MTI, V. Á. 2021.12.08 09:42 Frissítve: 2021.12.08 10:13

Ökölvívás: Roy Jones Jr. is bekerül a Hírességek Csarnokába

Roy Jones Jr., Miguel Cotto és James Toney is bekerül a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába – írja az MTI.

 

Roy Jones Jr. bekerül a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába (Fotó: AFP)


A 2022-es év választottjait kedden jelentették be. Jones, Cotto és Toney mellett az egyaránt három kategóriában női profi világbajnok Regina Halmich és Holly Holm lesz új tag, posztumusz díjazottként pedig Tod Morgan, aki az 1920-as években négy éven át birtokolta a nagypehelysúlyú világbajnoki övet.

A bekerülőkről minden évben az Ökölvívó Szakírók Szövetségének tagjai és a boksz történetével foglalkozó szakemberek döntenek.

A névsorból egyértelműen az amerikai Roy Jones Jr. a legismertebb, aki nagyváltósúlyban kezdte profi karrierjét, és mindmáig egyedülálló módon egészen a nehézsúlyig felment. Négy kategóriában, középsúlyban, nagyközépsúlyban, félnehézsúlyban és nehézsúlyban is világbajnoki övet szerzett. Az amatőrök között rövid, de emlékezetes karriert futott be, miután a kirívóan sok „tévedést” hozó 1988-as, szöuli olimpián ő volt talán a legnagyobb csalás áldozata: a nagyváltósúlyú döntőben hiába bokszolt nyomasztó fölényben hazai riválisával szemben, akire számolni is kellett, megosztott pontozással mégis a dél-koreai öklözőt hirdették ki győztesnek. Az emlékezetes finálé eredményhirdetésénél az olasz mérkőzésvezető, mialatt az ázsiai győztes kezét a magasba emelte, azt mondta Roy Jones-nak, nem hiszi el, hogy a pontozók ezt tették vele, később pedig megkapta a torna legjobb bokszolójának járó címet.

A szintén amerikai Toney középsúlyban, nagyközépsúlyban és cirkálósúlyban is világbajnok tudott lenni, míg a Puerto Ricó-i Cotto – Joneshoz hasonlóan - négy súlycsoportban - kisváltósúly, váltósúly, nagyváltósúly, középsúly – is profi világbajnok volt.

A kiválasztottakat június 12-én iktatják be hivatalosan Canastotában, ahol a szokásosnál is nagyobb szabású ünnepségre készülnek, mivel idén és tavaly elmaradt a ceremónia, így jövőre nem csupán a 2022-es beválasztottakat, hanem a 2020-asokat és a 2021-eseket is köszöntik.

2021.10.17 12:43:00

Ökölvívás THURY GÁBOR

Pezsgés nehézsúlyban: Tyson Fury Deontay Wildert győzte le, Olekszandr Uszik Anthony Joshuát.

2021.10.06 12:21:30

Ökölvívás MTI/K. B.

A legtöbb pénzt a „Sting Like a Bee” (Csípj, mint egy méh) című alkotásért adták.

2021.10.04 00:25:36

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

ALAPVONAL. Több mint tíz gyanús összecsapást találtak Rióban – tegyük hozzá, eddig nem nagyon rendeztek olyan olimpiát, amelyiken ne lett volna »több mint tíz gyanús összecsapás«.

2021.09.16 23:20:20

Ökölvívás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Nem győzöm hangsúlyozni, két nyugdíjas bokszoló bohóckodásáról beszélünk. Ringbeli mozgásuk sokszor jobban hasonlított családi lakodalmon táncoló nagybácsikéra, mint profi bunyósokéra – hiába, az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Összesen százöt év állt a szorítóban.

2021.07.21 22:17:05

Ökölvívás H. Á.

A Philippe Chatrier Stadionban két veretlen öklöző vívja majd a főmeccset szeptemberben.