nemzetisport.hu 2013.12.17 11:36 Frissítve: 2015.02.18 02:37

Állami pénzzel tömik a Realt és a Barcát? Vizsgálódik az EU

Az Európai Unió vizsgálatot kezdeményez hét spanyol labdarúgóklubbal, köztük a két óriással, a Real Madriddal és a Barcelonával szemben, mert azok a gyanú szerint jogellenes állami támogatásokban részesültek.

Az uniós vizsgálódás a végén még a Real Madridnak és a Barcelonának is fájhat (Fotó: Action Images)

 

A spanyol külügyminisztérium megerősítette, hogy az Európai Bizottság – az Unió ellenőrző és végrehajtó szerve – vizsgálata hat élvonalbeli csapat, a Real Madrid és a Barcelona mellett az Osasuna, az Athletic Bilbao, a Valencia és az Elche, illetve a másodosztályú Hércules működésére terjed ki.

„A kormány harcolni fog azért, hogy megvédje a spanyol klubokat, mert ők is a spanyol brand részei” – reagált azonnal spanyol állami részről José Manuel García-Margallo külügyminiszter.

A politikus hozzátette: az eljárás előkészítése hónapok óta tarthat és hivatalosan csak szerdán kapnak tájékoztatást az uniós szervektől, ám azt tagadta, hogy a klubok bármilyen EU-szabályozást megszegtek volna.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság alelnöke, versenyjogokért felelős biztosa még áprilisban ejtett szót arról, hogy hét spanyol klub megsérthette az uniós előírásokat. Öt holland klub – a PSV, a NEC, a Maastricht, a Willem II és az FC Den Bosch – ellen már korábban vizsgálatot indított hasonló okokból a Bizottság, Almunia akkor úgy reagált a holland kifogásokra, hogy „a profi futballklubokat jól kell irányítani, és nem az adófizetők pénzével kell kisegíteni azokat pénzügyi gondok esetén”.

A Barcelona, a Real Madrid, az Osasuna és az Athletic Bilbao esetében állítólag az lehet a probléma, hogy a klubok még jelenleg is az egyesület tagjainak a tulajdonában állnak, és ezért kedvezőbb adózásban részesülnek. A Bizottság szerint a Real esetében az edzőkomplexum körüli pénzmozgások is okot adhatnak a vizsgálódásra, a Bilbaónál pedig az ebben a szezonban megnyitott új stadionra kapott támogatások nem felelnek meg az előírásoknak. A Valencia, az Elche és a Hércules a gyanú szerint a regionális szervektől kaptak olyan kölcsönöket és bankgaranciákat, amelyek ezen formájukban nincsenek összhangban a közösségi szabályozással.

2021.06.17 22:07:44

Spanyol labdarúgás SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem 180 percet játszott a spanyol válogatottban, hanem 180 mérkőzést!

2021.05.22 17:41:24

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A hazaiak cserejátékosa aztán a 90. percben ziccert rontott, amivel elvette az aranyérmet a Real Madridtól.

2021.05.22 16:57:01

Spanyol labdarúgás R. P.

A királyi gárda megfordította a Villarreal elleni csatát, de az Atlético győzelme miatt csak a második lett.

2021.05.22 16:27:08

Spanyol labdarúgás BALÁZS DÁVID KÁROLY

Nem játszottak jól a katalánok, de a hajrában szerzett találattal bebiztosították a harmadik helyüket.

2021.05.16 18:23:21

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nacho nagyon fontos gólt szerzett, ez döntött a rangadón, de nincs a saját kezében a sorsa a címvédőnek.