Zsinórban negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Barcelona

BALÁZS DÁVIDBALÁZS DÁVID
Vágólapra másolva!
2020.10.31. 20:45
null
Piqué és Neto hibája után szerzett vezetést az Alavés (Fotó: Getty Images)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 8. fordulójában az FC Barcelona nem tudta legyőzni az Alavést, 1–1-et játszott idegenben.

 

SPANYOL LA LIGA
8. FORDULÓ
Deportivo Alavés–Barcelona 1–1 (1–0)
Vitória,
Mendizorrotza Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Hernández A.
ALAVÉS:
Pacheco – Navarro (Aguirregabiria, 41.), Lagaurdia, Lejeune – Méndez (Tavares, 57.), Pina (Marin, 72.), Battaglia, Jota, Duarte – Deyverson (Joselu, 57.), Rioja (Manu Garcia, 72.). Vezetőedző: Pablo Machín
BARCELONA:
Neto – S. Roberto, Piqué, Lenglet (Pedri, a szünetben), Alba (Dest, 69.) – Busquets (Pjanic, a szünetben), F. de Jong – O. Dembélé (Trincao, a szünetben), Messi, Fati (Braithwaite, 78.) – Griezmann. Vezetőedző: Ronald Koeman
Gólszerző: Rioja (31.), ill. Griezmann (64.)
Kiállítva: Jota (62.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Jobban kezdte a mérkőzést a vendég Barcelona, amely a születésnapos Ansu Fati révén nemegyszer veszélyeztetett a meccs elején. Az Alavés nagyon magasra feltolta a védelmét, amivel többször is gondot okozott a katalán együttesnek.

Az első félidőben akcióból nem igazán volt veszélyes a Barca, Messi szabadrúgásai miatt mehetett csak feljebb Pacheco pulzusa, az argentin sztár azonban nem tudta bevenni a kapuját. A 31. percben aztán Piqué és a Ter Stegent helyettesítő Neto összehozta a hazaiak vezető gólját. A spanyol védő hazatett labdáját nem tudta rendesen lekezelni a kapus, Rioja lecsapott rá, és a hálóba passzolt. 1–0

A szünetben hármat is cserélt Koeman: Pedri, Trincao és Pjanic beállítása jó húzásnak bizonyult, mivel lendületet hoztak az addig statikus Barcelona-támadásokba. A 62. percben megfogyatkoztak a hazaiak: Jota felelőtlen belépője után megkapta a második sárga lapját, így idő előtt mehetett zuhanyozni.

Alig két perccel a kiállítás után kiegyenlített a Barcelona: Griezmannt meglepte a labdával egy hazai védő, a francia támadó köszönte szépen, és elegánsan a kapuba pörgetett. 1–1

A folytatásban hiába uralták a játékot a katalánok, nem tudták bevinni a győztes találatot. Két esetben a játékvezető annullálta a vendégek gólját, a hajrában pedig Pacheco, a hazaiak kapusa védett önkívületi állapotban, így zsinórban negyedik bajnoki mérkőzésén is nyeretlen maradt Ronald Koeman együttese.

AZ ÁLLÁS
1. Real Madrid751113–5+816
2. Real Sociedad742114–3+1114
3. Atlético Madrid64213–2+1114
4. Cádiz84228–6+214
5. Granada64118–80 13
6. Villarreal73318–80 12
7. Getafe63125–4+110
7. Elche53115–4+110
9. Osasuna73137–70 10
10. Athletic Bilbao7346–7–19
11. Betis7347–11–49
12. Barcelona622210–6+48
13. Deportivo Alavés82246–9–38
14. Eibar82245–8–38
15. Sevilla62136–60 7
16. Valencia72149–11–27
17. Celta Vigo71334–10–66
18. Huesca8536–14–85
19. Levante61146–11–54
20. Valladolid7345–11–63

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet!

Véget ért a mérkőzés! A Barcelona nem tudta megfordítani a találkozót, annak ellenére sem, hogy a 62. perctől emberelőnyben futballozott! 1–1 a vége.

90+5. perc: Az utolsó Barcelona-felívelést Pacheco húzta le.

90+4. perc: Messi tekert jobbról, de kaput nem talált a kísérlete.

90+4. perc: Messi lövését blokkolják a védők.

90+3. perc: Alavés bedobás a félpályánál. Pár másodperc erejéig fújhatnak a hazai játékosok.

90+2. perc: Szöglet szöglet hátán, de csak nem akar megszületni a Barcelona gólja.

5 perc a ráadás!

89. perc: Az Alavés védői a gólvonalról tisztáztak.

88. perc: Újabb Pacheco bravúr: Pjanic szitáló lövését védte bravúrral a kapus.

88. perc: Pacheco nagy pillanatai: kétszer is jól avatkozott közbe és ütötte el a labdát. Egyre nagyobb a Barcelona nyomása.

86. perc: Újabb érvénytelen Barca-gól les miatt. Messi lőtt egy középre tett passz után kapásból a kapuba, de lövése pillanatában már tudta, hogy nem fogják megadni.

84. perc: Egy középre ívelt labdára kellett kijönnie a hazaiak kapusának, aki az utolsó pillanatban tudta elütni a labdát.

80. perc: A Barcelonánál 78 százalékban van a labda. Az Alavés csak a védekezésre koncentrál, már nincs ereje kontrázni.

78. perc: Lövéssel fejezte be a mérkőzést a születésnapos Ansu Fati, mivel Ronald Koeman lehozza őt, helyére Braithwaite érkezik.

78. perc: Ansu Fati tekert a hosszú sarok irányába, de újfent a helyén volt Pacheco.

75. perc: Alig tud kijönni a szorításból az emberhátrányban futballozó Alavés.

72. perc: Kihasználja utolsó cseréit az Alavés: Pinat Marin váltja, míg Rioja helyére Manu Garcia állt be.

71. perc: A labda az Alavés kapujába került, de Griezmann újabb gólját a játékvezető les címén annullálta. Jó döntés született.

69. perc: Újabb vendég csere: lejön a pályáról Jordi Alba, helyére Dest érkezik.

65. perc: Messi került ziccerbe és tekert a hosszú sarok irányába, de hatalmas bravúrral Pacheco leért az alsó sarokba és hárított. Nincs meg (még) a fordítás!

64. perc: GÓL – Egyenlít a Barcelona! Griezmann elé került a labda egy védő szerencsétlen labdaérintése után, amely után a francia támadó elegánsan emelt a kapuba. 1–1

62. perc: Villan a piros! Jota lába jóval a megengedettnél magasabban volt, amivel eltalálta Piquét, így megkapta a második sárga lapját, ami után a kiállítás sorsára jutott.

60. perc: Messi harmadszor is ront, ezúttal a lövése fölé szállt.

59. perc: Újabb közeli vendég szabadrúgás következhet, miután Ansu Fatit buktatták közel a tizenhatos vonalához.

57. perc: Kettős csere a hazaiaknál: Méndez és Deyverson hagyja el a pályát, helyükre Joselu és Tavares érkezik.

56. perc: Neto ezúttal jól avatkozott közbe, de nem sok kellett ahhoz, hogy ismét az ő hibája után kapituláljon a Barcelona.

54. perc: Ansu Fatit játszották meg a társak a tizenhatoson belül, aki kapásból próbálta bevenni a kaput, de lövése lecsúszott a lábáról.

53. perc: Nyom a Barca!

51. perc: Messi varázsolt majd lőtt kapura, de lövésébe már nem tudott erőt beletenni, így könnyedén fogta a labdát a hazaiak kapusa.

48. perc: Messi éles szögből tüzelt, de Pacheco fogta a rövidet és hárított.

46. perc: Hármat is cserélt a szünetben a Barcelona. Pedri, Trincao és Pjanic állt be. Lement a pályáról Busquets, Dembélé és Lenglet.

Elkezdődött a második félidő!

Véget ért az első félidő! Némi meglepetésre Alavés előnnyel vonulhatnak be az öltözőbe a játékosok! 1–0

45+1 perc: Ansu Fati gurított vissza Messinek, de az argentin klasszis középre tartó lövését könnyedén fogta Pacheco.

2 perc a ráadás!

44. perc: Busquets törlesztett, ezúttal ő szabálytalankodott, így jogosan mutatja fel neki a sárga lapot a játékvezető. Egy akción belül azonban kétszer is villan a lap, mivel Lenglet is „besárgult”.

43. perc: Messi a hosszú sarkot vette célba, de lövése a sorfalról szögletre vágódott ki. A szögletet kivágják a hazaiak.

42. perc: Újabb katalán szabadrúgás. Busquets lábát találta el egy hazai védő. Középről következhet a szabadrúgás, a távolság kb 18 méter.

41. perc: Navarro sérülés miatt elhagyja a pályát, helyére Aguirregabiria áll be.

39. perc: Messi kapott sárga lapot reklamálásért.

39. perc: Látványosan nem találja a rést a Barca.

35. perc: De Jong veszélyeztetett fejjel, egy kicsit lökték is a felugrás közben, de a fejes a kapu fölé szállt.

34. perc: Messi labdavesztése után kontrázhatott az Alavés, de a kapu előtt elhalt az akció. Mindenesetre életveszélyesek a hazai kontrák!

31. perc: GÓL – Óriási kapushiba, amely után vezet az Alavés! Egy ártatlan szituációban adta haza a labdát Piqué, de passzát Neto ügyetlenül kezelte le, átcsúszott a lábain, így Rioja oda tudott érni és le tudta szerelni a kapust, majd bepasszolt a labdát az üres kapuba. 1–0

29. perc: A Barcelona 70 százalékban birtokolja a labdát.

26. perc: A szöglet nem volt veszélyes.

25. perc: Alavés kontra után hazai szöglet következhet.

 

23. perc: A sértett végezte el a szabadrúgást, de a gólvonal előtt álló Lejeune blokkolta a lövést, míg a kipattanóból már nem tudott veszélyeztetni a Barca.

22. perc: Messit vágták fel középen kb. 20 méterre a kaputól – szabadrúgás és Deyverson sárga lap.

20. perc: Másodszor is remek labdát kapott a balról induló Ansu Fati, aki ezúttal Griezmannak készített vissza, viszont a francia támadó eltörte a labdát. Továbbra sincs kaput eltaláló Barcelona lövés.

17. perc: Méndez kapott jó labdát a tizenhatoson belül és lőtt kapura, de középre tartó lövését üggyel-bajjal hárítani tudta Neto.

15. perc: Jota kapott sárga lapot.

13. perc: Ansu Fatit ugratták ki, de a fiatal támadó rontott ziccerben, mivel laposan a hosszú sarok mellé gurított. Óriási lehetőség maradt ki!

11 perc: A 18. születésnapját ma ünneplő Ansu Fati cselezte be magát balról a tizenhatoson belülre, de a hazai védők elválasztották a labdától.

10. perc: Ahogy az várható volt, többet van a labda a rózsaszínmezes Barcelonánál.

9. perc: Hazai szöglet, de a vendégek kivágják a labdát.

6. perc: Magasan húzta meg a védelmi vonalát az Alavés – kb. 40 méteren. A két szélső besegít a védekezésben, így 5-ös védelmi vonallal találja szembe magát a Barca.

4. perc: Lionel Messit szerelik a támadó harmadban a hazaiak.

 


 

1. perc: A Barcelona indította útjára a labdát.

1. perc: A vendéglátó Alavés kék-fehér csíkos mezben látható, míg a Barcelona rózsaszín felsőben, fekete nadrágban és zöld sportszárban lép pályára.

Elkezdődött a mérkőzés!

A 18. születésnapját ma ünneplő Ansu Fati ott van a kezdőben!

Card

A Barcelona cserejátékosai a mai mérkőzésen!

Card

ELŐZMÉNYEK

Első bajnoki mérkőzésére készül az FC Barcelona a klub elnöke, Josep Maria Bartomeu lemondása óta. A Bajnokok Ligája hétközi fordulójában magabiztos győzelmet aratottak a katalánok a Juventus vendégeként, így jó lehet a hangulat az öltözőben.

Ugyanakkor, Ronald Koeman együttesének oda kell figyelnie az Alavés elleni mérkőzésre, mivel a Barca csupán a 13. helyről várja a meccset, ugyanannyi ponttal, mint ellenfele. Lionel Messiék az elmúlt három bajnokijukon nyeretlenek maradtak, az el Clásicó elvesztése pedig különösen fájó lehet nekik.

Mindazonáltal az elnök lemondása és a hétközi siker megalapozhatja, hogy ismét a jó útra lépjen a Barcelona, amely egyébként két meccsel kevesebbet játszott a riválisokhoz képest.

Ronald Koeman a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón többek között beszélt Bartomeu lemondásáról is.

„Az Alavésnek több lehetséges játékrendszere is van. De a legfontosabb az, hogy magunkról beszéljünk és nagy ritmussal játsszunk, mint a minap (a Juventus ellen – szerk.). Egy nagyon versenyképes csapatról beszélünk. Több rendszerben is tudnak játszani. Holnap biztosan védekezőbb szellemű játékfelfogást fognak alkalmazni, és a két támadójuk elől várja majd az üres területeket. Nehéz meccs lesz. Ez rajtunk, a koncentrációnkon és a ritmuson is fog múlni, amelyet a labdának adunk. Meg kell találnunk a felkínálkozó területeket a helyzetek megteremtésére. Mindhárom pontra szükségünk van.”

Marc-André Ter Stegen kapcsán megemlítette a holland szakember, hogy még egy edzésre van szüksége ahhoz, hogy a mérkőzéseken is visszatérjen a kapuba, és hogy nagyon keveset volt még a csapattal.

Koeman Samuel Umtiti esetleges játékáról is beszélt.

Nincs abban a helyzetben, hogy részt tudjon venni a találkozón. Egyedül és a teljes kerettel is edzett, de ezt több napon keresztül is meg kell ismételnie. Több edzésre van szüksége ahhoz, hogy jó állapotban lehessen és tudjunk számolni vele. Kevés edzésen vett részt, többre van szüksége.”

Koeman Pedrivel kapcsolatban kifejezetten jó véleménnyel volt.

„Nagyon rendes és szerény fiú. Az egész sajtó kiemelte a játékát a Juventus elleni találkozó után, és ez normális, mert az ő korában nem szoktak a játékosok ilyen jól teljesíteni. Normális, hogy a média kiemeli. De ő nagyon szerény és mindkét lábbal a földön van. Élvezi a játékot és a társai segítségét is elfogadja. Néha változtatja a pozícióját, de ez függ az ellenféltől, a taktikai kérdésektől és Messi helyezkedésétől is... megmutatta az edzéseken és a mérkőzéseken, hogy különböző pozíciókban is játszhat. Fejlődhet még, és logikus, hogy vannak hullámvölgyei. De nagyon elégedettek vagyunk vele. Különbözik Ansutól.”

„Nem tudom, hogy ez milyen hatással lesz rám (mondta a holland szakember Bartomeu lemondása kapcsán – szerk.). Ez nem az én dolgom, keményen dolgozom és a trófeák megszerzésére összpontosítok. Minden mással kapcsolatban várnunk kell. Változásokról beszélnek, de én nem vagyok ideges a munkám során. Tudom, hogy a jelöltek a kezdetektől fogva beszélnek a projektjeikről, de meglátjuk, hogy ki lesz az elnök a jövőben.”

Ousmane Dembélé kapcsán megemlítette, hogy a sérülések nagyban befolyásolták a teljesítményét.

„Ma fizikailag már sokkal jobb. Nagyon jól szerepelt az utolsó mérkőzések során. Kreatív, nagyon gyors, jó az egy az egy elleni szituációkban, és mindkét szélen tud játszani képes területeket nyitni... Nagyon jók a képességei az egy az egy elleni helyzetekben. Fejlődhet, de számára az a fontos, hogy fizikailag jó állapotban legyen” – tette hozzá.

Ansu Fati jövőjét illetően határozott elképzelése van Koemannak.

„Azt tanácsolom neki, hogy továbbra is dolgozzon és törekedjen a fejlődésre. Tegnap beszéltem vele a koncentrációról, ez egy olyan szempont, amelyet fejlesztenie kell. A gyengébb megoldásait a koncentráció hiánya okozza, nem a képességeivel vannak problémák. Ő egy nagy tehetség, szép jövő előtt áll és segíteni kell neki a fejlődésben. Összpontosítania kell arra, hogy fejlődjön.”

Riqui Puig kimaradását a holland edző azzal magyarázta, hogy ez technikai döntés volt, mivel akkor túl sokan utaztak volna.

„Kevesebb játéklehetőségre számíthatnak azok, akik eddig nem nagyon szerepeltek, ennek az oka az, hogy számomra a kezdőcsapat már meglehetősen kialakult. Várniuk kell a lehetőségükre és minden egyes nap megmutatniuk, hogy ott szeretnének lenni a kezdőcsapatban. Meg kell mutatniuk a képességüket, és hogy kopogtatnak azon a bizonyos ajtón. A futballban sok változás van, ami ma fehér az holnap fekete lehet. Felkészültnek kell lenniük” – vélekedett Koeman.

A jobbhátvéd poszt kulcskérdés lehet az Alavés ellen.

„Nagyon örülök Destnek, ő egy másik fiatal, aki nagyon jól teljesít. Megmutatta a képességét a Real Madrid ellen. Sergi Roberto is játszik, mert a szezon elején jól játszott és nincsen okom arra, hogy kitegyem a csapatból. Mindketten jók és ez egy remek versenyhelyzet a kettőjük között.”

Az Alavés előző három mérkőzéséből kettőt megnyert, viszont hazai pályán pocsék a mutatója: a legutóbbi nyolc hazai bajnokijából hét alkalommal gól nélkül maradt, az aktuális idényben is csak négy pontot szerzett a megszerezhető 12-ből. Ha rápillantunk az egymás elleni találkozókra, azt láthatjuk, hogy a hazaiak lassan két évtizede nem lőttek gólt (!).

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DEPORTIVO ALAVÉS–FC BARCELONA SPANYOL ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik