Tusványos 2022: Az életben nem szemből jönnek a pofonok – Erdei Zsolt

BODNÁR ZALÁN (Tusnádfürdő)BODNÁR ZALÁN (Tusnádfürdő)
Vágólapra másolva!
2022.07.20. 15:40
null
Erdei Zsolt a Buzánszky Jenő Sportteraszon
„Lesz-e újra magyar ökölvívó világbajnok?” – tette fel a pódiumbeszélgetés alapkérdését Csinta Samu moderátor Erdei Zsolt amatőr és profi ökölvívó világbajnoknak és Csutora Lászlónak, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségi tagjának a 31. Tusványos Buzánszky Jenő Sportteraszán, amelyet a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közösen állított a tusnádfürdői fesztiválon.

Remélem, hogy három-öt éven belül lesznek már pozitív változások, de sok látványos siker addigra még nem várható – mondta el Erdei Zsolt. – Fel kell tornázni a versenyzői létszámot, alulról kell kezdeni építkezni, a gyerekekkel kell megszerettetni ezt a sportágat, a gyerekeknek pedig példaképek kellenek. Meg kell szólítani a szülőket is, hogy engedjék el a gyerekeket öklözni. És nem lehet tagadni előttük, hogy ez egy kemény sportág, nem is kérdés, ütéseket adunk és kapunk. De az életben mi van? Az életben nem szemből jönnek a pofonok. De felkészítjük őket arra, hogy majd az életben jövő pofonokat is el tudják viselni. Nem lesz mindenkiből világbajnok, de szükségünk van rájuk is, mert kell a tömeg, kell a bázis. Erre programokat kell kifejleszteni, toborzásokat kell szervezni, el kell menni az iskolákba, bemutatókat kell tartani olyan nevekkel, mint Gedó Gyuri bácsi, Kovács Kokó István, Balzsay Károly vagy akár én. Nagy kihívást jelent a modern élet sok jelensége, például a számítógép, de motiválni őket valahogy, akár egy ajándék bokszkesztyűvel vagy bármivel.”

Csutora László, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségi tagja elmondta, hogy jelenleg mintegy 1100 igazolt versenyző van az országban, és a fejlődés érdekében elkezdtek életet lehelni a régi regionális rendszerbe. „Minél több gyereket be kell húznunk a programba, meg kell tölteni a rendszert tartalommal, és okosan kell a pénzt odarendelni a regionális központokba” – mondta.

Erdei Zsoltot arról is kérdezték, milyen családokból érkeznek ma bokszolni a gyerekek?

Nagyon vegyes a kép – magyarázta „Madár”. – A keleti országrészben elsősorban hátrányos helyzetű családokból érkeznek a srácok, leginkább a roma gyerekek számára csábító a sportág, de a nyugati országrészben már vannak értelmiségi családból származók is.”

A női ökölvívás is szóba került.

Nagyon fontos ezt szóba hozni, mert biztos vagyok benne, hogy hamarosan nagyon nagy szerepet fog kapni a női ökölvívás, ezen belül a magyar női boksz is – mondta Csutora László. – A női ökölvívásnak persze máig vegyes a fogadtatása, vannak, akik nem bírják nézni, ha két nő üti egymást, de a világban trend, hogy a nők minden sportban egyre nagyobb szerepet vállalnak, és szeretnénk, ha a magyar női sportolók is készen álljanak ezekre a kihívásokra.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik