Jari-Matti Latvala pályafutása első győzelmét aratta a hétvégén

Vágólapra másolva!
2008.02.10. 14:12
A finn Jari-Matti Latvala (Ford Focus WRC) győzelmével zárult az 57. Svéd Rali. A Ford fiatal versenyzője pályafutása első világbajnoki győzelmét aratta az ebben az évben szokatlanul meleg, emiatt szinte hó és jég nélküli viadalon. A Ford remek versenyt tudhat maga mögött, hiszen Mikko Hirvonen (Ford Focus WRC) másodikként végzett, ezzel nem csak ő, de csapata is átvette a vezetést a világbajnoki összetettben. Az olasz Gigi Galli (Ford Focus WRC) harmadikként zárt, ezzel élete legjobb eredményét ismételte meg.
Jri-Matti Latvala először nyert világbajnoki futamot
Jri-Matti Latvala először nyert világbajnoki futamot
Jri-Matti Latvala először nyert világbajnoki futamot
Jri-Matti Latvala először nyert világbajnoki futamot

A 2008-as Svéd Rali egészen más volt, mint a korábbi havas futamok. A különösen meleg időjárás miatt a jég és a hó rengeteg szakaszról eltűnt, ezért azok sáros, murvás gyorsaságikká változtak. A meleg miatt vasárnap is kellett etapot törölnie a szervezőknek.

A 22 esztendős Jari-Matti Latvala végig magabiztos versenyzéssel tartotta első helyét, és pályafutása első világbajnoki diadalát aratta: ezzel a WRC legfiatalabb győztese lett. Őt csapattársa, a szintén finn Mikko Hirvonen követte, így a Ford remek versenyt zárt.

Kettős győzelmük mellett a dobogó harmadik fokára is egy Ford-pilóta állhatott fel: a Stobart színeiben versenyző Gigi Galli élete legjobb eredményét ismételte meg. Legutóbb Argentínában volt harmadik.

Bár a négyszeres világbajnok Sébastien Loeb feladni kényszerült a futamot, a Citroën végül nem maradt pont nélkül. Az öt perces büntetéssel kezdő Daniel Sordonak sikerült a hatodik helyen zárnia.

Hirvonen nyolc pontjának hála átvette a vezetést a világbajnoki összetettben. A finn számára értékesnek bizonyulhat még ez a második hely az évad további részében, hiszen a legfőbb világbajnoki esélyes Sébastien Loebnek ezúttal nem sikerült pontot szereznie. Az összetettben a Ford is átvette a vezetést.

A WRC következő futama a Mexikó-rali, amelyet tavaly Sébastien Loeb nyert meg, azonban a mexikói murvás versenyen Petter Solberg is remekül szokott teljesíteni, így izgalmas folytatás várható. A Mexikó-ralit február 28. és március 2. között rendezik meg. HARANGI LÁSZLÓ

57. SVÉR RALI: A VILÁGBAJNOKSÁG MÁSODIK FUTAMA

VÉGEREDMÉNY (20 SZAKASZ, 342,18 VERSENYKILOMÉTER), ÉLMEZŐNY:
1. Jari-Matti Latvala (finn, Ford Focus WRC) 2:46:41,2 óra
2. Mikko Hirvonen (finn, Ford Focus WRC) + 58,3 másodperc
3. Gigi Galli (olasz, Ford Focus WRC) + 2:23,2 perc
4. Petter Solberg (norvég, Subaru Impreza WRC) + 2:59,4 perc
5. Andreas Mikkelsen (norvég, Ford Focus WRC) + 5:46,0 perc
6. Daniel Sordo (spanyol, Citroën C4 WRC) + 7:13,1 perc
7. Toni Gardemeister (finn, Suzuki SX4 WRC) + 10:35,3 perc
8. Juho Hänninen (finn, Mitsubishi Lancer) + 12:27,5 perc

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA A SVÉD RALI UTÁN:

PILÓTÁK:
1. Mikko Hirvonen 16 pont
2. Sébastien Loeb 10 pont
3. Jari-Matti Latvala 10 pont
4. Gigi Galli 9 pont
5. Petter Solberg 9 pont
6. Chris Atkinson 6 pont

CSAPATOK:
1. Ford 26 pont
2. Subaru 16 pont
3. Stobart Ford 16 pont
4. Citroën 15 pont
5. Suzuki 5 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik