Férfi röplabda: kaposvári siker a döntő első meccsén

Vágólapra másolva!
2024.04.16. 21:19
null
A címvédő Kaposvár nyerte meg az első mérkőzést a férfi röplabda Extraliga döntőjében, miután kedden hazai pályán 3:1-re legyőzte a kihívó MÁV Előrét.

 

A két csapat szezonbeli mérlegében 3-1-re vezetett a Kaposvár, amely sorozatban negyedik, összességében pedig 28. bajnoki döntőjére készült. A 19-szeres aranyérmes somogyiak az egy évvel ezelőtti fináléban pályahátrányból, négy mérkőzésből győzték le a fehérváriakat, akik másodszor jutottak döntőbe.

A Kaposvár Arénában a kezdésre szinte a teljes alsó karéj megtelt, ami azt jelentette, több néző volt kíváncsi a férficsapatra, mint szombaton a története első fináléját vívó nőire.

A sok hazai szurkoló ellenére is jól kezdte a nyitófelvonást vendégcsapat, amelyben főleg az amerikai Christian Janke parádézott. A kupagyőztes kaposváriaknál nem akadt igazán kiemelkedő teljesítmény, viszont mindenki kivette a részét a teherviselésből, és amikor egymás után több székesfehérvári támadást is kivédekeztek, fordítottak. A hajrá újabb fordulatot nem hozott, így a Kaposvár került előnybe.

A második felvonást a házigazda kezdte jobban, a korábbi válogatott Baróti Árpád csapata első hét pontjából négyet maga vállalt. Ezt követően is a Fino akarata érvényesült: a labdamenetek jelentős része a hazai játékosok pontszerzésével vagy rontásával ért véget. A tavalyi év legjobb férfi röplabdázója, Bögöly Gábor három ásszal jelentkezett, és a vendégeket edző argentin Omar Pelillo hiába cserélt több poszton is, a Kaposvár fölényes részsikerrel duplázta meg előnyét.

A harmadik etapra összeszedte magát a MÁV Előre, főleg Pesti Marcell volt elemében, így a 6-6 után kialakított négypontos előnyét stabilan őrizte. Eközben a pályán egyre fokozódott a hangulat, előbb a játékosok, majd a stábtagok is üzengettek egymásnak a hálón keresztül, Szabó Péter játékvezetőnek egyre többször kellett fegyelmeznie a feleket. Bögöly vezérletével hétpontos hátrányát négyre faragta a vendéglátó, de ennél közelebb nem tudott zárkózni.

A negyedik játszmára ismét fordult a mérkőzés képe, mert Baróti és Hubicska Patrik vezérletével a Kaposvár ismét precízen röplabdázott, hatékonyan támadott és sokkal jobban nyitott, mint ellenfele. A somogyiak öttel vezettek, amikor Pelillo másodszor is időt kért, de a kaposváriak már nem engedték vissza a meccsbe ellenfelüket, és 118 perc után fogadhatták az ellenfél gratulációját.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa a húszpontos Baróti volt.

Ami a bronzmeccset illeti: a MAFC nagy csatában 3:2-re győzött a DEAC vendégeként a férfi röplabda Extraliga bronzpárharcának első mérkőzésén. Az első szettben a DEAC végig irányított és fölényesen nyert, a második játszmában azonban a fővárosiak kubai légiósaik vezérletével átvették a kezdeményezést, és szinte végig vezetve egyenlítettek. A harmadik felvonás hozta az addigi legnagyobb csatát, többször is változott a vezető csapat kiléte, végül megint a MAFC örülhetett. A negyedik szettben aztán hiába volt szinte végig a budapestieknél az előny, a DEAC a legjobbkor, 24-23-nál vette át az irányítást és egyenlített. A rövidített etapban fővárosi együttes jött ki jobban a légiósok párbajából, így vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. 

A hazaiaknál az ukrán Vlagyiszlav Pavljuk 29, a brazil Willian César Coelho Rabel 27, a túloldalon Raico Antonio Altunaga Saroza 34, míg Luis Enrique Reyes Rodríguez 33 pontot szerzett. Rajtuk kívül senkinek nem volt hatnál több pontja a 124 perces találkozón. A következő meccs pénteken lesz Budapesten.

 

RÖPLABDA
Férfi Extraliga
Döntő, 1. mérkőzés
Fino Kaposvár–MÁV Előre Foxconn 3:1 (22, 15, –21, 16)
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 1–0 a Kaposvár javára.
A 7. helyért, 1. mérkőzés
Pénzügyőr SE–Dág KSE 2:3 (–27, –29, 22, 24, –13)
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása: 1–0 a Dág javára.
A 3. helyért, 1. mérkőzés
DEAC–MAFC-BME 2–3 (18, –23, –23, 24, –13)
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 1–0 a MAFC-BME javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik