Megkezdte működését a Röplabda Specifikus Módszertani Központ

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.27. 14:03
Balról: Baji Balázs, Vatai Gabriella és Baran Ádám (Fotó: Török Attila)
A Magyar Röplabdaszövetség (MRSZ) létrehozta saját módszertani központját a Békéscsabai Röplabda Akadémia koordinálásával.

Az erről szóló keddi sajtótájékoztatón Vatai Gabriella, az MRSZ ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy a sportág késve került be a taosportágak körébe, majd kimaradt az államilag finanszírozott akadémiai rendszerből. Kiemelte, a szövetség elnökségének eltökélt szándéka, hogy a röplabdát felzárkóztassa a többi látványcsapatsportág szintjére, ezért a vezetőség úgy döntött, a saját kezébe veszi sorsát, és egyhangúlag határozott a Röplabda Specifikus Módszertani Központ megalakításáról.

Vatai Gabriella hozzátette: Békéscsabán mind infrastrukturálisan, mind a humán erőforrást tekintve adva vannak a feltételek, továbbá Baran Ádám elnök személyében egy elkötelezett és motivált vezető is van, aki időt is szán a projektre, ezért határoztak úgy, hogy a szakmai feladatokat a Békéscsabai Röplabda Akadémia lássa el. Az ügyvezető hangsúlyozta: rövid távú cél az edzőképzés átalakítása, mert a jövőben szeretnék a sportágra legalkalmasabb fiatalokat kiválasztani, a rossz beidegződéseket pedig elhagyni. Távlati céljuk, hogy növeljék a röplabda tömegbázisát, emeljék a bajnokság színvonalát, majd a nemzetközi eredményességét.

Baji Balázs, a központ létrehozásához és működtetéshez szakmai segítséget nyújtó Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a röplabdázókat összehozták más sportágak már működő módszertani központjaival, hogy a sportágak kéz a kézben tudjanak fejlődni. Jelezte, bízik benne, hogy a Röplabda Specifikus Módszertani Központ olyan irányt indít el a sportágban, amelynek hatására a magyar röplabda eddig nem látott fejlődésnek indul, egyben motivációt jelent más sportágak számára is. Baji elmondta, reméli, hogy a projekt elindítása közép távon eredményekben is megmutatkozik.

Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban tett bejelentést arról, a kormány kétmilliárd forinttal támogatja a Békéscsabai Röplabda Akadémia létrehozását, amely 2020-ban indult el és azóta a nemzetközi szakemberek elismerését is kivívta. „A tegnapi tudás már nem igazi tudás” – hangsúlyozta a sportvezető, aki bejelentette, hogy ezentúl több szakmai programot fognak rendezni, és nem csak Békéscsabán. Az elsőt, a Nemzetközi röplabda-specifikus konferenciát március 7-én Telkiben tartják, amelyen több itthon és külföldön elismert szakember ad elő. Itt mutatják majd be először magyarul a német Jimmy Czimek Röplabda – edzés és edzősködés című, 600 oldalas kötetét, amelyet a sportág enciklopédiájának tartanak.

Baran Ádám kiemelte: szeretnék megszüntetni a sportágban tapasztalt széttagoltságot, végrehajtani egy szakmai rendszerváltást és elindítani a hazai röplabdát a fejlődés útján.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik