Szemétládák? – A liga, amely fittyet hány az Egyesült Államok elnökére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.26. 17:01
Soha nem történt még hasonló a tengerentúli amerikaifutball-bajnokságban (NFL), mint ami a 2017-es szezon harmadik fordulójában. Mert ugye Donald Trump „bekóstolta” a ligát, amely aztán olyan válasszal állt elő, amit az Egyesült Államok elnöke valószínűleg megemleget.

Donald Trump látszólag nagy bakot lőtt azzal, hogy „bekóstolta” az NFL-t (Fotó: AFP)
Donald Trump látszólag nagy bakot lőtt azzal, hogy „bekóstolta” az NFL-t (Fotó: AFP)
Donald Trump látszólag nagy bakot lőtt azzal, hogy „bekóstolta” az NFL-t (Fotó: AFP)

Minden 2016-ban kezdődött, amikor is egy bizonyos, akkor még 49erses Colin Kaepernick úgy döntött, tiltakozni fog a hazájában eluralkodó rasszizmus és rendőri brutalitás ellen. Kaepernick először ült a himnusz alatt, majd a háborús veteránok iránti tiszteletből az ülést térdelésre cserélte.

Az irányító után több NFL-játékos átvette ezt a szokást, és az MLS-ben, valamint az egyetemi ligában is volt már rá példa – 2017 augusztusában pedig az ügy átlépett egy mérföldkövet, miután egy fehér játékos, Chris Long (Philadelphia Eagles) is kiállt csapattársa, Malcolm Jenkins mellett (igaz, Long nem térdelt a himnusz közben, hanem átkarolta Jenkinset).

Az egész felhajtást aztán maga Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke fokozta, miután olajat öntött a tűzre azzal, hogy néhány napja nyíltan kritizálta a himnusz alatt térdelő játékosokat, ezt megtűzdelve azzal, hogy az NFL-csapatok tulajdonosait arra kérte, aki ilyet teszt, azt a tulajdonos egész egyszerűen rúgja ki, mondván, szégyent hoz a hazájára.

Ha egy játékos tiszteletlenül viselkedik a hazájával szemben, és letérdel a himnusz alatt, nem szeretnének olyan csapattulajdonost látni, aki azt mondja: „Hozzátok le azt a szemétládát a pályáról, most, mert ki van rúgva?”

Trump emellett a szurkolókat arra kérte, hagyják el a stadiont, ha olyat látnak, aki tiltakozna.

A szavak óriási hullámot indítottak el az amerikai futballisták (és más sportolók) körében, például Twitteren rengeteg sztár kritizálta az elnököt.

Az NFL pedig? A profi liga olyat reagált, amire senki sem számított volna: tulajdonosok, edzők, teljes stábok mentek neki az Egyesült Államok elnökének – ki azzal, hogy ki sem jött az öltözőből a himnuszra, ki térdeléssel, ki pedig hivatalos közleményben jelezte, egyáltalán nem szándékozik úgy cselekedni, ahogy azt Trump kérte, a játékosoknak ugyanis jogukban áll kifejezni, mit gondolnak.

Maga Roger Goodell, az NFL első embere is hivatalos közleményt adott ki, melyben leírta, „büszke az NFL-re, és arra, hogy a csapatok és a játékosok úgy reagáltak Trump szavaira, ahogy”, de Goodell mellett a Falcons, a Ravens, a Bears, a Bills, a Browns, a Broncos, a Lions, a Colts, a Packers, a Jaguars, a Chargers, a Dolphins, a Vikings, a Patriots, a Giants, a 49ers, a Jets, a Texans, a Rams, a Titans, a Raiders, a Buccaneers, a Seahawks, a Chiefs, a Redskins, a Bengals, a Cardinals és a Panthers is – a profi liga 30 csapatából tehát 28 – nyíltan állt ki a játékosok mellett, és kritizálta Trump szavait.

Ezzel ráadásul nem múlt el az elnök elleni „hadjárat” sőt: valamilyen formában kivétel nélkül az összes (!) hétvégi mérkőzésen szembementek Trump szavaival! Több csapat például egyáltalán nem jött ki a nemzeti himnuszra – a Steelersnél valóságos hős lett Alejandro Villanueva, a gárda támadófalembere, tegyük hozzá, a sztori kicsit vicces, Villanueva ugyanis véletlenül állt ki egyedül, az együttesnél ugyanis előre meg volt beszélve, hogy senki sem áll ki, a támadófalember viszont kisétált a folyosóról megnézni a zászlót – amit épp az ő útjában vittek ki –, és mire visszaindult volna már elkezdték játszani a himnuszt, ő pedig ekkor már úgy gondolta, csak nem fordulna vissza…



Villanueva akciója természetesen egyből felkeltette az érdeklődést, és alig 24 óra alatt az övé lett a legtöbb eladott mez, megelőzve Tom Bradyt, Carson Wentzet, Dak Prescottot és Aaron Rodgerst is.

Kicsit szerencsétlen, hogy úgy lett hős a játékosból, hogy félreértés miatt került oda egyedül… Villanueva a helyzet után elmondta, bánja, hogy kiállt, szégyelli magát és bocsánatot kér a csapattársaitól.

„Minden egyes alkalommal, amikor meglátom a képet arról, hogy egyedül állok, zavarban érzem magam. A himnuszos történet irányítása kicsúszott a kezek közül, ezért nagyban hibáztatom magam. Minden egyes csapattársam nagyon támogató és hazafias, ezt őszintén állíthatom" – mondta Villanueva, aki mint kiderült, véletlenül került a pályára...

„Sajnos a busz alá löktem a csapattársaimat akaratlanul. Rossz színben tüntettem fel Tomlin edzőt, ez az én hibám, csakis az én hibám. Rossz színben tüntettem fel a csapattársaimat, ez is az én hibám.”

Nem jött ki a Titans és a Seahawks, mint ahogy a Raiders is előre jelezte, nem szándékozik ezt megtenni – csattanó a történetben, hogy a Fosztogatók végül nem maradtak az öltözőben, ám ennek oka abban keresendő, hogy főműsoridős mérkőzés lévén, amennyiben nem jelennek meg a pénzfeldobásnál, úgy 540 (!) yardos büntetést kaptak volna (az 53 játékos, plusz a vezetőedző, személyenként tíz yarddal).

Így maradt az, hogy csak a támadófal tagjai „felejtettek” el időben megjelenni.

A látottak alapján Trump húzása visszafelé sült el – még az NFL berkein belüli, eddigi „hívei” is ellene fordultak. Robert Kraft, a Patriots tulajdonosa, valamint Tom Brady, a sportág történetének talán legnagyobb klasszisa is nyíltan kritizálta az elnököt, köztudott pedig, hogy előbbi pénzzel támogatta Trump elnöki kampányát, míg Brady nem titkoltan rendkívül jó barátságot ápol Trumppal.

Hasonlóan tett Jerry Jones, a Dallas tulajdonosa, aki nem titkoltan republikánus, igaz, neki sikerült „diplomatikusan” megoldania a kérdést: a hétfő esti összecsapáson, a Cowboys (és a Cardinals) összes játékosa és stábtagja közösen letérdelt, ezzel üzenetet küldve Trumpnak. Tegyük hozzá, hogy Jones vezérletével a Dallas ezt még a nemzeti himnusz előtt tette meg, ezzel azért ügyesen kikerülte azt, amivel Trumpnak valójában problémája van.

Trump reakciójára sem kellett sokáig várni – Twitter-én az elnök azt mondta, sosem hallott akkora fújolást NFL-meccsen, mint amit a Cowboys kapott, amikor letérdelt, igaz, Trump hozzátette, azt viszont haladásnak könyveli el, hogy a dallasiak nem a himnusz közben tették ezt meg.

Később Jerry Jones is megszólalt a témában, s mint mondta, azt, hogy a himnusz alatt valaki térdeljen, ő sem érti meg, ám magával a tüntetéssel, a játékosok szólásszabadsággal ugyanakkor egyetért, és nagyon büszke arra, hogy a szezon során még egyetlen dallasi játékos sem tüntetett térdeléssel.

Nemcsak az amerikai futballisták és az egyesületek alkalmazottjai „véleményezték” az elnök kifakadását – a Titans és a Seahawks közti összecsapáson (amellett, hogy mindkét csapat az öltözőben maradt) a találkozó előtt a himnuszt eléneklő Meghan Linsey szintén úgy döntött, hogy letérdel.

A hétvégén egyébként több világhírű zenész is azzal kezdte a koncertjét, hogy térdre ereszkedett.



Több NFL-leganda pedig élő műsorban ment neki Trumpnak, mondván, az amerikai elnök talán nincsen tisztába azzal, de mindenkinek joga van elmondani, jelezni a véleményét, dekülönböző klasszisok, így Steph Curry, LeBron James és Paul George is elítélte Trump szavait.



Összességében kijelenthetjük tehát: olykor hallani széthúzásról a világ egyik legközkedveltebb ligáján belülről – mint Tom Brady 2016-os eltiltása, ami után Robert Kraft és a Patriots nyíltan nekiment Goodellnek –, ám az NFL akkor, amikor kellett, megmutatta, micsoda összetartó-ereje van.

Donald Trump pedig akkora öngólt lőtt, amit valószínűleg még sokáig megemleget majd… Kijelentésével olyan lavinát indított el, amire talán sosem került volna sor az Egyesült Államokban.

NFL 2017
3. FORDULÓ
2017. 9. 22. 2.25 San Francisco 49ers–Los Angeles Rams 39–41
2017. 9. 24. 15.30 Jacksonville Jaguars–Baltimore Ravens* 44–7
2017. 9. 24. 19.00 Buffalo Bills–Denver Broncos 26–16
2017. 9. 24. 19.00 Carolina Panthers–New Orleans Saints 13–34
2017. 9. 24. 19.00 Chicago Bears–Pittsburgh Steelers 23–17 – h. u.
2017. 9. 24. 19.00 Detroit Lions–Atlanta Falcons 26–30
2017. 9. 24. 19.00 Indianapolis Colts–Cleveland Browns 31–28
2017. 9. 24. 19.00 Minnesota Vikings–Tampa Bay Buccaneers 34–17
2017. 9. 24. 19.00 New England Patriots–Houston Texans 36–33
2017. 9. 24. 19.00 New York Jets–Miami Dolphins 20–6
2017. 9. 24. 19.00 Philadelphia Eagles–New York Giants 27–24
2017. 9. 24. 22.05 Tennessee Titans–Seattle Seahawks 33–27
2017. 9. 24. 22.25 Green Bay Packers–Cincinnati Bengals 27–24 – h. u.
2017. 9. 24. 22.25 Los Angeles Chargers–Kansas City Chiefs 10–24
2017. 9. 25. 2.30 Washington Redskins–Oakland Raiders 27–10
2017. 9. 26. 2.30 Arizona Cardinals–Dallas Cowboys 17–28
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik