SZABADOS GÁBOR 2021.05.13 13:08 Frissítve: 2021.05.13 13:45

NB II: jön a magyar futball legdrágább fordulója

A labdarúgó NB II vasárnapi utolsó fordulójára nagyságrendekkel több izgalom jutott, mint az NB I-ére – amúgy is érdemes alaposabban szemügyre venni a másodosztályt, mert sokat elárul a magyar labdarúgás működéséről.

 

A legfeltűnőbb persze az, hogy a DVSC, Vasas páros nem tudta olyan könnyedén kivívni a feljutást, ahogyan azt a rajtnál gondolni lehetett – és egyelőre az a valószínűbb, hogy a Vasasnak ez egyáltalán nem is fog sikerülni –, köszönhetően részben az őket kitartóan üldöző Gyirmótnak, részben a saját szerencsétlenkedéseiknek.

Ennek szakmai boncolgatása nem az én asztalom (megtette ezt a volt NB I-es futballista Bobory Balázs), gazdasági oldalról azonban fontos hangsúlyozni, hogy a Debrecen és a Vasas költségvetése milliárdos nagyságrendű, NB I-es szintű volt ebben a szezonban, szemben a Gyirmóttal és a többi csapattal – és még az élvonalban sem lett volna kieső ez a páros a büdzséjével. A DVSC például bevallottan 1.2 milliárdot tervezett az idei bajnoki évre az induláskor, de azt követően még több olyan játékosigazolás is történt, amelyek egész biztosan nem voltak az eredeti költségvetésbe tervezve, így a teljes összeg vélhetően közelebb van legalább a másfél milliárdhoz.

Mindezt azért jelentős, mert a magyar futballklubok mai stabil gazdasági hátterét alapvetően az MLSZ-től érkező központi bevételek, vagyis a televíziós jogdíjakból és a szerencsejáték-pénzekből a csapatoknak adott részesedések biztosítják, ezek viszont az NB II-ben lényegesen kisebbek az NB I-hez képest. Több százmilliós nagyságrendű különbségről van szó, amely extrém esetben – ha az adott klubnak jelentősebb saját bevétele is van, amely a másodosztályban lecsökkenhet – akár a félmilliárd forintot is elérheti.

Az angol másodosztály, a Championship rájátszásának döntőjét szokás a világ „legdrágább” mérkőzésének titulálni, mert annyi pénz múlik rajta: szintén százmilliók, csak éppen fontban. A győztes a mennybe, de legalábbis a Premier League-be megy, ahol mind a központi bevételekből, elsősorban a televíziós jogdíjból, mind az egyéb bevételekből lényegesen nagyobbat szakíthat ki, mint a Championshipben ragadó vesztes. (Jövő héten vívják az elődöntőket, AFC Bournemouth–Brentford és Barnsley–Swansea a két ág, a győztesek a Wembleyben játsszák majd a finálét.)

Az NB II most vasárnapi hármas csatája bátran felfogható tehát egy hasonlóan „drága” ütközetnek, hiszen rengeteg pénz múlik azon, hogy a DVSC, Gyirmót, Vasas hármasból melyik kettő jut fel, és ki lesz a zokogó harmadik.

Éppen ezért az NB I és az NB II közötti többszáz milliós eltérésre úgy tekintsünk, hogy az idei szezonban élvonalbeli költségvetést biztosító debreceni és az angyalföldi tulajdonosoknak ezt a különbözetet saját zsebből kellett biztosítaniuk, jelentős kockázatot vállalva a feljutás érdekében – nyilván azzal a gazdasági megfontolással, hogy az NB I-ben majd megtérülhet ez a befektetés. Ha viszont egyikük nem jut fel, akkor ezt a pénzt kidobták az ablakon.

Jelen állás szerint a Vasasnak kell reálisan számolnia ezzel – ráadásul egymás után másodszor, mert már az előző idénynek is így vágtak neki (még ha nem is akkora büdzsével, mint az idén), de beragadtak a rajtnál, és bár a hajrában akár még oda is érhettek volna a feljutó helyekre, a koronavírus miatt nem volt hajrá, félbeszakadt a bajnokság. Idén viszont már csak maguknak köszönhetik a kínos helyzetet.

És ha már feljutás, muszáj megemlíteni az NB II még egy aspektusát, kapcsolódva korábbi írásomhoz, amelyben az NB I földrajzi átalakulását elemeztem.

Sokszor elhangzik, hogy az NB I tizenkettes létszámát azért kellene felemelni, hogy több „vidéki fellegvár” juthasson szóhoz a budapesti és a kistelepülési csapatok mellett-helyett. (Persze lassan szinte mindenre a létszámemelés lesz a javasolt gyógyír, lásd például itt, még a globális felmelegedésre is.) Ezzel csak az a baj, hogy a „fellegvárak” csapatai nem azért nem jutnak fel, mert kevés a hely az NB I-ben, hanem mert nem elég versenyképesek.

2015-ben csökkent le az NB I mezőnye 16-ről 12-re, nézzük meg, hogy kik végeztek az NB II 3–6. helyein azóta ­– ezekkel a csapatokkal lehetett volna ugyanis feltölteni az NB I-et 16 csapatra bármelyik évben. A szóban forgó hét bajnoki évben, beleszámítva az ideit is, a következő együttesek tudtak egynél többször is a 3–6. helyek valamelyikén végezni, vagyis róluk mondható el, hogy a feljutást érő helyezések közelében „toporogtak”: Békéscsaba (3-szor), Budaörs (3), Gyirmót (3), Vasas (3), Csákvár (2), Kisvárda (2). (Az idei évben az első 6 mezőnye már az utolsó fordulótól függetlenül eldőlt, csak a sorrendjük változhat; de bárki csúszik is le a feljutásról, a Vasas és a Gyirmót is mindenképpen ezen a listán marad.) Nos, a hat nevezett csapat között csak egy „vidéki fellegvárat” találunk, a Békéscsabát, a többiek mind kisvárosiak – ideértve a Győrhöz tartozó, de identitásában elkülönülő Gyirmótot is –, plusz egy budapesti.

Az idei szezonban például 9 megyeszékhelyi csapat indult az NB II-ben (nem számítva a Gyirmótot és a DEAC-ot), de az első hatba a DVSC-n kívül csak a Pécs fért be, az Ajka és a Budaörs szorította ki őket, és a 9 „fellegvár” többsége, vagyis 6 csapat a 7.-től a 14. pozícióig nyúló középmezőnyben tartózkodik, vagyis ahol sem a feljutásért folyó, sem a kiesés ellen vívott harc nem érinti őket közvetlenül. (A jelenleg 14. helyezett Békéscsaba még hátrébb csúszhat, a többiek ebben a régióban maradnak.)

Mindez annak az igen egyszerű bizonyítéka, hogy e nagyvárosok csapatai nem a 12 csapatos NB I miatt nem férnek be az élvonalba – máshol kell keresni a hibát. Természetesen szerepet játszanak ebben a magyar futball finanszírozási sajátosságai, vagyis hogy jellemzően nem a piaci háttér, hanem klubvezetők gazdasági-politikai kapcsolatai határozzák meg egy-egy csapat bevételeit, de ezt nem az NB I létszámának emelésével lehet megoldani.

Jó szurkolást vasárnapra!

2021.07.19 17:28:43

Szabados-blog SZABADOS GÁBOR

SZABADOS-BLOG. Eltűnnek a gazdasági előnyök, és kiszámíthatatlan versenyek jöhetnek.

2021.07.07 14:42:28

Szabados-blog SZABADOS GÁBOR

SZABADOS-BLOG. Mit kell most tenni itthon, hogy kihasználjuk az Eb lendületét?

2021.07.01 09:57:46

Szabados-blog SZABADOS GÁBOR

SZABADOS-BLOG. Hova juthat el hosszú távon a magyar labdarúgás?

2021.06.25 11:08:44

Szabados-blog SZABADOS GÁBOR

SZABADOS-BLOG. 1966 óta ez volt a legjobb szereplésünk nagy tornán.