S. Á. 2020.05.21 09:55 Frissítve: 2020.05.22 19:16

Topligák: élen az Ajax, a Salzburg mögött a Real Madrid

Az elmúlt évek statisztikái alapján kiválóan teljesít a Real Madrid utánpótlása, a királyiakat a CIES elemzése alapján jelenleg csak három klub előzi meg a vonatkozó listán.

Egy idényt leszámítva Daniel Carvajal 2002 óta tartozik a Real Madrid kötelékébe (Fotó: AFP)

 

Az utóbbi évtizedekben abszolút etalonnak számított az akadémiák között a La Masia, a Barcelona híres utánpótlás-központjának eredményes munkája nélkül a spanyol válogatott aligha nyert volna sorozatban három világversenyt. A Johan Cruyff filozófiájára épülő intézmény nevelte ki mások mellett Lionel Messit, Gerard Piquét, Carles Puyolt, Xavit, Andrés Iniestát s korábban Josep Guardiolát. Mindeközben a fiatal tehetségek helyett inkább méregdrága világsztárokat vásárló, galaktikus szupercsapatot építő Real Madrid utánpótlását rengeteg kritika érte. Mostanában azonban mintha megfordult volna a tendencia – a statisztikák ezt mutatják.

 
Zsenik útja – Vincze András jegyzete
FFT: közeleg a barcelonai La Masia halála 

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) áprilisban közzétett tanulmánya szerint az öt topliga utánpótláscsapatait tekintve az elmúlt években a Real Madridé teljesít a legjobban, legalábbis abban a tekintetben, hogy a vizsgált időszakban, azaz az elmúlt két idényben tizenhét, a La Fábricán nevelkedő fiatal mutatkozhatott be az öt topbajnokságban. Az összesített rangsorban csak az Ajax (22 bemutatkozó), a Benfica (21) és a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Salzburg (20) előzi meg a Real Madridot, miközben a Barcelona csak a 11., holtversenyben a Dinamo Zagreb és az FC Bruges utánpótlásával (11-11). Szigorúan a spanyol klubokat vizsgálva az Almería a harmadik (6), a Tenerife, a Granada és a Mallorca a negyedik (4-4) a nevelőegyesületek rangsorában.

LEGENDÁBÓL EDZŐ LEHET
Raúl Gonzálezt még azok közül is sokan kedvelték, akik nem rajonganak a spanyol labdarúgásért vagy a Real Madridért. A 102-szeres válogatott csatár 2015 októberében vonult vissza a New York Cosmostól, az utóbbi években a madridiak utánpótlásában dolgozott, tavaly nevezték ki a nagycsapat „előszobájának” számító Castilla edzőjének. Bár a bajnokság jelenleg szünetel, az együttes 28 forduló után tíz-tíz győzelemmel, illetve döntetlennel és nyolc vereséggel a hatodik helyen áll a spanyol harmadosztályban. Sokan úgy vélik, hamarosan még nagyobb feladattal bízzák meg a most 42 éves Raúlt: ő lehet majd az első csapat edzője.

A többi topligában is találunk meglepetéseket. Olaszországban a Crotone (6), Angliában a Leeds (8), a németeknél a Bochum (7), a franciáknál pedig a Le Havre (8) vezeti a rangsort, vagyis az is látszik, hogy nem feltétlenül van összefüggés a felnőttcsapat sikere és az utánpótlás-nevelés eredményessége között ennek oka elsősorban a futballpiacot mozgató mechanizmusok között keresendő.

A tanulmány elsősorban azt vizsgálta, mely klubok jelentenek ugródeszkát a topligákhoz, és azokat a futballistákat vette számításba, akik még a járvány előtt, az idén vagy az előző két idényben bemutatkozhattak az öt topligában. Bár egyenként nem nevezi meg a játékosokat, a Marca nemrégiben közzétett elemzése is jól mutatja, hogy világszerte rengeteg futballista játszik, aki korábban a Real Madridban nevelkedett.

Köztük van a jelenleg a Mainzot erősítő, 61-szeres válogatott Szalai Ádám is, a Bundesligában rajta kívül Asraf Hakimi, Relu (mindkettő Dortmund), Omar Mascarell (Schalke), Philipp Lienhart (Freiburg) és Lucas Torró (Frankfurt) fordult meg a Real akadémiáján. A Serie A-ban mindössze két futballista, José María Callejón (Napoli) és Borja Valero (Internazionale) vallhatja magát madridi nevelésnek, az angoloknál és a franciáknál öt-öt játékos pallérozódott a La Fábrica akadémiáján. A spanyol élvonalbeli labdarúgókból viszont negyvennyolcan, és bár abban semmi meglepő nincs, hogy ebből heten jelenleg is a Real Madridhoz tartoznak – a legismertebb Daniel Carvajal, a kiváló jobbhátvéd –, abban már inkább, hogy öten immár a városi rivális Atléticót (Antonio Adán, Marcos Llorente, Álvaro Morata, Saúl Níguez, Mario Hermoso), hatan pedig a barcelonai Espanyolt erősítik – igaz, a Barcelona keretében egy madridi nevelés sincs.

A rend kedvéért nem árt megjegyezni, hogy a La Masiáról is kerülnek ki nagy tehetségek. Ansu Fatinak például fényes jövőt jósolnak, a 17 éves csatár már most a klub történetének legfiatalabb bajnoki gólszerzőjének és a Bajnokok Ligája története legfiatalabb gólszerzőjének vallhatja magát.

Zárszóként kijelenthető, hogy világszinten még mindig erősnek mondható a spanyol utánpótlás, igaz, a CIES elemzése alapján az angolok és az olaszok is megelőzik a spanyolokat, a németek azonban meglepő módon csak a nyolcadik helyen állnak, holtversenyben a brazilokkal. A statisztikák szerint ugyanis Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban és Portugáliában nevelkedve is nagyobb esély van topligába igazolni.

2020.11.21 19:56:17

Spanyol labdarúgás T. D.

Sokba került Ter Stegen nagy hibája • Piqué és Sergi Roberto is megsérült.

2020.11.21 14:29:21

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A realos kölcsönjátékos, Kubo a győzelmet is megszerezhette volna a Villarreal számára a tartalékos bajnok ellen.

2020.11.15 23:49:34

Spanyol labdarúgás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Szülei egy panelház ablakából szóltak le a gyerek Sergiónak.

2020.11.08 11:47:33

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Carlos Soler mesterhármast ért el a címvédő ellen 11-esekből, a történelmi mérkőzést még sokáig fogjuk emlegetni.