Mit tudhat egy nő a fociról? Válaszol az olasz futball First Ladyje

Vágólapra másolva!
2008.09.12. 18:04
Marcello Lippit, az olasz válogatott szövetségi kapitányát jól ismerhetjük, hiszen munkájából adódóan gyakran kerül a nyilvánosság elé. Elismert és jó szakember, azonban ahogy mondás tartja, minden sikeres férfi mögött ott áll egy megértő nő, aki nélkül nem valósulhatna meg az álom. A megszokottól eltérően most Simonetta Lippi, a feleség adott interjút, beszélt férje munkájáról és életükről. Egy világbajnok más szemszögből.
Marcello Lippi számíthat felesége támogatására
Marcello Lippi számíthat felesége támogatására
Marcello Lippi számíthat felesége támogatására
Marcello Lippi számíthat felesége támogatására
– Boldog, hogy ismét ön lehet az olasz labdarúgás First Ladyje?
– Az igazat megvallva sohasem gondoltam magam First Ladynek, egyszerűen csak Marcello Lippi felesége vagyok. A férjem borzasztóan boldog, hogy visszatért, és én is.

– Mondja meg őszintén, várta már, hogy hitvese ismét munkába álljon?
– Nem, de reméltem, hogy előbb-utóbb ismét azt csinálhatja, amit igazán szeret. Boldoggá teszi, hogy a válogatottal dolgozik, sosem jelentett ez számára fáradságot. A világbajnokság után úgy érezte, hogy menni kell. Ő mindent komolyan végiggondol, és ha elhatározásra jut, nem nagyon érdekli mások véleménye. Nekem sem indokolta meg döntését, én pedig nem kérdeztem, csak elfogadtam, és próbáltam támogatni.

– Két év futball nélkül nem sok egy kicsit? Hogyan tudott visszarázódni a munkába?

– Marcello valójában nem is hagyta abba a munkát, nem fordult el a labdarúgástól. Sokat utazott, konferenciákra járt, előadást tartott egyetemeken. Rengeteg fiatallal találkozott, velük a sportról és a futballról beszélgetett, és ez elégedetté tette.

– És ön? Önnek nem hiányzott a futball?

– Ha őszintén akarok válaszolni, egyáltalán nem. Szeretek csendben, nyugalomban élni. Annak ellenére, hogy én választottam egy közismert ember felesége szerepét, szívesebben maradok a háttérben. Úgy tűnik, sikeres a stratégiám, már 34 éve élünk együtt.

– Hogy kezdődött?
– A 70-es években Marcello a Sampdoriában futballozott, én pedig – akkor 17 évesen – ugyancsak Genovában éltem. Az apámnak volt egy kis üzlete, ahol a labdarúgók javíttatták a robogóikat. Egyik este, amikor bementem, ott találtam őt apámmal. Aztán pár nappal később Marcellóék otthonának közelében egy buszmegállóban ismét összefutottunk. Odaköszönt nekem, én pedig visszaköszöntem. Ezzel a két fatális véletlennel kezdődött minden, és hiába voltam független remek karrierlehetőségekkel, otthagytam a munkám, és hat hónap múlva összeházasodtunk.

– Romantikus történet…
– Az bizony, de ahhoz, hogy szerelmünk idáig kitartson, sok munka és szerencse is kellett, ahogy a világbajnoki címhez is…

– Térjünk vissza a futballra. Hogy bírja a sok focit?

– Azt hiszem, a legedzettebb nők egyike vagyok a világon. Csak egy dolgot mondanék: amikor Marcello meccset néz, a csend szabálya lép életbe nálunk. Egyedül ül a tv előtt, tilos megszólalni, a gyerekek és én csak egy másik szobában lehetünk ilyenkor. És nem havonta egyszer néz meccset…

– És amikor a férje ott ül a padon, hogyan viselkedik?

– Én vagyok a csapat legnagyobb szurkolója, még el sem kezdődött a meccs, már ideges vagyok. Akár akarja Marcello, akár nem, akár veszélyes, akár nem, mindig kimegyek a stadionba, ha lehetséges, élőben követem a találkozóit. Az életem egy nagy utazás – most is mindig úton vagyok.

– Van olyan csapat vagy játékos, aki különösen fontos a számukra?
– Ismerem az összes labdarúgót, akivel a férjem dolgozott, és mindketten nagyon szeretjük őket, ahogy ők is minket. Tavaly áprilisban például, amikor Marcello a 60. születésnapját ünnepelte, hatalmas meglepetésünnepséget rendeztek a tiszteletére. Még Fabio Cannavaro is hazarepült Madridból. Ami pedig a csapatokat illeti… Azt hiszem, a Juve örökre a szíve csücske marad.

– Melyik volt karrierje legnehezebb időszaka?
– Nehézségek mindig vannak, most is, még alig kezdte el ismét a munkát, máris akadályokba ütközött. Azt hiszem azonban, a legnehezebb az volt, amikor először küldték el egy csapattól. Ez az 1986–87-es szezon végén Sienában történt. Ez egyébként előfordulhat, nem tragédia, megtörtént később az Internél és a Cesenánál is, az elsőre azonban nem lehet felkészülni. Csak álltunk, és azt kérdezte tőlem: „Most akkor mit csinálunk?”

– És mit csináltak?

– Hazaköltöztünk. Marcello gőgös és sértődékeny, mindig azt mondja nekem: „Ha munkát vállalok egy másik városban, te és a gyerekek jöttök velem, de ha elküldenek, egy napot sem maradunk tovább.” Pontosan ezt tettük Cesenában is, szombaton elbocsátották, mi pedig hétfőn már Viareggióban voltunk, és a gyerekeket is új iskolába írattuk.

– És mit vár a Lippi család ettől a visszatéréstől?
– Dél-Afrikáig nagyon hosszú az út, nem szabad, hogy bárkinek is illúziói legyenek. Marcello végtelenül boldog, hogy ismét a fiúkkal dolgozhat, és ők is örülnek neki; remélem, ismételni tudnak. Főleg azért, mert a sikerért nem csak ők dolgoznak, hanem a háttérben mi, a feleségek is, és a mi motivációnk sem kisebb a férfiakénál…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik