Pelének van ezer gólja, Maradona a kokót szívja

Vágólapra másolva!
2016.08.05. 01:04
null
A portugálok az argentinok elleni kétgólos sikerrel kezdték az olimpiát (Fotó: AFP)
Ha éppen nem kellett utálni az argentinokat, szalonhangulat uralkodott a riói Olimpiai Stadionban, ahol a férfi labdarúgótorna első fordulójának rangadóján Portugália 2–0-ra legyőzte Argentínát. A brazilok leégtek a brazíliavárosi Mané Garrincha Stadionban Dél-Afrika ellen (0–0), Honduras legyőzte Algériát, a címvédő Mexikó 2–2-t játszott Németországgal, Dánia nem bírt Irakkal.

 

Rio de Janeiro Olimpiai Stadionja mellett az utcákban csak kicsit több a kerítések tetején a szögesdrót, mint a falakon a graffitti. Karikában, hosszan, alaposan, nehogy már bemásszon valaki. Majdnem jó környék.

A kis falatozók és sörözők előtt tömeg, nézik Neymarékat, ahogy szenvednek Brazíliavárosban Dél-Afrika ellen. A vége 0–0, nem jó kezdés. Pedig a braziloknak a legfontosabb ez a férfi futballtorna, lévén eddig mindhiába kergették az aranyérmet. Az egyetlen igazi sztár is náluk van, a közelmúlt megpróbáltatásai után pedig szükségük lenne egy jó jelre – újabb kínos tornára viszont nem.

A közönség kicsit elégedetlen a brazíliavárosi hírekkel, de aztán talál magának új szórakozást. Lehet Argentína ellen drukkolni. Népszerű foglalatosság ez – a világbajnokságon is ment, ha kellett, persze az argentinok sem keveset provokálták a házigazdát dalaikkal –, egységfront is alakul. A lelátón körbe klubzászlók: Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama, América-RJ, Botafogo, de klubszínektől függetlenül csak egy dolgot akar mindenki.

Azt, hogy Argentína kikapjon Portugáliától.

Az elején a kezdés álomszerű. Portugália járatja a labdát, delírium, 1:18 után már ollézik a teljes lelátó. Minden portugál akcióra hördülés. A les miatt (alighanem tévesen) meg nem adott gólra füttykoncert. Aztán Argentína is feljön, a hangulat is leül, békésen nézelődik mindenki, az ellendrukkolás is fárasztó. 0–0, fordulnak.

Az ősi rivális ijesztget rögtön, Jonathan Calleri eltalálja egy ügyes megoldással a lécet. Nem lesz ez így jó, gondolják a rióiak. Aztán az „adoptált hazaiak" feldobják a lelátói többség napját: Bruno Fernandes előkészít, a visszagurítást Paciencia ballal, laposan, húszról belövi, öröm most brazilnak lenni, vezet Portugália. A találat megünnepléseként rágyújt a tömeg a „Mil gol” kezdetű, rendkívül népszerű lelátói dalra, melynek lényege annyiban összefoglalható, hogy csak Pelének van ennyi (mármint ezer gól), Maradona pedig kokószívó. Ennyi.

Salvador megduplázhatná a portugál előnyt, de jól belerúgja a labdát Gerónimo Rulliba, aztán jön Pite, aki jobbról befelé húz, lő egy nagyon rosszat, Rulli viszont arcpirítóan kínos módon, köténybe bevédi.

 



 

A szurkolók emlegetik még kicsit Pelé ezer gólját meg Maradona kábítószeres kalandjait, sokat olléznak és jóleső kárörömmel hazamennek.

A nagy olimpiai parti azért csak holnap kezdődik.

De előételnek ez sem volt rossz.

OLIMPIA 2016
FÉRFI LABDARÚGÁS
A-csoport, 1. forduló
Brazília–Dél-Afrika 0–0
Irak–Dánia 0–0

B-csoport, 1. forduló
Svédország–Kolumbia 2–2 (Ishak 43., Ajdarevic 62., ill. T. Gutiérrez 17., Pabón 75. – 11-esből)
Nigéria–Japán 5–4 (Umar 6., Etebo 10., 42., 51., 66. – a harmadikat 11-esből, ill. Koroki 9. – 11-esből, Minamino 11., Aszano 70., M. Szuzuki 95.)

C-csoport, 1. forduló
Mexikó–Németország 2–2
(Peralta 52., R. Pizarro 63., ill. Gnabry 58., Ginter 78.)
Fidzsi-szigetek–Dél-Korea 0–8 (Rju Szeung Vu 32., 63., 93., Kvon Csang Hun 62., 63., Szon Heung Min 75. – 11-esből, Szuk Hjun Dzsun 77., 90.)

D-csoport, 1. forduló
Honduras–Algéria 3–2
(Quioto 13., M. Pereira 33., Lozano 79., ill. Bendebka 68., Bunedzsa 85.)
Portugália–Argentína 2–0 (Paciencia 66., Pite 84.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik