke (amerikai), Wiegand (svájci), Hammar (svéd), Hanley (amerikai).
KANADA:DESBIENS – Larocque, Fast / Ambrose, C. Thompson(1)/ Bell, Zandee-Hart / Shelton, Stacey – JENNER(1),NURSE1 (1),POULIN2 (1)/ Fillier, Daoust, Spooner / Johnston, Clark, Turnbull / Saulnier, Maltais, Rattray.Szövetségi kapitány:Troy Ryan
EGYESÜLT ÁLLAMOK:Cavallini – Stecklein, Barnes / Keller, Harmon / Bozek, Dunne / Harvey – BRANDT(1),KNIGHT1,Coyne-Schofield / ROQUE(1),CARPENTER(1)Kessel1/ Pannek, Zumwinkle, Cameranesi / Scamurra, Compher, A. Murphy.Szövetségi kapitány:Joel Johnson
Kapura lövések:21–40.Gól – emberelőnyből:2/0, ill. 3/1

A torna végeredménye
1. Kanada
2. Egyesült Államok
3. Finnország
4. Svájc
5. Orosz csapat
6. Japán

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik