Férfi röplabda: „Most beindult a történet a Pénzügyőrnél is”

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.03.09. 11:31
null
Jókay Zoltán reméli, további mérföldkövek is várnak még rá (Fotók: Földi Imre)
A Pénzügyőrrel címét megvédő, edzői karrierje tizedik MK-aranyát megszerző Jókay Zoltán reméli, további mérföldkövek is várnak még rá.

 

AZ EDDIGI MK-GYŐZTESEK

18x: Kaposvár
14x: Csepel
8x: Újpest
5x: Bp. Honvéd
4x: Kecskemét, Tungsram, Szeged
3x: Kazincbarcika
2x: Bp. Spartacus, Pénzügyőr SE
1x: Vasas, Nyíregyháza, Szolnok

– Ennyi arannyal már egy zálogházban is örömmel fogadnák.
– Hát igen… Jó volt a finálé. Örültem a sikerünknek, mert egyértelmű, hogy nehezebb megvédeni egy címet, mint megszerezni – válaszolta a Kaposvár elleni vasárnapi Magyar Kupa-döntőben a címét sima 3:0-s győzelemmel megvédő Pénzügyőr férficsapatának edzője, Jókay Zoltán, aki a Vasas női együttesével korábban megszerzett nyolc mellett a PSE-vel két MK-aranynál tart, ezzel egy lépésre került a trénerként 11 kupadiadalt elkönyvelő, legendás Demeter Györgytől. – Emiatt lehetett volna némi teher a srácokon, de szépen összpontosítottak a döntőben, hasonlóan, mint a Kazincbarcika elleni elődöntő visszavágóján. Jól építettük fel a játékunkat, meg tudtuk teremteni azokat a helyzeteket, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy irányíthassuk a meccset, amelyet végig kézben is tartottunk.

– Tényleg nem lehet megunni az aranyérmeket, a győzelmeket?
– Nem, ezt nem lehet megunni. Nagyon sajnálom, hogy nem lehettek nézők a döntőben, mert így a győzelem után hiányzott az igazi eufória, a nagy energiafelszabadulás a játékosok és a stáb részéről is.

– Az érem- és kupaátadást követő csapatfotózáson boldogan mutatta két kezével a tízes számot. Mit jelent önnek a tizedik MK-diadal?
– Ez mérföldkő, de remélem, várnak még rám további hasonló mérföldkövek edzőként. Nem mintha különösebben számot akarnék vetni, hogy mi történt eddig a pályafutásom során, de az újabb siker is jelzi, jó néhány évet eltöltöttem már a röplabdázás világában. Ez szép, kerek szám, viszont mégiscsak egy szám, amelyet remélhetőleg túl lehet szárnyalni. Az aranyak nagyobb részét a Vasas női csapatával nyertük, de most beindult a történet a Pénzügyőrnél is. Nemcsak effektíve a pályán, hanem a háttérben is rengeteget kell dolgozni azért, hogy meg tudjuk közelíteni a vasasos sikereket, hogy a PSE-vel is hasonló sorozatot produkálhassunk.

 

REMEKÜL ÉRZI MAGÁT

Pedro Luiz, a PSE centere:
„Remekül érzem magam, örülök, hogy itt játszhatok. Jól fogadtak a társak, kiváló az együttest körülvevő hangulat és energia. Győzelmi sorozat után, felkészülten vártuk a kupadöntőt, rengeteget edzettünk. Jó a magyar bajnokság, kemény és jól felkészített ellenfelekkel kell megmérkőznünk. Az itteni és a brazil liga közötti különbség, hogy a magyar csapatok taktikailag felkészültebbek. Nagyszerű játékosok alkotják riválisaink keretét, de úgy gondolom, mi vagyunk a legjobbak.”

– Az Extraligában az alapszakaszban veretlenül az élen végezve jutottak be az elődöntőbe, és a kupafináléban is úgy tűnt, minden klappol önöknél. Mitől látszik ennyire komplettnek és hatékonynak a Pénzügyőr?
– Az előző csonka idény után sikerült újra ugyanazzal a társasággal munkához látnunk, és a keretet idény közben ki tudtuk egészíteni a brazil centerrel, Pedróval is, aki abszolút beleillik a koncepciónkba. Örülök annak, ha kívülről is az látszik, hogy együtt vannak a srácok, tovább tudták vinni azt a lendületet, amely már az előző kiírásban elkezdődött. Továbbra is motivált a csapat, éhes a sikerekre, bízom benne, hogy az előttünk álló szűk másfél hónapban is kitart ez az állapot. Tavaly tavasszal nem sikerült befejezni a bajnokságot, de idén újra itt a sansz, hogy eredményesen zárjunk.

– Ha már Pedro Luizt említette. Mi újat mutathat a hazai szakág egy olyan játékosnak, aki a sportági nagyhatalomnak számító Brazíliában nyert bajnokságot és klubvilágbajnoki címe is van? Illetve mit adhat ő a PSE-nek?
– Pedro is beszélt már arról, hogy fizikailag a brazil bajnokság magasabb szinten áll, hiszen milliós a merítési lehetőség, taktikailag viszont tudtunk neki új elemeket mutatni, ezen a téren fejlődhet nálunk. Az otthoni csapatánál pénzügyi gondok adódtak, régóta nem játszott, ezért rossz fizikai állapotban érkezett hozzánk, de február végére utolérte magát, és most kezdi azt a formát mutatni, amit mindenki várt tőle. Szeret és nagyon tud dolgozni, érdeklődő, szóval jó alany. Jól érzi magát, nagyon tetszik neki az ország és Budapest, katarzisként éli meg, hogy beleszagolhat az itteni körülményekbe. Azonnal barátként fogadták a többiek, így rögtön otthon érezhette magát. Ebben a másik két brazil légiósunk, Willian Reffatti és Bruno Feliciano, valamint a Kistextben játszó harmadik honfitársa, John Chamone is sokat segített neki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik