Newtoné az év menekülése, P. Manning a rangadón is csúcsot döntött

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.20. 17:07
null
Cam Newton három TD-passzal (közte a meccsnyerővel az utolsó percben) és pár egészen zseniális meneküléssel vezette <br />sikerre a Panthers a Patriots ellen (Fotó: Action Images)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!


20 YARD – 3 TD, 0 INTERCEPTION, GYŐZELEM HOUSTONBAN – EZ A SRÁC NEM KELT EL A DRAFTON?!
Matt McGloinnak nem volt szerencséje az idei drafton, egyetlen csapatnak sem keltette fel az érdeklődését. A Raiders viszont harmadik számú irányítónak szerződtette, majd Matt Flynn rossz játéka nyomán előléptette Terrelle Pryor helyettesének. McGloin előtt a 11. fordulóban adódott a lehetőség, kezdő lehetett az Oaklandben. Ő meg is hálálta ezt, három TD-t dobott, egyszer sem adta el a labdát, s nem mellesleg csapata nyert a Houston Texans otthonában.

McGloin 1987 óta az első nem draftolt újonc az NFL-ben, aki első kezdőként lejátszott meccsén legalább három TD-t dobott. McGloin 3 TD-je mellett interception nélkül tudta le első kezdőként való pályára lépését az NFL-ben, ami az 1970-es AFL-NFL egyesülés óta csak egyetlen (draftolt vagy nem draftolt) újonc QB-nak sikerült: 1991-ben Todd Marinovich (szintén Raiders) vitt véghez hasonló bravúrt.

19 YARD – FÁJÓ VERESÉG CINCINNATIBEN, RÉMES HAZAÚT CLEVELANDBE
Remek kezdése után fájó vereséget szenvedett a Cleveland Cincinnatiben, de a java csak ezután következett, a városban tomboló viharban ugyanis a csapat gépe volt az utolsó, amely felszállási engedélyt kapott. S mivel a két város 39 percnyi repülőútra van egymástól, Clevelandben is hasonló volt a helyzet, sőt! A repülő a játékosok elmondása szerint alaptalanul kapott leszállási engedélyt, és a pilóta hatalmas bravúrja kellett ahhoz, hogy ne történjen tragédia – a bal szárny centikre volt az aszfalttól landoláskor. 140-150 kilós emberek úgy remegtek, mint a kislányok, és nem is titkolták ezt később a közösségi oldalakon. Fotók nem készültek – ez senkinek sem jutott eszébe a nagy rémületben.

18 YARD – BENGALS: MÍNUSZ 13-RA PLUSZ 31, DALTON POCSÉK INDEXSZEL IS ÖRÜLHETETT
Két „rekordot" is feljegyezhettünk a Cincinnati ás a Cleveland csoportrangadóján. Az első negyedet 0–13-mal záró Bengals a második 15 percben 31 pontot termelt, ez klubcsúcs egy játékrész alatt. Andy Dalton irányítóindexe (nem azonos a passz mutatóval) viszont csupán 3.7 pont lett a meccs végére, ilyet három éve nem láthattunk a ligában győztes quarterbacktől.

17 YARD – PAZARUL KEZDETT, DE HOVÁ TŰNT MEGATRON?
A kérdést a teljes detroiti támadóegységre is érthetnénk, de nyilván az általában kiemelkedő teljesítményt nyújtó Calvin Johnson visszaesése volt a legszembetűnőbb. Megatron a Pittsburgh ellen csak a második negyedben összesen 163 elkapott yardot jegyzett, a Lions pedig ebben a játékrészben szerezte mind a 27 pontját. Lee Evans (Bills) 2006-os 205 elkapott yardja óta ez volt a legtöbb egy játékostól, ami egy játékrészen belül esett. A félidőt követően viszont Calvin Johnson (és csapata is) eltűnt, s egyetlen elkapást sem jegyzett. Megatron 179 yardja a legtöbb 1992 óta olyan játékostól, aki a második félidőben egyszer se m kapta el a labdát. Akkor Jerry Rice a szünetig 183 yardot gyűjtött a 49ers 56–17-es Falcons elleni győzelménél.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

16 YARD – HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS: AZ AFC-BEN GYAKORLATILAG EGY HELY KIADÓ
Az Amerikai főcsoportban kezd letisztulni a kép, és ha nem történik jelenleg elképzelhetetlen fordulat, öt csapat playoff-szereplését biztosra vehetjük. A Denver a Kansas City legyőzésével megelőzte csoportriválisát, és az Indianapolishoz hasonlóan erőnyerő helyen áll. A wild card körben a Chiefs a Cincinnatihez utazna, a New England a New York Jetst fogadná. Egyedül a Jets helye bizonytalan, a Miami Dolphins is 5–5-tel áll, s négy győzelme van az Oaklandnek, a Tennessee-nek, a Pittsburghnek, a Baltimore-nak, a Clevelandnek, a San Diegónak és a Buiffalónak is. Az NFC-ben továbbra is a Seattle és a New Orleans van páholyban, de mögöttük hatalmas a tolongás: jelenleg Detroit–San Francisco és Philadelphia–Carolina párharc néz ki, de sorban áll az Arizona, a Chicago, a Dallas és a Green Bay is, és még a Giants és a St. Louis helyzete sem reménytelen.

15 YARD – CSÚNYA HOUSTON-VERESÉG, MÉG CSÚNYÁBB VESZEKEDÉS A PÁLYA SZÉLÉN
A Houston vasárnapi játéka nem sokat kedvezett a mini stroke után lábadozó Gary Kubiak állapotának. A Texans 28–23-ra kikapott Oaklandben, miközben a vezetőedző a lelátón lévő kabinból figyelte a történteket. A meccs vége volt a legcsúnyább, amikor a menet közben lecserélt Chase Keenum helyére (Kubiak döntése után...) beállt Matt Schaub kétszer is elvétette a labdát tisztán váró Andre Johnsont, és a két játékos veszekedésbe kezdett, s annyira forrtak az indulatok, hogy a társaknak kellett szétválasztaniuk őket. Persze utóbb mindannyian, még Kubiak is jelentéktelennek mondták az esetet, a szurkolók attól félnek, a 2–8-as mutatóval álló csapatnál lesznek még hasonló jelenetek ebben az idényben

14 YARD – MESTERMÉRLEG: RON RIVERA MEGÉRTI BILL BELICHICK FELHÁBORODÁSÁT
„Tényleg semmi mondanivalóm sincs a játékvezetésről és a meccs végén született döntésekről. Ez ügyben az NFL hivatalos szervét vagy a liga vezetőségét kellene megkérdezni. Hagyjuk, hadd magyarázzák el ők" – mondta Bill Belichick, a New England vezetőedzője a Carolina ellen 24–20-ra elvesztett mérkőzést követően. A Patriots utolsó másodperces akciója során a célterületen Luke Kuechly lefogta Rob Gronkowskit, s bár sárga zászlót dobtak a játékvezetők, végül nem ítéltek szabálytalanságot. „Ha az én elkapóm ilyen helyzetbe kerül, és a mi győzelmünk múlik egy ilyen ítéleten, kétségtelen, hogy fel lennék háborodva. Persze már teljesen mindegy, mennyit beszélünk az esetről, milyen részletesen elemezzük ki, az eredmény nem fog megváltozni" – mondta Ron Rivera, a Carolina vezetőedzője.

13 YARD – A CARDINALS 51 ÉVE NEM LÁTOTT BRAVÚRT MUTATOTT BE
Az Arizona Cardinals a hétvégén a Jacksonville Jaguars ellen a 193 yardig jutó Michael Floyd remeklésének is köszönhetően diadalmaskodott. Egy alkalommal 91 yardon keresztül nyargalt a célterület felé. A szezon során az együttesnek Andre Ellingtonnak köszönhetően volt már 80 yardos futott TD-je is, olyanra pedig, hogy az első tíz meccsen egy csapatnak legyen legalább 80 yardos futott és legalább 90 yardos elkapott TD-je is, legutóbb 1962-ben volt példa, akkor a Denvernek sikerült ez a bravúr.



12 YARD – ÁLLANDÓSÁG, LONDON FLETCHER A NEVED!
A Wasinghton Redskins belső linebackere, London Fletcher a 2000-es szezon óta egy mérkőzést sem mulasztott, így ő lett a liga történetének negyedik olyan játékosa, aki egymás után legalább 250 mérkőzésen lépett pályára. Rajta kívül ez Feaglesnek, Favre-nak és Marshallnak sikerült.

11 YARD – LESEAN MCCOY A LEGGYORSABB 1000 YARDOS!
Az elkapóknál A. J. Green érte el idén elsőként az 1000 yardos mérföldkövet (nem is olyan rég), a futóknál viszont egészen a 11. hétig kellett várni az első ezresre. A philadelphiai LeSean McCoy a Redskins elleni 77 yardjával összesen 1009-nél tart már. McCoy két évvel ezelőtt, 2011-ben is elsőként lépte át az ezres határt, azelőtt Eagles-játékosnak 1949 óta nem sikerült ez a bravúr.

10 YARD – A JETS-HULLÁMVASÚT NEGATÍV REKORDOT ÁLLÍTOTT FEL
Mókás dolog a statisztika, hisz többek között az is kiderül belőle, hogy a New York Jets idén mondhatni hullámzóan teljesít. Vereség, győzelem, vereség, győzelem, vereség, győzelem, vereség, győzelem, vereség, győzelem a Jets mérlege idén az időben visszafele haladva, így 5–5-ös mutatóval áll. Ugyanakkor a szerzett és kapott pontok tekintetében negatív rekordot állított fel a Jets. Az NFL történetében még soha nem volt olyan 5–5-tel álló csapat, amelynek pontkülönbsége mínusz 85 volt. Az előző csúcsot a 49ers tartotta még 2006-ból, akkor a Frisco 5–5-nél mínusz 83-nál tartott, majd utolsó hat alapszakasz-mérkőzéséből négyet elvesztve 7–9-cel fejezte be az idényt.

9 YARD – PEYTON MANNING 63000 ÉS 470! BREES 49000 ÉS 350! STAFFORD 16000 ÉS 100! FLACCO 20000!
Peyton Manning a Chiefs ellen passzolt 323 yardjával átlépte a 63000-es határt (63059), a liga történetében második játékosként, TD-passza pedig már a 470. volt karrierje során. Brees 305 egységig és egy TD-ig jutott, ezzel már 49000 (49288) felett jár, illetve 350 alkalommal szerzett már csapattársa hatpontost. Stafford 362 egysége mellett kétszer is TD-passzt adott, ezzel pedig egyszerre két határt is átlépett (16005 és 101 TD eddig a mérlege). Flaccónak nem ment ennyire, a Bears ellen csak 162 yardot passzolt, de ez is elég volt ahhoz, hogy csatlakozzon a 20 ezresekhez (20102).

Az elkapók és a futók között is volt pár szép mérföldkő: Santana Moss ugyan csak 41 egységig jutott, ezzel már pont túljutott a 10000-en (10005), Vincent Jackson 165 yardja mellé egy TD-t is jegyzett, így pályafutása során már az 50. pontszerzését mutatta be, míg Brandon Jacobs Packers elleni futása már pályafutása 60. TD-futása volt. A 35 éves John Abraham lassan kezdte a szezont, az első hat meccsen egy sacket sem ért el, azóta viszont négy fellépésen hétszer is, így pályafutása során már 129-nél jár, ezzel pedig még a 11. az örökranglistán.

8 YARD – POCSÉK KEZDÉSEK, NAGY FELTÁMADÁSOK –WALDEN SUTTYÓSÁGÁT EGY MECCS ELTILTÁSSAL SÚJTOTTÁK

Az Indianapolis Colts az előző három mérkőzésén rendre pocsékul szerepelt az első félidőben összesen 66 pontot engedett az ellenfeleknek, miközben csak kilencet szerzett (3–21, 0–28, 6–17). A Csikók ennek ellenére kétszer is diadalmaskodni tudtak, a Houston ellen 24–3-as, a legutóbbi pedig 24–10-es második félidőnek köszönhetően – a Rams ellen 38–10-re kikaptak végül. A Titans ellen Erik Waldennek a félidő hajrájában elgurult a gyógyszere, előbb letépte ellenfeléről a sisakját (ez már önmagában súlyos szabálytalanság), majd sajátjával még le is fejelte védtelenné vált ellenfelét. Bár ekkor még megúszta kizárás nélkül, utólag már nem, a következő mérkőzésen eltiltás miatt nem léphet pályára.



7 YARD – A HARBOWL ÉS A MANNINGEK CSATÁJA UTÁN ITT A COLQUITT-PUNTVERSENY
Az előző fordulóban a Denver–Kansas City meccsen újabb testvéri rivalizálásnak lehettünk szemtanúi, amikor a Colquitt fivérek néztek egymással farkasszemet. A Denvernél az ifjabbik, Britton, a Chiefsnél a három évvel idősebb Dustin végezte el a puntokat. A Broncos győzelmével pedig már Britton vezet 5–2-re az egymás elleni ütközeteket tekintve.
Édesapjuk, Craig – aki a Pittsburgh Steelerst hat idényen át szolgálta annak idején – szintén punter volt, de az utánpótlásról is gondoskodnak a jó rugókkal megáldott fivérek. Dustinnak például pár nappal a meccs előtt született meg ötödik gyermeke, a kisfiú pedig találó nevet kapott szüleitől. A legifjabb Colquitt a Cannon, vagyis magyarra fordítva „Ágyú" névre hallgat a jövőben.

6 YARD – BRADY ÉS PEYTON MANNING ISMÉT EGYMÁS ELLEN – PERSZE MÁR A MECCS ELŐTT VAN ÚJ REKORD
A Denver Broncos a két Chiefs elleni csoportderbi között a New England otthonában szerepel ezen a hétvégén, így ismét egymás ellen vezetheti saját csapatát Tom Brady és Peyton Manning. Érdekesség, hogy ez lesz az első alkalom a liga történetében, hogy mindkét irányító legalább 90-nel több sikert aratott pályafutása során, mint ahányszor kikapott együttesével (Brady +101, Manning +92).

5 YARD –BREES NYAKON RAGADÁSA UTÁN FORDÍTOTT A SAINTS
A San Francisco elleni rangadón a New Orleans Saints irányítóját, Drew Breest 20–17-es 49ers-vezetésnél a célterülettől 45 yardra földre vitték a védők, és 4. kísérletre szorult volna a vendégcsapat. A sack során azonban Brooks Breest nyakterületén eltalálva vitte földre, az így keletkező 15 yardos büntetés után pedig kiegyenlített, majd fordította a Saints. Az eset persze beindította a nagyérdemű fantáziáját, íme az irányító meccs utáni nyilatkozata, egy kicsit másképp.




4 YARD – JPP A NEGYEDIK DUPLÁZÓ ÓRIÁS
Jason Pierre-Paul, a New York Giants védője a Packers ellen egy 24 yardos interception utáni touchdownnal járult hozzá a győzelemhez. JPP lett ezzel a negyedik Giants-védő, aki két egymást követő idényben is jegyzett interception return TD-t (Tom Scott 1960–61-ben, George Martin 1985–86-ban és Michael Strahan 1998–99-ben). Pierre-Paul tavaly a Dallas ellen volt eredményes.

3 YARD – JÓ AZ ÖREG A HÁZNÁL – PEYTON MANNING ÚJABB FAVRE-CSÚCSOT ADOTT ÁT A MÚLTNAK
Egy hete Peyton Manning megdöntötte Brett Favre idegenbeli győzelmek számát illető NFL-rekordját, de úgy tűnik ennyivel nem érte be a Denver irányítója. A Chiefs elleni siker során az első negyedben TD-t dobott Julius Thomasnak, ezzel pedig megdobta idénybeli 34. hatpontosát is, ami rekord – a 37 éves vagy idősebb irányítók körében. A 33-as csúcsot még Warren Moon állította fel 1995-ben, 2009-ben pedig Brett Favre beállította azt. Érdekesség, hogy mindketten a Vikings játékosaként értek el 33 TD-t idősebb korukban.

2 YARD – BRADY ÉS BELICHICK LEHAGYTA A MARINO, SHULA DUÓT
Tom Brady és Bill Belichick pedig új csúcsot állított fel az NFL-ben, ami az ugyanazon vezetőedző alatt ugyanazon irányító által kezdőként lejátszott meccsek számát illeti. Brady a Panthers ellen 185. alkalommal volt kezdő pályafutása során – természetesen mindnél Belichick volt a vezetőedzője. A korábbi, 184-es rekordot a Dan Marino, Don Shula páros tartotta.

1 YARD – CAM NEWTON: 10 000! AZ ÉV MENEKÜLÉSE, ELI MANNING NYOMDOKAIN
Cam Newton a Patriots elleni hétfő esti rangadón az utolsó percben dobott touchdownt Ted Ginn-nek, így a Carolina 24–20-as vezetéssel vághatott neki az utolsó 59 másodpercnek. A Bill Belichick vezette New England ellen korábban csak egy irányító tudott utolsó percbeli, fordítást érő TD-t dobni. Ő nem más, mint a New York Giants QB-ja, Eli Manning, aki 2011 novemberében alapszakasz-mérkőzésen, 2008 februárjában pedig a 42. Super Bowlon is hasonlót produkált. 2011-ben 15 másodperccel a vége előtt Jake Ballardnak passzolt jól, a Super Bowlon pedig 35 mp-cel a vége előtt Plaxico Burres kapta el az ifjabbik Manning fivér passzát a Pats célterületén belül

Cam Newton egyébként 42. mérkőzését játszotta az NFL-ben, s immár 10 099 passzolt és 1775 futott yardnál tart. Ezelőtt csak egy játékos tudott háromszezonnyi időszakot vizsgálva 10 000 passzolt és 1500 futott yard fölé jutni. Még 1988 és 1990 között Randall Cunningham végzett 10 674 passzolt és 2187 futott yarddal.

Még egy Eli Manning-hasonlat, a 2007-es szezon döntőjében minden idők egyik legnagyobb menekülését bemutatva, három sackből kibújva adott kulcsfontosságú passzt a fordításig vezető úton (jó, Tyree elkapása szintén elképesztő volt), ezúttal pedig Newton került el legalább negatívyardos szerelést a Patriots ellen, majd végül 75.8 (!) yardot megtéve szerzett 14 yardos futással első kísérletet.

Eli Manning menekülése



Cam Newton menekülése



TD – BÁTOR JÓSKA
Túl bátornak bizonyultunk és elhullottunk a 11. héten, hiszen a Kansas City nem tartotta meg nyeretlenségét a denveri csoportrangadón, és Tom Brady sem adott több TD-passzt (egyet), mint ahányszor sackelték (kétszer) a Carolina otthonában. Ám, mint mindig, felállunk a padlóról, és újabb tippekkel állunk elő a 12. hétre. A Tampa Bay megszerzi zsinórban harmadik győzelmét, Detroitból jön el sikerrel, míg a Green Bay–Minnesota meccsen Adrian Peterson több futott yardot jegyez, mint a Packers passzolt yardot (erre a chicagói Matt Forte néhány hete képes volt).

C'mon man!

STATISZTIKÁK
A 11. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Carson Palmer (Arizona)
–Jacksonville419
A legtöbb futott yard:Bobby Rainey (Tampa Bay)
–Atlanta
163
A legtöbb elkapott yard:Michael Floyd (Arizona)
–Jacksonville193
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:3572Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:1009LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:1083Calvin Johnson (Detroit)
A legtöbb szerelés:118Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack:13.5Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception:5DeAndre Levy (Detroit), Alterraun Verner (Tennessee)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
11. FORDULÓ
2013. 11. 15.2:25Tennessee Titans–Indianapolis Colts27–30
2013. 11. 17.19:00Buffalo Bills–New York Jets37–14
2013. 11. 17.19:00Chicago Bears–Baltimore Ravens23–20 – h.u.
2013. 11. 17.19:00Cincinnati Bengals–Cleveland Browns41–20
2013. 11. 17.19:00Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons41–28
2013. 11. 17.19:00Jacksonville Jaguars–Arizona Cardinals14–27
2013. 11. 17.19:00Houston Texans–Oakland Raiders23–28
2013. 11. 17.19:00Philadelphia Eagles–Washington Redskins24–16
2013. 11. 17.19:00Pittsburgh Steelers–Detroit Lions37–27
2013. 11. 17.22:25Miami Dolphins–San Diego Chargers20–16
2013. 11. 17.22:25New York Giants–Green Bay Packers27–13
2013. 11. 17.22:25Seattle Seahawks–Minnesota Vikings41–20
2013. 11. 17.22:25New Orleans Saints–San Francisco 49ers23–20
2013. 11. 18.2:30Denver Broncos–Kansas City Chiefs27–17
2013. 11. 19.2:30Carolina Panthers–New England Patriots24–20
Szabadnapos: Dallas Cowboys, St. Louis Rams
12. FORDULÓ
2013. 11. 22.2:25Atlanta Falcons–New Orleans Saints
2013. 11. 24.19:00Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers
2013. 11. 24.19:00Detroit Lions–Tampa Bay Buccaneers
2013. 11. 24.19:00Green Bay Packers–Minnesota Vikings
2013. 11. 24.19:00Kansas City Chiefs–San Diego Chargers
2013. 11. 24.19:00St. Louis Rams–Chicago Bears
2013. 11. 24.19:00Miami Dolphins–Carolina Panthers
2013. 11. 24.19:00Baltimore Ravens–New York Jets
2013. 11. 24.19:00Houston Texans–Jacksonville Jaguars
2013. 11. 24.22:05Arizona Cardinals–Indianapolis Colts
2013. 11. 24.22:05Oakland Raiders–Tennessee Titans
2013. 11. 24.22:25New York Giants–Dallas Cowboys
2013. 11. 25.2:30New England Patriots–Denver Broncos
2013. 11. 26.2:30Washington Redskins–San Francisco 49ers
Szabadnapos: Buffalo Bills, Cincinnati Bengals, Philadelphia Eagles, Seattle Seahawks
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik