Labdarúgás: Francesco Totti kapta meg a Golden Foot-díjat

Vágólapra másolva!
2010.10.11. 19:45
null
Totti harmadik olasz labdarúgóként kapta meg az Aranyláb-díjat (Fotó: AFP)
Francesco Totti, az AS Roma csapatkapitánya vehette át az Aranyláb-díjat ma este Monte-Carlóban, a Fairmont-szálloda dísztermében az idei Golden Foot-gálán. Az elismerést minden évben egy olyan, 29 évesnél idősebb futballistának ítélik oda, aki nemcsak a pályán alkotott maradandót, hanem azon kívül is méltó módon képviselte a sportágat.

A 34. születésnapját éppen két héttel ezelőtt ünneplő olasz támadó 1992-ben kezdődött teljes profi labdarúgó-karrierjét az AS Románál töltötte, és ő a fővárosi klub valaha volt legeredményesebb gólszerzője, valamint a csapat mezét a legtöbb mérkőzésen viselő játékosa.

Öt alkalommal választották az év legjobb olasz futballistájának, és kétszer nyerte el az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) legjobbjának járó díjat, valamint a 2006–2007-es idényben gólkirály lett.

Totti 2001-ben bajnokságot nyert a „farkasokkal", 2007-ben és 2008-ban pedig az Olasz Kupában diadalmaskodott a római együttessel. Tagja volt a 2006-ban világbajnoki címet szerző olasz válogatottnak.

Az idei a Golden Foot nyolcadik „kiírása”, tavaly a brazil Ronaldinho lett a győztes.

Totti a harmadik olasz labdarúgó, aki megkapta az elismerést Roberto Baggio (2003) és Alessandro Del Piero (2007) után.

„Gratulálok Francesco Tottinak az elismeréshez, az ő sikere révén egy kis arany lábnyom örökre Rómához kötődik Monte-Carlóban. A díj annak a bordó-sárga színek iránti hűsége és csodálatos játéka elismerése. Valódi jelképe lett a csapatnak és a városnak, akit mindenhol ismernek és tisztelnek, határokon innen és túl" – nyilatkozta Gianni Alemanno, Róma polgármestere.

 

„Örülök, hogy egy ilyen nagy presztízsű díjat vehettem át, az arany lábnyomot meg majd megnézem Monte-Carlóban, hogy mutat. Boldog vagyok azzal, amit eddig elértem a labdarúgó-pályafutásom alatt, és remélem, hogy a jövőben még többet tudok adni a szurkolóknak. Ez a díj arra is jó, hogy segítsen nekem és a Romának ebben a nehéz időszakban, arra serkent, hogy jobb teljesítményt nyújtsak" – mondta a díjazott.

TOTTIÉ AZ ARANYLÁB-DÍJ
 

 

AZ IDEI TÍZES LISTA 
David Beckham
Gianluigi Buffon
Didier Drogba
Samuel Eto’o
Steven Gerrard
Ryan Giggs
Carles Puyol
Raúl
Clarence Seedorf
Francesco Totti
MI AZ A GOLDEN FOOT?

 

Antonio Caliendo, a tehetős olasz mágnás, egyszersmind játékosügynök, aki egy időben Diego Maradona ügyeit is intézte, 2003-ban díjat alapított a legjobb 29 évesnél idősebb labdarúgók számára.

 

A Golden Foot (Aranyláb) trófeát minden évben a monacói Bajnokok Sétányán adják át a kitüntetettnek a herceg jelenlétében. A még aktív győztes mellett minden évben több legendás futballistát is vendégül lát a hercegség, az ő lábnyomuk szintén a Bajnokok Sétányán marad meg az utókor számára.

 

Az idén az olasz Giancarlo Antognonit, a német Franz Beckenbauert, a brazil Dungát (vele exkluzív interjút olvashatnak a hétfői Nemzeti Sportban) és a mexikói Hugo Sánchezt érte a megtiszteltetés, illetve felkerül a sétányra az augusztus végén, 100 éves korában elhunyt argentin Francisco Varallo lábnyoma, akit lánya és unokája képviselt az esemény mai sajtótájékoztatóján.

 

A gálát, amelynek a Nemzeti Sport is médiatámogatója, minden évben jótékonysági program kíséri, amelynek a kedvezményezettje idén is a Stéphanie monacói hercegnő által vezetett Fight AIDS Monaco alapítvány.

AZ EDDIGI DÍJAZOTTAK
2003: Roberto Baggio (olasz)
2004: Pavel Nedved (cseh)
2005: Andrij Sevcsenko (ukrán)
2006: Ronaldo (brazil)
2007: Alessandro Del Piero (olasz)
2008: Roberto Carlos (brazil)
2009: Ronaldinho (brazil)
2010: Francesco Totti (olasz)
LEGENDÁK A BAJNOKOK SÉTÁNYÁN
Aldair, Giancarlo Antognoni, Franz Beckenbauer, Igor Belanov, George Best, Zbigniew Boniek, Oleg Blohin, Alfredo Di Stéfano, Dunga, Eusébio, Giacinto Facchetti, Just Fontaine, Francisco Gento, Alcides Ghiggia, René Higuita, Mario Kempes, Raymond Kopa, Diego Maradona, Gerd Müller, Michel Platini, Puskás Ferenc, Luigi Riva, Roberto Rivellino, Gianni Rivera, Romário, Paolo Rossi, Karl-Heinz Rummenigge, Nílton Santos, Hugo Sánchez, Luis Suárez, Hriszto Sztoicskov, Francisco Varallo, George Weah, Zico, Zinedine Zidane, Dino Zoff

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik