Barcelona: Rosell lemondott az elnöki posztról - hivatalos

Vágólapra másolva!
2014.01.23. 20:56
null
Mögöttem az utódom – Sandro Rosell (balra) és Josep María Bartomeu (Fotó: Reuters)
Ahogyan azt várni lehetett, az FC Barcelona csütörtöki rendkívüli igazgatótanácsi ülését követő sajtótájékoztatón bejelentették: lemondott posztjáról a katalán sportklub elnöke, az utóbbi napokban pénzügyi szabálytalanságok gyanújába keveredő Sandro Rosell. A döntést maga Rosell jelentette be.

 

Az elnöki posztot az első alelnök, Josep María Bartomeu sportszakmai alelnök veszi át 2016-ig, azaz – ellentétben a korábbi sajtóhírekkel – nem tartanak előrehozott választásokat az idén nyáron. Spanyol sajtóelemzők megjegyzik: Bartomeu 2016-ig szóló mandátumáról a klub alapszabályzata értelmében a közgyűlésének kell döntenie – igaz, a Rosell megválasztásakor meglévő 61 százalékos „bizalom” ismeretében a döntés kimenetele nem lehet kétséges.

Sandro Rosell a 2010-ben kezdődött elnöki időszaka sportszakmai sikereinek felsorolásával kezdte, a klub erősödő pénzügyi helyzetének ecsetelésével folytatta beszédét, említést tett a Camp Nou tervezett bővítéséről áprilisra kiírt referendumról, majd rátért a nehézségekre.

Elmondta, hogy a családját és őt fenyegetések érték az utóbbi napokban, és elgondolkodott azon, hogy az ilyesminek tényleg együtt kell-e járnia az elnöki feladatvállalással.

„Az utóbbi napokban oda jutottunk, hogy egy becstelen és meggondolatlan vádaskodás nyomán hivatalos eljárás indult ellenem – mondta Rosell. – Már a legelején megmondtam, hogy Neymar átigazolása körül minden rendben van, és hogy a megszerzése irigységet keltett bizonyos ellenfeleinkben. A klubtagok információhoz való jutásának joga összhangban kell, hogy maradjon a klub érdekeivel, és bizonyos ügyeket és tényeket illik bizalmasan kezelni. A futball világában a bizalomnak óriási jelentősége van, mert ha nincs meg, azt a klub szenvedi meg. Az igazgatótanács egy csapat. Ez a csapat tette naggyá és sikeressé a klubot. Nem akarom, hogy becstelen támadások negatívan befolyásolják a vezetőséget és rombolják a klub hírnevét. Ezért gondolom, hogy az én időm most véget ért" – mondta beszédében Rosell, majd köszönetet mondott a játékosoknak, a vezetőtársaknak, a családjának, a szurkolóknak, és a jelenlevők vastapsa közepette átadta a szót utódjának, Bartomeunak.

Bartomeu köszönetet mondott Rosellnek az utóbbi években végzett munkájáért, majd kijelentette: az igazgatótanács a helyén marad a 2016-ban esedékes új elnökválasztásig. Rosell utódja hozzátette: az igazgatótanács pénteken újra összeül, és azt követően várják a sajtó kérdéseit.

Amint arról a napokban többször beszámoltunk, a Neymar nyári szerződtetése körül gyanított – büntetőjogi eljárást is maga után vonó – szabálytalanságok nyomán alakult ki olyan helyzet a katalán sportklubnál, ami Rosellt lemondásra kényszerítette.

Kezdetben a sajtó pedzegette, majd egy klubtag, Jordi Cases a múlt év végén feljelentést tett, azt vélelmezvén, hogy a brazil játékos nem a hivatalosan bejelentett 57.1 millió euróba került, hanem többe (akár 95 millió euróba is), és a különbözetet Rosell tudtával fiktív számlák révén tették láthatatlanná.

Az ügyben hivatalos eljárás indult, ami vélhetően egyre kényelmetlenebb lett a klub vezetősége számára – aligha volt kétséges, hogy Rosellnek vagy tisztáznia kell magát, vagy le kell mondania. Mivel az előbbi gyorsan nem valósulhatott meg, maradt a lemondás a klub hírnevének megóvása érdekében. Cases az ügyvédje útján egyébként jelezte: azon lesznek, hogy Bartomeu se bújhasson ki a Neymar-üggyel járó felelősség alól.

A spanyol sajtóban eközben napvilágot látott, hogy Rosell ellen két megvesztegetési ügyben is nyomoznak Brazíliában – egyik sem kapcsolódik a Barcelonához, viszont mindkettőben Ricardo Teixeirához, a Brazil Labdarúgó-szövetség korrupciós ügyek miatt 2012 nyarán lemondásra kényszerített elnökéhez vezetnek a szálak. Ha megállnak a vádak, Rosell akár nyolc évre is börtönbe kerülhet – írja az AS.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik