SNEFF SZILÁRD 2022.08.23 16:23 Frissítve: 2022.08.23 18:00

Férfi röplabda: Sok áldozattal pár év alatt nagyot léphetünk előre – Koch Róbert

Több játékelemben sikerült előre lépnie a magyar férfi röplabda-válogatottnak, azonban Koch Róbert szövetségi kapitány szerint az amúgy is kevés figyelmet kapó sáncmunkában fejlődnie kell még az együttesnek.

Koch Róbert pozitívnak látja a játékuk minőségét (Fotó: Földi Imre)

 

Emlékezetes mérkőzéssel kezdte férfiválogatottunk a selejtezősorozatot, a 2007-es Európa-bajnok Spanyolország ellen három játszma után 2:1-re vezetett, végül ötödik játszmában alulmaradt, azonban ez a találkozó is azt bizonyította, hogy a magyar csapat már képes arra, hogy meglepje a magasabb szinten röplabdázó nemzeteket.

A színvonalat, a játékunk minőségét pozitívan értékelem – kezdte az értékelést lapunknak Koch Róbert. – Több játékelemben sikerült fejlődnünk, ami természetesen a lemaradásunkon Európa más nemzeteihez képest számottevően nem javít, de önmagunkhoz képest mindenképpen.”

Több játékos kiemelkedett a mezőnyből, többek között a következő idényt a francia Nantes Rezé Métropole-ban kezdő Horváth Kristóf, aki a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt a selejtezők során. Mint ismert, a második körben, Grúziában történt megbetegedések miatt a fél csapatot elvesztette Koch Róbert, ez pedig alapjaiban meghatározta a folytatást.

Horváth Kristóf teljesítménye kiemelkedő, a sorozat statisztikai mutatója alapján a hatodik helyen zárt a szélső ütők ranglistáján. Az első mérkőzésünk első négy szettjében játszottunk teljes kerettel, utána folyamatosan problémáink adódtak, amit csapatként nem tudtunk megoldani. A grúziai úton elkapott gyomorvírus leamortizálta a fél csapatot, a legfájóbb Blázsovics Péter kiválása volt. Arra a szintre kellene eljutnunk, hogy egy adott poszton azonos képességű játékosok legyenek, így nem esünk bele ebbe a csapdába” – folytatta a kapitány.

Nemcsak a spanyolok, hanem a 3. fordulóban a szlovákok ellen is sokáig tartotta magát a magyar csapat, azonban a szövetségi kapitány szerint az egyik fő probléma, hogy mentálisan nem elég erősek még a játékosok.

Fiatal a csapat, ellenfeleink rutinban nőttek fölénk, néhány klasszis játékos mindig jó időben villant, ami fontos szituációkban nekünk nem jött jól. Több játékelemet stabilizáltunk, nyitásfogadásunk, nyitásaink minősége sokat javult. Jellemzően tizenhét-tizennyolc pontig pariban tudtunk maradni, ami tükrözi a minőséget, de emellett azt is, hogy téthelyzetben mentálisan még nem vagyunk elég erősek, sokszor rossz döntést hoztunk. Ez a rutintalanságnak tudható be, idővel átbillen a másik oldalra.”

Koch Róbert szerint nemcsak fejben, hanem különböző játékelemekben is erősödnie kell a válogatottnak, hogy néhány év múlva már ütőképes együttessé válhasson.

Intelligensebb támadójátékot mutattunk, mint korábban, de hiányzik egy domináns, befejező játékos, aki a fontos labdákat beüti és felvállalja a felelősséget. Ennek megtalálásán még dolgozunk. Védekezésünk, sáncmunkánk még fejlesztésre szorul, ez az az elem, ami kis hazánkban a legkisebb figyelmet kapja, viszont sokkal gyorsabb játékhoz kell alkalmazkodnunk. A hazai mérkőzéseken közönségszórakoztató röplabdát játszottunk, ez sem elhanyagolható az elmúlt évekhez képest, a nézők pedig meghálálták a fejlődésünket.” 

A női Eb-selejtezőkkel ellentétben a férfiaknál nem jut ki automatikusan az első két helyezett a kontinenstornára, csupán a csoportelsők és az öt legjobb második helyezett. A kapitány szerint amennyiben ez a rendszer marad a következő Eb előtt, akkor másképpen kell készülniük.

A férfi röplabdában erős a mezőny, mindezt jól mutatja, hogy Szlovákia sem jutott ki a kontinensviadalra csoportmásodikként. Bízom benne, hogy az Európai Röplabdaszövetség változtatni fog a selejtezős rendszeren, hiszen így, hogy nem jut tovább minden második helyezett, teljesen más felkészülést igényel. Extra teljesítményre van szüksége a harmadik kalapos nemzeteknek, ami nem egyszerű.”

Nyilván mindenkit az foglalkoztat, mikor és hogyan juthatunk ki újra az Európa-bajnokságra. Koch Róbert egyetlen fontos mondattal válaszolt.

Hosszú az út, de szisztematikus, jól felépített rendszerrel, sok áldozattal pár év alatt nagyot léphetünk előre.”

 

2023.01.24 20:11:16

Röplabda nemzetisport.hu

Viktorija Olijnik előbb Lengyelországba ment,végül egy véletlennek hála a csabai klubnál kötött ki.

2022.06.20 23:20:52

Röplabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Egy sértést megbocsátani: jótétemény, amit a másiknak juttatunk; egy sértést elfelejteni: jótétemény, amit önmagunkkal szemben gyakorolunk.” Mi tagadás, nekem sem könnyű a gyakorlat a Fligl-tanács nyomán, ám egyetértek azzal a tudományos megállapítással, hogy a sértődés mögött mindig valamilyen értékünk látszólagos elveszítése van.

2022.02.24 23:02:56

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Inkább dicsérjük a röplabdánknak nagy piros pontot szerző Vasast.

2022.02.18 00:12:43

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Hihetetlenül hosszú pályafutás zárult le, amely – nem túlzás – a pokol tornácáról indult.

2021.11.21 14:19:25

Röplabda B. D. K.

A 23 éves sportolónőt egész egyszerűen imádja a kamera.