Löke: Nem adunk két pontot a magyaroknak

Vágólapra másolva!
2014.12.17. 15:32
null
Heidi Löke (a labdával) ellenünk is győzni szeretne (Fotó: MTI)
Utolsó középdöntős mérkőzése előtt áll a magyar női kézilabda-válogatott a hazai Európa-bajnokságon. Még van rá esély, hogy Budapesten játsszon az ötödik helyért, de ehhez a már biztos elődöntős Norvégia ellen kellene kedvező eredményt elérni – az északiakat legutóbb 2005 decemberében győztünk le tétmeccsen. Heidi Löke, a norvégok beállója megerősítette, komolyan veszik a találkozót, és nyerni szeretnének.

A magyar csapat a korábbi hírnek megfelelően edzés nélkül készült utolsó középdöntős meccsére, a lányok délelőtt kondiztak vagy a fürdőbe mentek le, míg délután videózás, este pedig mozi szerepelt a programban.

„Egyre inkább látszik, hogy fáradtak a játékosok, nincs meg a szükséges erő és koncentráció sem, idegileg is fáradnak – árulta el Németh András szövetségi kapitány. – Még egy edzés már nem hozott volna annyit, amennyit most a pihenés, a feltöltődés érhet. A norvégok ellen így is, úgy is nagyon nehéz dolgunk lesz, igencsak össze kell szednünk magunkat, hogy meglepetést tudjunk okozni.”

TÓTH GABRIELLA: VAN ESÉLYÜNK
„Nagyon jól éreztem magam a pályán a dánok ellen is, és végig úgy éreztem, hogy még vissza tudjuk hozni a meccset. Feljöttünk három gólra is, de a dánok időkérése után megint megakadt valami. Hiányoztak a könnyű, indításos gólok. Kristiansen annyira jól húzta össze a falat, hogy szinte mindig ziccerbe tudta hozni a társait. Évi többször kiszolgáltatott helyzetben volt, de nagy bravúrokat mutatott be. A cél az első hat volt, ehhez Norvégia ellen kell kedvező eredményt elérni. Szerintem van esélyünk, ha összeszedjük magunkat” – mondta az utóbbi két meccsen remekül beszálló Tóth Gabriella.

A meglepetés elérésében nagy szerepe lehet az eddig szenzációsan védő Kiss Évának, akit már a kapitány is a klasszisok közé sorolt az Eb-n mutatott produkciója alapján:

„Jól esett a kapitány dicsérete, az is volt a célom, hogy a kapuban stabil teljesítményt nyújtsak. Most sikerült, és meccsről meccsre tudtam segíteni a csapatnak. Bosszantó is persze, hogy ez eredményben nem mindig látszódott meg, de nem tudok haragudni a többiekre, mert tudom, hogy akarnak és küzdenek” – mondta Kiss, aki elismerte, túl nagy rizikó lett volna, ha megpróbálja egész pályáról célba venni a dánok kapuját a szerdai meccsen. A kapus úgy látja, egyre több csapat nyúl a vészkapusos taktikához, úgy látszik, ebbe az irányba halad a kézilabda.

„Fejben kell összeszednünk magunkat, hogy sikerüljön kiharcolni a budapesti szereplést. Ez a rendhagyó pihenőnap arra lehetett jó, hogy kizökkentsen minket a monoton munkából. Többen délelőtt lementünk a kondiba, én kicsit bicikliztem.”

Kovacsics Anikó úgy látja, a legjobb négy közé jutás nem lett volna reális a csapattól, de reméli, a norvégok ellen mindenki hatvan percig fog küzdeni.

„Az kell, hogy mindenki felszabadult legyen, a pihenőnap pedig jó volt arra, hogy mindenkinek kicsit kiszellőzzön a feje. A dánok ellen bátortalanul játszottunk, mintha féltünk volna valamitől, ez a támadójátékban nagyon meglátszódott. Nem tudom, hogy miből nem jött a felszabadultság, mitől váltunk görcsössé. Mindenki gondolkodik, megtorpan, így pedig nincs meg a szükséges lendület. Valószínű a túlzott akarás is benne van, de a hazai pályának inkább ösztönöznie kellene.”

„A legjobb négy közé jutás nagyon extra lett volna tőlünk, az első hat nagyon jó lenne, de nem lesz könnyű, a norvégokat nem úgy ismerjük, hogy lazábban vennének bármilyen meccset. Az eddig mutatott játék alapján nem biztos, hogy az első hatban is ott van a helyünk. Én azt az egyet szeretném, hogy a csapat hatvan percen keresztül küzdjön” – fogalmazott a Győri ETO játékosa.


VARIÁCIÓK A VÉGSŐ HELYEZÉSRE

Négy ponttal a negyedik helyen áll a magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság középdöntőjének I-es, debreceni csoportjában. A négy közé már nem juthat be (a most előtte lévő dánok és spanyolok közül az egyik biztosan előtte is végez), de esélye még maradt a budapesti fellépésre, vagyis a kontinensbajnokság helyosztóira – a pénteki elődöntők mellett ugyanis aznap az ötödik helyért is játszik a két középdöntős hatos harmadik helyezettje.

A csoport harmadik helyén végez, és az 5. helyért játszhat a magyar válogatott, ha:

– legyőzi Norvégiát

– döntetlent játszik Norvégiával, és Dánia legyőzi Spanyolországot

A csoport negyedik helyén végez, és a 7–8. helyen zárja a tornát a magyar válogatott, ha:

– döntetlent játszik Norvégiával, és Spanyolország pontot szerez Dánia ellen

– kikap Norvégiától, és Románia nem győzi le Lengyelországot

A csoport ötödik helyén végez, és a 9–10. helyen zárja az Eb-t a magyar válogatott, ha:

– kikap Norvégiától, és Románia legyőzi Lengyelországot

Jostein Overvik, a norvég Verdens Gang újságírója a mai ellenfelünkkel kapcsolatban elmondta, nem tudja elképzelni, hogy könnyedén vennék a meccset. Két éve már szintén biztos volt az elődöntős szereplésük, amikor több kulcsjátékost is pihentetve kikaptak a középdöntő utolsó fordulójában a dánoktól. Akkor sokan a csapatból is a kapitányt hibáztatták, amiért megtört a lendületük, és végül a döntőt is elbukták Montenegróval szemben. Ezúttal nem akarnak ebbe a hibába esni, ugyanakkor az Eb-n eddig Kiss Évához hasonlóan 42 százalékkal védő Silje Solberg torokfájással küzd, míg a stáb több tagja – közte Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány – is lebetegedett, de a játékosok még nem kapták el a betegséget.

„Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy újra itt lehetek a válogatottban. Élvezzük az Európa-bajnokságot itt Debrecenben, és eddig a csapatnak is jól megy a játék. Annyira azért nincs közel Győr, hogy a fiam velem lehessen, mert iskolába kell járnia, de azért alkalmanként meg tud látogatni. Ezért is tartottam szünetet a nemzeti csapatnál, mert szerettem volna a családommal lenni” – mondta a Győri ETO beállója, Heidi Löke, akinek visszatérésében egy éjjeli SMS is szerepet játszott.

„Valóban kaptam egy üzenetet Nora Mörktől, hogy jöjjek vissza, de ez csak a végső lökés volt, már érlelődött bennem a gondolat” – tette hozzá a norvégok klasszisa, aki örült volna a magyar csapatnak az elődöntőben, de ez már nem jöhet össze.

„Szerdán is nyerni szeretnénk, nem adunk két pontot a magyaroknak. Fontos, hogy ne essen vissza a lendületünk. Jól ismerem a hazai együttes játékosait, nem számítok könnyű mérkőzésre, biztos vagyok benne, hogy kiváló lesz a hangulat.”

Löke végezetül nevetve csak annyit mondott, ellenünk is szeretne sok gólt szerezni.

A mérkőzésnek sajnos nem a magyar válogatott az esélyese, de ettől függetlenül – és ha már a körülmények így hozták – a norvégok ellen kell pontot – de inkább kettőt – szerezni, ezzel megragadva az utolsó lehetőséget a budapesti helyosztóra és az ötödik hely megszerzésére.

Tétmérkőzésen legutóbb 2005 decemberében az oroszországi világbajnokság csoportkörében született magyar győzelem (20–18), akkor is Németh András volt a szövetségi kapitány. Tétmeccsen azóta hatból hatszor nyertek a norvégok, és átlagban 12.5 góllal (!) voltak jobbak. A mieink ebben a rossz sorozatban egyszer tudtak húsz gólnál többet dobni, de kétszer csak 13-ig jutottak. A skandinávok pedig négyszer elérték a 33 gólos határt.

NŐI KÉZILABDA EB, KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT, AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA
December 17. Lengyelország–Románia 16.00 (Tv: Sport1)
December 17. Spanyolország–Dánia 18.15 (Tv: Sport1)
December 17.
MAGYARORSZÁG–Norvégia
20.30 (Tv: M1)
AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 4 4 109– 90 +19 8
2. Dánia 4 2 1 1 101– 95 +6 5
3. Spanyolország 4 2 2 102– 99 +3 4
4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 95– 92 +3 4
5. Románia 4 1 1 2 89– 96 –7 3
6. Lengyelország 4 4 88–112 –24 0

NŐI KÉZILABDA EB, A MAGYAR VÁLOGATOTT MÓDOSÍTOTT KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (IPress Center-Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC),
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), TEMES Bernadett (Tus Sies Metzingen), TÓTH Gabriella (Mosonmagyaróvári KC)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

RENDELJE MEG JEGYÉT A JEGYED.HU SEGÍTSÉGÉVEL!

Középdöntős mérkőzések (Debrecen)

Négyes döntő (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik