Újra eladó Senna első F1-es versenyautója - videó

Vágólapra másolva!
2012.12.23. 13:04
A tavaszi sikertelen árverés után újra kalapács alá kerül az egykori sofőrje okán világhírű négykerekű.

Májusban Silverstone-ban 505 ezer fontnál (kb. 180 millió forint) megállt a Toleman TG184 árverése, és miután az eladó által remélt 550 ezer fontot senki nem volt hajlandó kifizetni, így maradt a kocsi az ismeretlen tulajdonosnál.

Senna Toleman TG184 versenyautója a Donington Park múzeumában (Forrás: wikipedia.org)
Senna Toleman TG184 versenyautója a Donington Park múzeumában (Forrás: wikipedia.org)

Aki most megint megpróbálja pénzzé tenni az autót, amit Ayrton Senne vezetett az 1984-es Formula–1-es szezonban, amikor újoncként bekapcsolódott a száguldó cirkusz mezőnyébe. És egy nem túl jó autóval jó előre jelezte, hogy egyszer még a sportág legnagyobbjai között emlegetik majd.

Az Pat Symonds és Rory Byrne által tervezett, 1,5 literes turbós Hart-motorral, és ötfokozatú kéziváltóval szerelt autó nem volt valami megbízható: a 16 futamból a csapat 15-ön állt rajthoz (az Olasz Nagydíjat kihagyták) és Senna mindössze hatszor ért célba. Ebből azonban ötször pontszerző, háromszor pedig dobogós helyen.

Legnagyobb versenyét, ami egyben pályafutása egyik klasszikusa is volt, Monacóban futotta, ahol a szakadó esőben a 13. helyről indulva a 2. pozícióig verekedte magát, és talán Alain Prostot is utolérte volna, ha a 31. körben a versenyigazgató nem vet véget a 76 körösre tervezett futamnak.

Mostani tulajdonosa 900 ezer eurót (kb. 261 millió Ft) remél az autósport egyik legendás darabjáért.

Az 1984-es Monacói GP (Forrás: tn.com.ar)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik