Monza: jöhet a Nagydíj! – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.07. 22:57

Nem kelti megilletődött zöldfülű benyomását a játékospiacon az olasz futballbajnokság abszolút újonca, az AC Monza. Igaz, a visszafogottság nem is passzolna olyan klubhoz, amelynek tulajdonosa a korábban többször is olasz miniszterelnök Silvio Berlusconi, az elnöke pedig Adriano Galliani, aki anno Berlusconival közösen a Milant Európa legnagyobb klubjainak egyikévé tette. Legújabb szerzeményük az Atalanta Európa-bajnok középpályása, Matteo Pessina, aki már a negyedik válogatott, akit a nyáron a csapathoz vittek, nem számítva az U21-es nemzeti együttes nagy tehetségét, Andrea Carbonit.

Miután 2017-ben, 31 év után Silvio Berlusconi eladta a Milant a kínaiaknak, mert már nem tudta állni a versenyt a globális nagytőkével, és el kellett engednie Zlatan Ibrahimovicot vagy Thiago Silvát, mindenki azt hitte, a korábbi táncdalénekes számára vége a dalnak. Nyolcvan­éves volt már, ráadásul adócsalás miatt 2013-ban hat évre eltiltották a közhivataloktól. Ám esze ágában sem volt nyugdíjba vonulni, inkább megvásárolta a Serie C-ben szenvedő Monzát kolumbiai (...) tulajdonosától, aki csaknem csődbe vitte. A személyes kötődés is adva volt, mert Adriano Galliani Monzában született, ötéves kora óta járt ki a csapat meccseire a szüleivel. „Mindig is a Monzáé voltam, csak harmincegy évre kölcsönadtak a Milannak” – humorizált négy éve.

De a legtöbben csak nevettek rajtuk, amikor azt hangoztatták, hogy Serie A-élcsapatot terveznek építeni a 125 ezer lakosú városban, amelyről a sportkedvelők addig leginkább csak a Formula–1-es futam révén beszéltek. Hát még azt hogy megmosolyogták, amikor azt mondták, nem „csupán” sikeres csapatot akarnak, hanem példamutatót is, amely szembemegy a modern futball trendjeivel. Első monzai sajtótájékoztatóján Silvio Berlusconi azt ígérte, csak fiatal, olasz játékosaik lesznek, akiknek rendben lesz tartva a hajuk, tilos lesz a szakáll, a tetoválás és a fülbevaló, szabálytalanság esetén elnézést kérnek az ellenfelüktől, sohasem vitatkoznak a játékvezetővel, és ha autogramot kérnek tőlük, rendesen leírják a nevüket, nem csak firkantanak valamit.

Ezeket sajnos nem sikerült valóra váltani, a sikerek viszont nem maradtak el. Még Kakát és Zlatan Ibrahimovicot is csaknem sikerült megnyerni a projektnek, Mario Balotelli és Kevin-Prince Boateng pedig igent is mondott a másodosztályban.

Első Serie A-idényében a Monza nem a pole pozícióból indul, de lehet majd tőle egy-két előzésre számítani a Nagydíjon. A konstruktőröket ismerve, féket nem is szereltek az autóba...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik