Tarver Rocky Balboa nyomdokaiba lépne

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.10.15. 12:25
null
Antonio Tarver nehézsúlyban próbálkozik (Fotó: Action Images)
Antonio Tarver nehézsúlyban! A 41 éves amerikai a csúcsra tör. Gondolt egyet, s fellép a királykategóriába. Pénteken Oklahomában tízmenetes mérkőzésen mutatkozik be új súlycsoportjában, s ellenfele Nagy Aguilera, aki magyar hangzású neve ellenére a Dominikai Köztársaság bokszolója. Tarver megirigyelte Rocky babérjait.

 Hogy mit produkál az élet?! A félnehézsúlyú Antonio Tarver (27–6–0, 19 K. O.–T. K. O.) a Rocky című film legutóbbi részében a visszatérő Rocky Balboa félelmetes ellenfelét alakította, pénteken Oklahomában pedig a valóságban is a királykategóriában lép a ringbe. Az amerikai nem titkolt célja, ami egy korábbi epizódban Rockyé is volt: a keleti gólem legyőzése. Nem kell sok képzelőerő hozzá, hogy a keleti gólemen valamelyik Klicsko testvért értsük..

JÓ KIS CSATA VÁRHATÓ

„Nagy Aguilerát közepes bunyósnak tartom, Tarvernek az első nehézsúlyú meccsén kimondottan jó választás – latolgatta az esélyeket Rácz Félix menedzser. – A dominikai nem annyira veszélyes, de azért Maszkajev legyőzésével kivívta az érdeklődést a királykategóriában. Tarver félnehézsúlyban sem tartozott a nagy ütőerejű bunyósok közé, nem egy K. O.-király, viszont roppant motivált. Kitalálta magának ezt a célt, ez viszi előre, komolyan vette a felkészülést. Hogy aztán ez mire elég? Nagyobb esélye van a győzelemre, de hogy mi lesz, azt egyelőre nehéz megjósolni."

Azonban a valóság korántsem olyan meseszerű, mint a hollywoodi sztori: Tarverre Klicskóek előtt Nagy Aguilera (16–4–0, 11) vár. Tarver a legutóbbi két mérkőzésén 2008-ban és 2009-ben egyaránt Chad Dawsontól szenvedett vereséget pontozással, s a korábbi világbajnok ezért nem fért vb-övhöz. Tarver nem tagadta, Evander Holyfieldtől kapott kedvet, ám annyiban nehezebb a helyzete, hogy a „Harcos" csak egy kategóriát ugrott felfelé cirkálósúlyból, s nem negyven fölött kezdte... „Úgy gondolom, minden időben történik – mondta ezzel kapcsolatban Tarver. – Igaz, korábban is válthattam volna, de most jött el az én időm. Ha megnézik a ranglistákat, egyetlen olyan bunyós sincs, akire az amerikaiak azt mondhatnák, hogy a mi fiunk – érvelt Tarver, aki azért hozzátette, ez lesz karrierje legnehezebb lépése, beleértve a legnagyobbak, Roy Jones, Glen Johnson és Bernard Hopkins elleni mérkőzéseit is. – Nagy kihívás ez, de engem a nagy kihívások jobban feldobnak. Ha minden úgy sikerül, ahogyan elterveztem, az elkövetkező két esztendő pályafutásom megkoronázása lesz." Sokan kételkednek abban, hogy Tarver „rárúgja az ajtót" a nehézsúlyúakra – lehet, hogy Nagy Aguilera túl erős ellenfél az új súlycsoportban. Tarver azonban optimista: „Láttam a srácot, fiatal, tehetséges, van ütőereje, de lábmunkával elérem, hogy ne találja a célpontot." Az amerikai reméli, mozgékonysága sokat segíthet: „Nem hinném, hogy a nehézsúlyúak jól mozognak a ringben, én viszont igen, s ezzel már az első gongtól kényelmetlen helyzetbe hozom őket, mert elbizonytalanodnak. Én fogom diktálni a tempót, s ne felejtsék, nem kellett fogyasztanom, ami fizikailag megviseli az embert, ráadásul stresszes is. Csak a bokszra koncentráltam, kiválóan éreztem magam." Ami azt illeti, Tarvernek már eléggé elszaladt a súlya, több mint tíz kilótól kellett megszabadulnia a félnehézsúlyban, más kérdés, hogy ha gyorsan és pontosan üt, az a királykategóriában sem lebecsülendő. Az amerikai kétéves terv szerint készül, hogy nehézsúlyú világbajnok legyen. Ha pénteken győz, idén már nem bokszol, a jövő év elején edzőtáborba vonul, s az év közepén lépne ringbe valamelyik szervezet vb-címéért. „Akár Haye, akár valamelyik Klicsko ellen" – vélekedik erről Tarver.

A 24 éves dominikai ellenfélnek Tarver legyőzése remek ajánlólevél lenne, a ranglistákon nagyot ugorhatna előre. „Fiatalabb és gyorsabb vagyok, de ami talán ennél is fontosabb, hogy éhesebb a sikerre, hiába van ellenfelemnek nagyobb tapasztalata. Ez életem lehetősége – nyilatkozta Nagy Aguilera, aki bizony nem tehetségtelen. Oleg Maszkajevet 2009-ben az első menetben intézte el, igaz, idén márciusban Samuel Peter a második menetben őt tette ártalmatlanná a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) kihívói pozíciójáért vívott összecsapáson. Legutóbbi meccsén, augusztusban pontozásos vereséget szenvedett Maurice Harristől.

Ami a testi felépítést hirdeti, a dominikai naturálisan nehézsúlyú, míg Tarver annak ellenére félnehézsúlyú, hogy a meccsek előtt fogyasztania kellett. S nagy rutinja ellenére kérdéses, mennyire képes alkalmazkodni új súlycsoportjában. Bár erre álljanak itt Aguilera edzőjének szavai: „Antonio bajnok, teljesen mindegy, mekkora a súlya. Különben is, bokszolnak a ringben, nem pedig méretet vesznek." Aguilera is érdekesen közelítette meg a súlyproblémát: „Ha Tarvert félnehézsúlyúnak tartanám, ezzel lebecsülném, és óriási hibát követnék el. Inkább úgy tekintek rá, mint egy veterán nehézsúlyúra."

Tarver egyébként a harmadik olyan bokszoló lehetne, aki a félnehézsúlyból fellépve nehézsúlyban is világbajnoki címet nyer. Michael Spinks 1985-ben az IBF-nél, míg Roy Jones 2003-ban a Bokszvilágszövetségnél (WBA) szerzett vb-övet.

Nos, meglátjuk, Oklahomában Antonio Tarver vagy Nagy Aguilera játssza-e az „Olasz csődőr" szerepét. Tarver száz kilóval, ellenfele 104.5 kg-val mérlegelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik