Gyűlöli „pokoli” életét a férfi, aki legutóbb legyőzte Mayweathert

Vágólapra másolva!
2015.04.06. 15:26
null
<strong>Szerafim Todorov </strong>(Fotó: The New York Times)
A The New York Times megkereste azt a bolgár férfit, és beszélgetett is vele, aki eddigi utolsó emberként le tudta győzni a ringben az évszázad bokszmérkőzésére, a Manny Pacquiao elleni csúcsütközetre készülő amerikai ökölvívót, Floyd Mayweathert. Kettejük élete a 19 évvel ezelőtti találkozás óta totálisan ellentétes irányban haladt.

A bolgár Szerafim Todorov az 1996-os atlantai olimpiai játékokon, a férfi pehelysúlyú bokszolók elődöntőjében mérkőzött meg Floyd Mayweatherrel. Az akkor 27 éves Todorov pontozással győzte le a 19 éves Mayweathert – sokak, bár többnyire amerikai vélemények szerint vitatható körülmények között, bírói segédlettel.

Ez volt Mayweather eddigi utolsó vesztes mérkőzése a szorítóban, az olimpia után profi karrierbe kezdő amerikai azóta sorozatban 47 győzelemnél tart, és dollármilliók százait kesztyűzte össze. Május 2-án Las Vegasban a boksztörténelem legnagyobb pénzt megmozgató összecsapására készül.

Mindeközben Todorov szülőhazájában él feleségével, fiával és hét hónapos várandós menyével Bulgária egyik legszegényebb városának központjában, Pazardzsikban. A Times elutazott hozzá, otthona egy lepukkant kávézóval szemben áll. Todorov cigarettával a szájában várja a riportert, a találkozás másodperceiben egy lovaskocsi robog el a bejárat előtt.

Todorov és családja (Fotó: The New York Times)
Todorov és családja (Fotó: The New York Times)

A Times kiemeli a két bokszoló jelenlegi életszínvonala közti különbséget. A most 36 éves Mayweather vagyona 280 millió dollárra tehető, míg a 45 éves Todorovnak egy plazmatévéje sincs. (A jelek szerint az Egyesült Államokban, legalábbis a Times olvasói körében egy lapos képernyőjű televíziónál kezdődik az alapvető életszínvonal.)

De a Times „tévézés” közben arra is rávilágít, hogy Todorovot nem a vagyona vagy annak hiánya bántja igazán. Sorsa alakulása és pályafutása csúcsán hozott döntései miatt keserű a szája íze. Attól a perctől kezdve, hogy legyőzte Mayweathert. Állítása szerint azzal az emberrel való találkozás pecsételte meg karrierjét, aki elindította a legendává válás útján az amerikait.

Todorov nem zárja ki, hogy a bírói ítéletek segítették az elődöntő megnyerésében, de szerinte a döntőben ugyanez történt. Csak az ő kárára. Ezután szétesett a pályafutása, pár éven belül alkalmi munkák és a bolgár alvilág körforgásában találta magát.

Miközben a Money (Pénz) becenévre hallgató amerikai 180 millió dollárt készül felvenni a Pacquiao elleni ütközetért, Todorov havi 400 euróból (120 ezer forintból) él. Todorov biztos benne, hogy jelenlegi sorsa visszavezethető arra a 1996-os atlantai elődöntőre: az ember, aki legutóbb legyőzte Mayweathert, minden egyes nap azt kívánja, bárcsak veszített volna.

„Ő tizenkilenc éves volt, én sokkal tapasztaltabb. Korábban oroszokat, kubaiakat, amerikaiakat, németeket és olimpiai bajnokokat is legyőztem. Brit, francia – bolondot csináltam belőlük a ringben” – emlékezett vissza az atlantai eseményekre Todorov.

„Intelligens ökölvívó voltam, öröm volt nézni, ahogy bokszoltam. A szorítóban művésznek kell lenned. Én az voltam.”

Todorov vs. Mayweather (Fotó: The New York Times)
Todorov vs. Mayweather (Fotó: The New York Times)

Nem volt nagy meglepetés, hogy a háromszoros amatőr világbajnok és háromszoros Eb-győztes bolgár legyőzte a nemzetközi szinten még rutintalan, tinédzser korú Mayweathert. De nem ment könnyen.

Todorov gyengesége a fókusz volt. Szerette a nőket és az italt. Edzője, Georgi Sztoimenov nehezen tartotta kordában.

Todorov (Fotó: The New York Times)
Todorov (Fotó: The New York Times)

„Versenyeken az edzők általában saját szobájukban alszanak. Nekem Todorov mellett kellett. Egyszer bezártam a szobába, mire visszamentem, az ablakon át távozott. Hogy hova ment? Néhány emelettel lejjebb, a női atlétákhoz” – emlékezett vissza a mester.

A bolgár az olimpiai felkészülés idején is talált időt az italozása és a barátokra. Három hetet edzett a játékok előtt, de így is uralta a mezőnyt. Első három meccsét összesítve 45:18-as pontozással nyerte meg. A Mayweather elleni elődöntőre nem készült sokat, megnézte az amerikai negyeddöntős győzelmét.

„Sokkal erősebb ellenfeleket is legyőztem már, csak egy meccs volt a sok közül."

Az amerikai az első két menetben meglepte a bolgárt, az utolsónak 7:6-os Mayweather-előnnyel mentek neki. Todorov fordított, majd Mayweather 8:8-ra egyenlített egy perccel a vége előtt, végül 10:8 arányban kikapott.

A teljes mérkőzés felvétele

A végeredményt egyik bokszoló sem tudta az eredményhirdetésig. Az akkori szabályok értelmében, ha az öt bíróból három egy másodpercen belül jelzett pontot érő ütést, megítélték. A mérkőzés egyetlen résztvevője sem ismerhette az állást, kivéve, ha valaki egy eldugott helyen televízión követte a meccset, és értesítette a csapattagokat.

Az eredményhirdetéskor a bíró először Mayweather kezét emelte a magasba, majd felismerte hibáját, és megcserélte a kezeket. Az amerikaiak szerint a bolgár Emil Dzsecsev, a nemzetközi bírói szövetség elnökségének tagja befolyásolta a mérkőzés kimenetelét. 1988-ban Szöulban is történt hasonló meggyanúsítás Emil Dzsecsevvel szemben.

Todorov ezzel szemben a döntőben érezte, rajta kívülálló okok döntöttek az aranyról, amelyet a thaiföldi Somluck Kamsing nyert meg. A finálé előtt Dzsecsev bement Todorov öltözőjébe, és azt mondta: „Ha nyerni akarsz, ki kell ütnöd.”

„Sohasem történt hasonló. De akkor miért mondta ezt? A thait korábban fölényesen megvertem pontozással. Dzsecsev tudta, hogy nem vagyok Mike Tyson, technikás vagyok. Ezzel egyértelműen kijelentette, hogy veszíteni fogok" – fejtette ki elméletét Todorov.

Az 1996-os olimpiai döntő utolsó pillanata (Fotó: The New York Times)
Az 1996-os olimpiai döntő utolsó pillanata (Fotó: The New York Times)

A Mayweather elleni elődöntő után történtek alapvetően határozták meg Todorov további karrierjét és életét. Mint mondja, ekkor követte el élete legnagyobb hibáját.

A doppingvizsgálaton ültek az amerikaival, amikor két profi bokszban érdekelt promóternek tűnő férfi jelent meg a teremben egy tolmács kíséretében, aki leült Todorov mellé. Profi szerződést ajánlottak neki.

„Láttak a ringben, látták a stílusomat, és azt, hogy fehér vagyok. Sosem lesz még egy olyan fehér bőrű bokszoló, mint én. Ezt ők is érezték.”

Nem ez volt az első alkalom, hogy profi karrierrel kecsegtették a bolgárt, 1991-ben a világbajnokságon ausztrál promóterek keresték meg. Hiába.

1996-ban mesés ajánlatot kapott. Sok pénzzel, autóval, házzal. Nagy meccsekkel, sok nézővel. Nyújtották felé a tollat, de ő visszautasította.

„Át sem gondoltam, nemet mondtam. Nem. Ilyen egyszerűen. Tudja, mi történt ezután? A három férfi leült Mayweather mellé.”

Todorov pontosan tudja, hogy a három férfi nem azért ült le az amerikai mellé, mert ő nemet mondott. Egyébként is megtették volna. De a pillanat beleégett a memóriájába, fájdalmas sebeket hagyva.

„Lehettem volna én. Nekem kellett volna lennem” – gondol vissza arra a pillanatra.

Két nappal később 8:5-re elveszítette a finálét. Utána két napig csak alkoholt ivott, míg haza nem repült Atlantából.

Todorov lehajtott fejjel áll az olimpiai dobogón (Fotó: The New York Times)
Todorov lehajtott fejjel áll az olimpiai dobogón (Fotó: The New York Times)

„Nem hagytam abba az ivást. Halálra akartam inni magam” – mondta. Úgy érezte, elárulták. Nem maradt benne más, csak keserűség.

Az 1997-es világbajnokság előtt a török szövetségtől keresték meg. Arra kérték, induljon török színekben a vb-n. Ha nyer, 1 millió dollár üti a markát.

„Minden el volt intézve, az utolsó pillanatban mégis kútba esett a dolog. Dzsecsev váratlanul háromszázezer dolláros igényt nyújtott be a törökök felé, amit nem fizettek ki.”

„Így nem mehettem. De Bulgáriáért sem bokszolhattam. Ennyi. Itt vége volt.“

Todorov ekkor 28 éves volt. Vb-k és egy olimpia is benne volt még a karrierjében, de letette a kesztyűt.

Ezután hétköznapi munkákkal kereste kenyerét, képesítés hiányában lehetőségei korlátozottnak bizonyultak. Volt sofőr, bolti alkalmazott és egy kolbászgyárban is megfordult. Felesége, Albena egy szupermarketben kezdett dolgozni. Ma mindketten munkanélküliek, alvilági figurák és drogdílerek veszik körül őket abban a szegény negyedben, ahol élnek.

Képek Todorov lakóhelyéről (Fotó: The New York Times)
Képek Todorov lakóhelyéről (Fotó: The New York Times)
Képek Todorov lakóhelyéről (Fotó: The New York Times)
Képek Todorov lakóhelyéről (Fotó: The New York Times)

Alvilági ajánlatokat is kapott, ami piszkos, de jó pénzt ígért. Azt is elutasította.

„A csalás mindenhol körbevesz minket, sok negatív körülmény. Nem szeretem. Még edzeni sem tudok, nincs egy bokszterem, ahova lemehetnék. Nincs sok barátom, nem igazán keresem az emberek társaságát. Csak próbálok pihenni” – idézi a megkeseredett Todorov szavait a Times.

Ha veszített volna Mayweather ellen, tovább küzdött volna egy olimpiai fináléért – állítja. De nyert, attól a pillanattól kezdve pedig rossz döntések és keserű pillanatok határozták meg az életét. „Hülye voltam. Visszatértem, a pokolba kerültem” – tette hozzá, Todorov, akit az utcán még 2015-ben is mosolyogva ismernek fel a járókelők. Csak ő nem tud visszamosolyogni.

Az ember, aki legutóbb legyőzte Mayweathert, csak lehajtott fejjel megy tovább.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik