Bosszú, vagy...? - Tottenham-Chelsea

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2012.10.20. 12:10
AVB-t nem a bosszúvágy hajtja. Legalábbis a nyilatkozatai szerint - én azért azt gondolom, hogy különösen édes lenne a győzelem íze edzőnk...

AVB-t nem a bosszúvágy hajtja. Legalábbis a nyilatkozatai szerint - én azért azt gondolom, hogy különösen édes lenne a győzelem íze edzőnk számára. Persze az is lehet, hogy nincs benne rossz érzés a közelmúlt miatt, sőt egyszerűen örül annak, hogy megszabadulhatott abból a legtöbb egyenes gerincű ember számára vállalhatatlan, a temérdek pénz által is alig mediált helyzetből, hogy egy köztörvényes surmó alkalmazottja legyen. Rendhagyó beharang következik, ugyanis a Chelsea-blogtól megkerestek pár kérdéssel, amiért cserébe én is feltehettem néhányat, így a poszt nagy részét ez adja majd. De előtte azért csapathírek.

BETEGSZOBA

Parker és Kaboul még sajnálatos módon nincs közel a visszatéréshez. Benny viszont legalább az edzésmunkát elkezdheti hamarosan. Naughton és Livermore pedig elvileg keretbe is kerülhetnek, ha AVB számít rájuk. Előbbire lehet, hogy sor is kerülhet - bár nekem személy szerint nagyon tetszik Vertonghen balhátvédben is, de a Chelsea csilli-villi kirakatjátékosaival szemben elképzelhető, hogy Gallas mellett elkélne egy Caulkernél dörzsöltebb arc. De igazságtalan vagyok Stevennel, hiszen ha a ManU ellen idegenben megoldotta a feladatát, akkor otthon a Chelsea ellen is megérdemli a bizalmat. Becsült kezdő:

Lloris

Walker - Caulke - Gallas - Vertonghen

Sandro - Dembélé

Lennon - Dempsey (Gylfi) - Bale

Adebayor (JD).

Sok pihenésre nem jutott ideje a keretünk válogatott tagjainak. Viszont legalább többnyire kellemes élményekkel (is) gazdagodhattak az elmúlt két hétben. Bale győzelemre vezette Wales-t a skót barbárokkal szemben (ráadásul a gyönyörű győztes találatot Charlie Adam mellől suhintotta a hosszú felsőbe); Dempsey két gólt lőtt és gólpasszt is adott a köztudottan presztízs-ellenfélnek számító futballnemzet, Guatemala ellen; Vertonghen és Dembélé nem tud nem győzni a belgákkal; Lloris tizit fogott a spanyolok ellen (Ferike rúgta), ezzel pontot mentve a franciáknak; Gylfi utolsó perces szabigóllal vezette győzelemre a bálnavadászokat Tiranában; Adebayor gólja kijuttatta Togót az ANK-ra (hogy a franc esne bele); az angolok pedig hozták a kötelezőt a varsói iksszel, és szinte már Brazíliában érezhetik magukat (abból a felháborítóan halvány csoportból mondjuk művészet lenne kiesni).

Szóval alighanem mindenkinek relatíve jó a kedve, a Chelsea látogatása pedig amúgy is feldobná az embert. Abramovics érkezése előtt volt egy nagyon hosszú, nagyon kellemetlen időszak a PL-ben amikor képtelenek voltunk bajnoki meccsen legyőzni a Kékeket. Lampardék orosz Megváltójának érkezése óta azonban nemcsak, hogy általában jól játszunk ellenük, de egy-két szép vereséget is rámértünk a Lane-en a Man City ruszofil prototípusára. Legutóbbi látogatásukkor még AVB vezette őket, és egészen élvezetes meccs kerekedett belőle - a Chelsea góljának vitatható jellege, illetve a meg nem adott szabályos gólunk ellenére a játék képe alapján többé-kevésbé fair volt az iksz. Ramires egymaga mesternégyest fejelhetett volna, ha egy kicsit odafigyel a kapunk előtt. Pedig akkor "krízisben" érkezett a Chelsea a Lane-re, és mindenki azt várta, hogy Redknapp feltörölje a padlót a portugál Szmörével - aztán a pályán máshogy történtek a dolgok, és elképzelés inkább a vendégek játékában volt fellelhető (bár azt el kell ismerni, hogy az őrült tempó mellett sokszor szétesett mindkét csapat középpályája).

Most is élvezetes meccs várható - mindkét csapat tobzódik a gyors és/vagy kreatív támadókban. Bale és Lennon jó játéka nélkülözhetetlen lesz, ha nem akarunk pont nélkül lebattyogni a gyepről. Kell tőlük egy kis extra - segíthet nekik ebben a két utóvéd, Walker és Vertonghen (esetleg Naughton), ám előbbi esetében az is nagyon fontos, hogy ezúttal odafigyeljen a védekezésre is, hiszen már-már közmondásos az e téren megmutatkozó fegyelmezetlensége. Sandro és Dembélé, ha hozzák magukat az nagyban megkönnyítheti Dávid és Matuzsálem dolgát a védelmünk közepén. Elől Defoe helyett Adebayorra szavaznék - ha másért nem, hát a magasságából adódó extra dimenzió miatt. No meg tavaly ilyenkor is betalált Cech kapujába.

A vendégeknél egyébként hiányozni fog a mocskos szájú cséká - aki megint csak fontos szerephez jutott tavaly decemberben, hiszen a gólvonalról mentett (éppen Adebayorral szemben) a meccs utolsó ziccerénél. Azon inkább ne menjünk végig, hogy ki lesz ott RDM keretében, hiszen nincs gyenge játékosa az olasznak. Ráadásul Ramires, Ivanovics vagy éppen Luiz épp annyira képesek meccset eldöntő gólokat szerezni mint éppen Lampard vagy Mata.

VENDÉGVÉLEMÉNYEK

No, de elég is a saját szavaim szaporításából. Alább olvashatjátok a Chelsea-blog négy szerzőjének válaszait a nekik küldött kérdéseimre:

1. Milyen szívvel gondoltok AVB-re, őszintén? Tekintve, hogy benntartott titeket a BL-ben (Fergie és Mancini beszopta ugyanekkor) és az FA-kupában is. Adtok neki bármi elismerést, vagy minden ami jó volt nem rajta múlt és minden ami rossz volt az ő hibája?

B(lu)ence: Nagyon vártuk, hiszen remek ajánlólevele volt, a világ legjobb edzőjétől tanulhatott, ám a Porto - nem lenézve a klubot - és a Chelsea más kávéház. Nem tudta megugrani ezt a magasságot, menni kellett. Szívemben nincs harag felé.

25: Nem nagyon gondolok rá, ahogy Grantre vagy Scolarira sem. De nincs mit szépíteni a dolgon, megbukott, túl nagy falat volt neki a Chelsea ennyire a karrierje elején. Sorra követte el ugyanazokat a hibákat, és elvesztette az öltözőt - nem is annyira a döntései miatt, hanem a megfelelő kommunikácó hiánya miatt. Ami elismerést érdemel azok az igazolásai, nagyon jó szemmel válogatott. Mata megszerzéséért mindig hálás leszek, fantasztikus játékos és személyiség.

WudigessBoi: Bizakodva fogadtam és még végóráiban is próbáltam őt mentegetni, azt pedig továbbra is tartom, hogy az egyértelműen hanyatló és kilátástalan játék nem csak az ő hibája volt. Kirúgása előtt a BL-ben a tönk szélén álltunk (a csoportkört eddig mindig megugrottuk, ez nem erény), az FA kupában pedig vergődtünk, kiesni meg nem volt ki ellen (Pompey, QPR, Birmingham). A reformer szándékait és az itt-tartózkodása alatti korrekt nyilatkozatait értékelem, viszont amint lekerült róla Abra szájkosara, rögtön beképzelt és sértett nyilatkozatokat tett rólunk. Maga a tény, hogy egy volt Chelsea-menedzser szurkolói és bajnoki szereplés szempontjából is riválishoz távozik, szokatlan számomra, a nyilatkozatai meg mondom, csak rontottak a megítélésén.

Zenzo83: Több posztban leírtam a véleményem, s ez pedig nem változott mindmáig. Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor - ahogyan Lampard is fogalmazott: annyira a jövőre fordította minden erejét, hogy a jelenre nem maradt ideje, így törvényszerű volt a bukása. Kb 1 csoportban van Anelkával, Scolarival, Granttel, amely kategória a "Kékek voltak, ezért hála, de maradandó élményt azért nem sokat okoztak"

------------------------------

2. Szerintetek ki(ke)t fog Abramovics megpróbálni leigazolni a Spurs-ből a következő átigazolási időszakokban?

B(lu)ence:
Szerintem már senkit. Én korábban szívesen láttam volna kékben pl. van der Vaartot, de ma már rá sincs szükségünk. Egy épkézláb támadó viszont kéne, azt meg máshonnan keresnénk, ha nem gáz.

25: Senkit. Ahol lyuk van a keretben az a csatár poszt, de erre tőletek nehéz lenne gyógyírt találni. A támadó kp szekcióban tele vagyunk fantasztikus játékosokkal, úgyhogy Bale-re akkor se lenne nagyon szükség, ha nem a MU vinné el. Esetleg Carlo visszajöhet padozni.

WudigessBoi: Nincs most hiányposzt nálunk, erős a keret. A Chelsea és Tottenham közti mozgásokra elég kényes vagyok, amiért meg is kapom/kaptam a magamét: én senkire sem vágyom onnan, de ennek inkább érzelmi/szimbolikus okai vannak.

Zenzo83: Senkit. Akiket akart, azok már távoztak (Modric, vdV), a csapat most fiatal, új tagokkal bővült, akik hosszú távú megoldást jelentenek/jelenthetnek.

------------------------------

3. Ehhez kapcsolódóan kitől tartotok a Spurs várható kezdő tizenegyéből?

B(lu)ence: A két szélvész szélsőtöktől, ám bízok a „fiainkban” , akik simán feltudják majd venni velük a lépést és remélem, hogy nem lesz Bale problémájuk, mint anno Maiconnak volt. Ha úgy alakul a meccs, ahogy tervezem, azaz a mérkőzés zömét védekezéssel töltitek majd, abban az esetben létfontosságú lesz, hogy ezeket a notórius gyorshajtókat megakadályozzuk a kontrák végig vitelében.

25: Könnyű kérdés, a legveszélyesebb játékosotok egyértelműen Bale, őt kell kikapcsolni. Nem lepne meg, ha Brana elött Ramires vagy Moses kezdene, ők tudnák tartani a tempót a fel-le rohangálásban.

WudigessBoi: Bale. Bár AVB-nek mintha komoly arctalanító és fiatalító fétise lenne, úgyhogy inkább masszív csapatjátékra kell talán készülni, nem egyén(iség)ekre.

Zenzo83: Leginkább a középpályátoktól, a Lennon-Dembele-Sandro-Bale sor igen erős, szemben a mi védekezésre nem annyira képes középső sorunkkal.

------------------------------

4. Melyik a legkellemesebb és melyik a legkellemetlenebb emlék Tottenham-Chelsea meccsekről. (Pályaválasztótól függetlenül.)

B(lu)ence: Szívesen gondolok vissza a májusi gálára, az FA kupa elődöntőjében, az elég kellemes volt a számunkra. Kellemetlen? Nos az is azon az ominózus mérkőzésen volt, mikor a nyakamba öntöttek egy korsó sört.

25: A legkellemetlenebb a 2002-es ligakupa zakó, amikor Júdás Poyet a Chelsea tábor elé rohanva csókolgatta a spuds címert. Broáf. El is ásta magát egy életre. A legszebb... itt van miből válogatni :) A tavalyi FA-kupa elődöntős parádé még friss emlék, így előre kívánkozik, de győztes talán mégis inkább a '97-es 6-1 idegenben, Flo mesterhármasával (de Robbie is betalált :).

WudigessBoi: Legkellemesebb: 5-1 a tavalyi kupaelődöntőben. Legkellemetlenebb: a 2008-as ligakupa döntő és a 4-4-es bajnoki a Lane-en.

Zenzo83: 2002 ligakupa, Poyet. Az fájt. Győzelmek közül különös kedvenc nincs, bár Carlo első meccsei közül való egy 3-0, az eléggé ott volt.

------------------------------

5. Mit vártok a CFC-től a mostani szezonban? (PL, kupák.)

B(lu)ence: Ha a szívemre hallgatok, akkor egy trófeát legalább elhódítunk, jó kettőt (a klub vébé mellett). A bajnokság tabellájára most remek érzés rápillantani, remélem mindez májusban is így lesz. A BL-ben még ugye nem volt címvédés, nem vennék rá mérget, hogy ebben a szezonban törik meg ez a tendencia. Ettől függetlenül én bízok, mást úgy sem tehetek, várom a váratlant, tavasszal is ez volt. Amúgy, ha a kupákat félretesszük. Végre elindult egy új irányvonal a csapat életében, remélem sikerül véghez vinni a kitűzött célokat.

25: A PL-ben eredetileg a BL indulás kivívása volt az elvárásom, de a remek kezdés alapján ezt dobogós helyezésre módosítottam. A duplázás a BL-ben valószínűtlen, de a legjobb 8 elérése szerintem teljesíthető. Az angol kupákban nehéz egyértelmű elvárást felállítani tekintettel a full random sorsolásra, így leginkább csak tisztes helytállást szeretnék látni.

WudigessBoi: Stabil bajnoki teljesítmény, konstans bajnokesélyesség, akár bajnoki cím. Év elején 3 trófeát vizionáltam, ezt még most is elérhetőnek tartom. De ha jó a játék, kevesebbel is beérem :)

Zenzo83: Idén beérem egy stabillá váló csapattal, trófeák nélkül. Pláne egy stabillá váló edzővel.

------------------------------

(Amennyiben esetleg érdekelnének titeket az én válaszaim is az általuk feltett kérdésekre, akkor ajánlom figyelmetekbe a Chelsea-blog vonatkozó posztját. A minősíthetetlenül igénytelenül photoshoppolt képet meg hagyjátok csak figyelmen kívül...)

No, akkor egy jóravaló, közhelygyűjtemény gimis töritanár szavaival élve, nincs más hátra mint előre! Let the battle begin!

COME ON YOUUUUUU SPUUUUUUUUUUUURRRRRRSSSSSSSS!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik