Miguel Cotto ismét színre lép

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2012.12.01. 19:32
null
Miguel Cotto (balra) semmi különlegeset nem lát ellenfelében (Fotó: Action Images)
A Puerto Ricó-i Miguel Cotto szinte hazai pályán bokszol a New York-i Madison Square Gardenben: a Bokszvilágszövetség nagyváltósúlyú vb-címét védő amerikai Austin Trout ellen lép a ringbe magyar idő szerint vasárnap hajnalban.

 


Noha sokak szerint a 32 éves Miguel Cotto (37–3–0, 30 K. O –T. K. O.) túljutott a csúcson, mérkőzéseit fokozott érdeklődés kíséri. Ennek oka, hogy a Puerto Ricó-i bunyós harcmodora miatt népszerű a sportágat szeretők körében, s noha a boxrec.com súlycsoportoktól és szervezetektől független listáján csupán a 25., mégis csak napjaink egyik legjobb bokszolója. Tény viszont, hogy súlycsoportjában mindössze a negyedik, az első az amerikai Floyd Mayweather junior, őt a feltörekvő mexikói csillag, Saul Álvarez követi. Előbbi nemcsak a kategória világranglistáját vezeti, hanem a legjobbnak tartott bokszolók sorrendjében is első, míg utóbbi a nyolcadik. S ha már ranglista: a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoka, az amerikai Austin Trout (25–0–0, 14) éppen Cotto mögött áll az ötödik helyen. Ő a címvédő, a korábban három súlycsoportban is világbajnok Cotto a kihívó.

Ennek ellenére a 27 esztendős Trout a kevésbé ismert. Legutóbb júniusban Delvin Rodríguez (Dominikai Köztársaság) ellen bokszolt, pontozással megvédve vb-övét, amelyet 2011. február 5-én szerzett meg a mexikói Rigoberto Álvarez ellen. Azóta háromszor védte meg vb-címét.

Cotto májusban pontozással kapott ki Mayweathertől, a WBA Szuper bajnoki címe volt a tét, viszont tavaly decemberben visszavágott Antonio Margaritónak a 2008-ban elszenvedett vereségéért. A Puerto Ricó-i nem válogatott az ellenfelek között, tavaly Margarito mellett Ricardo Mayorgát is elintézte azt megelőzően pedig Yuri Foreman is a rövidebbet húzta ellene. Manny Pacquiao viszont 2009 novemberében legyőzte, összességében Cottónak három veresége van. Amire büszke, hogy visszavágott Margaritónak. Szerinte az első összecsapásukon a mexikói meg nem engedett eszközökkel győzte le. Bizonyíték erre nem volt, arra viszont igen, hogy Margarito szabálytalan bandázzsal a kezén bokszolt később Shane Mosley ellen, s Mosley stábja kiszúrta a csínytevést.

Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy a Puerto Ricó-i ökölvívó magabiztos: „Jól ment a felkészülés, készen állok tizenkét kemény menetre. Trout nem az első fiatal, és sikeréhes bokszoló, akivel találkozom pályám során. Igazából semmi különlegeset nem látok benne, ő is csak egy az ellenfelek sorában. Nem tudom, mivel rukkol ki szombat éjjel, de nem tud meglepni. Magaslati edzőtábort csináltam végig, ami nagyon jó volt. Mindenki a legjobb Miguel Cottót fogja látni szombaton. A New York-i rajongók mindig nagyon kedvesen fogadtak engem, amit a szorítóban, egy nagy meccsel szeretnék meghálálni."

Persze, a New York-i rajongók: az összecsapás színhelye a Madison Square Garden, s Cotto a boksz Mekkájában általában telt ház előtt bunyózik. Ennek népszerűsége mellett az is oka, hogy ebben a városban rengeteg honfitársa él.

Graham Houston, a fightnews.com szakírója a következőképpen látja az esélyeket: „Van az úgy néha, hogy egy kevésbé ismert bunyós meglepetést okoz, s él a lehetőséggel. Azt gondolom, Trout ebben a helyzetben lehet Cotto ellen. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a Puerto Ricó-i ökölvívó a favorit. Sokkal tapasztaltabb, számos K. O.-győzelmet aratott, s az sem mellékes, hogy a Madison Square Gardenben – ahol nem szenvedett vereséget – saját közönsége előtt lép a ringbe. Igaz, Trout Panamában és kétszer Mexikóban is győzött idegen környezetben.

Trout a fiatalabb, nem bunyózott még ilyen híres bokszoló ellen, főleg ekkora tömeg előtt. Ráadásul Rodríguezt elég szürke teljesítménnyel verte meg. Nagy kérdés, hogy elég jó-e ahhoz, hogy legyőzze Cottót. Egyetlen esélye van, ha minden összejön, azaz kézzel és lábbal is gyors lesz, továbbá idejében kiismeri Cotto szándékát. Mert ellenfele jól mozog el, amúgy remekül bokszol, sőt tisztában van azzal is, hogyan kell győzni. Más kérdés, hogy a címvédő alkatilag megtermettebb, mint a kihívó. S az is igaz, hogy masszívabb bokszoló, mint azt a mérlege mutatja. Más kérdés, hogy a legjobbak szintjén Cotto az első ellenfele – vélekedett a szakíró.

S mégis Houston a leírtakból azt a következtetést vonta le, ha Trout élete mérkőzésén a csillagok állásának köszönhetően élete bunyójával rukkol ki, akkor elérheti az életét minden bizonnyal megváltoztató győzelmet.

Csak kicsit túl sok a ha…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik