Rio 2016: a brazil rendőrség korrupciógyanús ügyben nyomoz

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.09.05. 14:34
A brazil rendőrség korrupciógyanúval indított nyomozást a riói olimpiával kapcsolatosan, mivel lehet, hogy szavazatvásárlás történt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) a 2016-os helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt.

A nyomozóhatóság keddi közleménye szerint 11 helyszínen tartottak házkutatást, és több letartóztatási parancsot is kézbesítettek. Az egyik gyanúsított a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) első embere, Carlos Arthur Nuzman.

A TV Globo riportja szerint a NOB 2009-es, koppenhágai helyszínválasztó kongresszusa előtt három nappal egy brazil üzletember, Arthur Cesar de Menezes Soares Filho 1.5 millió dollárt utalt át az egyik NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének, Lamine Diacknak a fia, Papa Massata Diack egyik cégéhez.

A tévés anyag szerint Soraes Filho közeli barátságot ápol Sergio Cabrallal, Rio állam korábbi kormányzójával, akit korrupció miatt 14 évnyi börtönbüntetésre ítéltek.

A riói olimpia szervezői még tavaly márciusban, az ötkarikás játékok előtt tagadták, hogy szavazatvásárlással nyerték el a rendezési jogot Chicagóval, Madriddal és Tokióval szemben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik