Vitalij Klicsko nem mehet biztosra

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.10.16. 12:16
null
Briggs (jobbra) már a mérlegelésen is „keménykedett” (fotó: Action Images)
A Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoka, Vitalij Klicsko szombat este Hamburgban a Bokszvilágszervezet (WBO) egykori világbajnoka, Shannon Briggs ellen csatázik. Az idősebb Klicsko fivér számára is hordoz magában kockázatot a mérkőzés, az amerikainak ugyanis nehézsúlyú pofonjai vannak.

 

Nem titok, Vitalij Klicsko (40–2–0, 38 K. O.–T. K. O.) Nyikolaj Valujevet szerette volna becserkészni, de az orosz nem állt kötélnek. „Nem én vagyok a hibás abban, hogy Valujev nem állt ki ellenem. Ígértem pénzt, világbajnoki címmérkőzést, de egyik sem érdekelte vagy nem akart ellenem kiállni. David Haye-t is megkerestük, de neki csak addig nagy a szája, amíg a levegőbe beszélhet. Gondolkodtunk, ki jöhet szóba, mint legkomolyabb ellenfél, s végül Shannon Briggs menedzsmentjével sikerült megegyeznünk – nyilatkozta még Kijevben Vitalij Klicsko. – Nehéz mérkőzés lesz, Briggs mérlege imponáló. De Vitalij Klicskót csak Vitalij Klicsko képes legyőzni” – mondta ellentmondást nem tűrően a nagyobb testvér.

BRIGGS KEZE ELSÜLHET
  „Vitalij Klicsko emberére akadt – legalábbis a méret tekintetében. A Klicsko fivérekkel bokszolók általában kisebbek, emiatt is hátrányból kezdik az összecsapásokat. Nos, Briggs is alacsonyabb kilenc centivel Vitalijnál, de súlyban ott van, sőt ütőerőben is. A királykategóriában most próbálkozókkal szemben (Adamek, Haye) Briggs egyértelműen naturális nehézsúlyú. A lehetőség miatt rendkívül motivált, s ugyan felette is eljárt az idő, de amíg friss, mondjuk az első négy menetben, addig életveszélyes. Kérdés, hogy Fritz Sdunek mit talál ki az erős kezdés ellen? Mert Briggs nagy ütő, bármelyik pillanatban elsülhet a keze” –  mondta a mérkőzéssel kapcsolatban Rácz Félix menedzser. 

„Szeretnék köszönetet mondani a lehetőségért. Három évvel ezelőtt a Szultan Ibragimovtól elszenvedett vereségem után úgy gondoltam, hogy visszavonulok. Nyomtam vagy százötven kilót. Egyszer Los Angelesben egy étteremben összefutottam Vitalijjal, aki megütögette a hasamat. Akkor döntöttem a visszatérés mellett, úgyhogy Klicsko rosszul tette, hogy megpaskolt. Kétszer voltam világbajnok, legyőztem George Foremant. Nekem van a legtöbb első menetes kiütésem a nehézsúlyúak között, s asztmás létemre bajnok tudtam lenni – mondta Briggs (51–5–1, 45), aki óva intette ellenfelét, nehogy azt higgye, hogy olyan könnyű préda lesz, mint Samuel Peter Vladimir Klicsko ellen. – Ellenem nem működik, amit Klicskóék általában csinálnak, hogy kiteszik a bal kezüket. Vitalijnak az életéért kell küzdenie a kezdő gongtól. Megverem, aztán Haye következik, aki asztmapumpának nevezett, megsértve ezzel nemcsak engem, hanem a többi asztmában szenvedőt is.”

Vitalij így reagált: „Ami az asztmáját illeti, jó néhány bokszolót ismerek, aki az asztma ellenére is világbajnok lett. Ez nem halálos betegség, inkább egy jó kifogás.” A 39 éves Klicsko azért nem mulasztotta el megjegyezni, hogy figyelemmel kísérte ellenfele karrierjét, emlékszik, amikor 1998-ban Lennox Lewis kihívója lett, s még legalább egy tucat meccsét látta. „Briggs egy évvel fiatalabb nálam, de nagyobb a tapasztalata, mert több meccset bokszolt, mint én. Ő az egyik legnagyobb ütő a mezőnyben. Persze mindent megpróbálok, hogy idő előtt befejezzem a mérkőzést, de tizenkét menetre is készen állok.”

Az edzőlegenda, Emanuel Steward – aki 1998-ban még a Briggs ellen az ötödik menetben technikai K. O.-val győztes Lewis szorítósarkában állt – óvatos: „Azt hiszem, ez lesz Vitalij pályafutásának legkeményebb vsatája. Briggs hatalmas termetű és nagyon keményen üt. Az első három menetben különösen veszélyes.”

A karrierje során harminc (!) első menetes győzelmet arató Briggs 118.5 kg-val mérlegelt, míg Klicsko 113.5 kilóval mért be. A találkozót a német RTL közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik