Pars: Ők tették a legtöbb rosszat a kalapácsvetésnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.17. 18:04
Az olimpiai címvédő Pars Krisztián 75.49 méteres dobással bejutott a férfi kalapácsvetés döntőjébe, a kvalifikáció során csak a lengyel Wojciech Nowicki és a fehérorosz Ivan Tyihon dobta meg a selejtező szintet, óriási meglepetésre viszont kiesett a lengyelek kétszeres világbajnoka, Pawel Fajdek. Pars a negyedik legjobb eredménnyel került be a fináléba.

Az viszonylag hamar tiszta lesz, hogy nem az Engenhaóban közelítik meg az ősrégi férfi kalapácsvető-világcsúcsot vagy akár az egyéni rekordokat.

Már reggel 10 óra előtt 34 fok van, senki sem „robban", a brazil Wagner Domingos 74.17-tel nyeri meg a selejtező A jelű csoportját, a kvalifikációs szintet 76.50-ben állapították meg.

Fajdek ezek után az olimpián dobott egy 72.00-t (Forrás: IAAF)
Fajdek ezek után az olimpián dobott egy 72.00-t (Forrás: IAAF)
Fajdek fájdalma (Fotó: Reuters)
Fajdek fájdalma (Fotó: Reuters)

A kétszeres világbajnok, vb-n és Eb-n is regnáló címvédő Pawel Fajdek dob egy érvénytelent, egy 71.33-at és egy 72.00-t, aztán elkeseredetten néz, majd a földre fekszik, és valósággal elsüllyed szégyenében. Hetedik a csoportjában.

Az egyéni rekordja 83.93 (!), a szezon összes top 10-es világranglista-eredménye az övé. 2010 óta nem dobott egyszer sem ilyen rosszul.

Átíratom a repülőjegyem, aztán megyek haza" – rohant át a vegyes zónán.

Pedig a másik csoport még hátravolt, tagjai között a címvédő Pars Krisztiánnal.

73.54 Pars első dobása, a második csoport kicsit nagyobbakat hajít, Fajdek ennek megfelelően villámgyorsan kiesik. Ivan Tyihon (fehéroroszosan Cihan) elsőként dobja meg a selejtezőszintet, Pars második kísérleténél pedig 75.49-nél esik le a szer. Ez ezen a napon biztosan döntőt ér, a harmadik dobást már ki is hagyhatja.

Fura egy selejtező volt, annyi szent, persze ezt elsősorban a lengyelek fájlalják.

Ebben az évben egy versenyre készültünk, az olimpiára, a selejtezőben pedig én most arra, hogy hetvenöt méter körüli eredményt érjek el, ezzel pedig bekerüljek a döntőbe. Hogy mi lesz ezután, fogalmam sincs. A dobókört is meg kellett ismernem, az edzőpályán sokkal gyorsabb, nagyon jó dobókör van, ez sajnos lassabb, és ehhez kell viszonyítani mindent" – kezdte Pars Krisztián, aki Fajdek kiesését nem kommentálta. A több doppingügybe keveredő Ivan Tyihon jelenlétét viszont igen.

Nehéz lenne mit mondani, mert ő tette, ők tették a legtöbb rosszat a kalapácsvetésnek. Ezzel nem tudok mit tenni, itt van, dob, nem az én feladatom foglalkozni ezzel."

A dobókörről már a súlylökők és diszkoszvetők is ejtettek szót, mindannyian kiemelték lassúságát – van, akinek ez kedvez, Márton Anitának például saját bevallása szerint pont ideális volt.

A férfi kalapácsvetés döntőjét augusztus 19-én rendezik meg helyi idő szerint, az esti programban, tehát Magyarországon augusztus 20-án hajnalban 2.05-től.

RIO 2016
ATLÉTIKA, FÉRFI KALAPÁCSVETÉS
A DÖNTŐ MEZŐNYE

1. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 77.64 méter
2. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 76.51
3. Dilsod Nazarov (Tádzsikisztán) 76.39
4. PARS KRISZTIÁN (MAGYARORSZÁG) 75.49
5. Diego del Real (Mexikó) 75.19
6. Serghei Marghiev (Moldova) 74.97
7. David Södeberger (Finnország) 74.64
8. Szjarhej Kalamojec (Fehéroroszország) 74.29
9. Wagner Domingos (Brazília) 74.17
10. Marcel Lomnicky (Szlovákia) 74.16
11. Jevhen Vinohradov (Ukrajna) 73.95
12. Asraf Amgad Elszejfi (Katar) 73.47

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik