Egy korszak vége New Englandben: Welker Manninggel evez tovább

NSO/BOWL.HU NSO/BOWL.HUNSO/BOWL.HU NSO/BOWL.HU
Vágólapra másolva!
2013.03.14. 14:16
null
Wes Welkernek ezután Tom Brady helyett Peyton Manning gratulálhat majd a sikeres elkapások után (Fotó: Action Images)
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, véget ért egy korszak a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő New England Patriotsnál, az együttes meghatározó elkapója, Wes Welker ugyanis továbbállt – méghozzá épp a Denver Broncoshoz.

 

 

Bizony, a kiváló képességű elkapó – aki 2007-es érkezése óta egészen brutális terhelésnek volt kitéve – pont a Hazafiak egyik legnagyobb riválisához távozott, hogy Tom Brady passzai után ezúttal a New England-i irányítólegenda pályafutásának legnagyobb ellenfele, Peyton Manning átadásaiból szerezzen kulcsfontosságú first downokat.

S, hogy mit jelent a brutális terhelés? A hat szezon alatt mindössze három mérkőzést mulasztó Welker 2007 óta 672 passzt kapott el (112 évente, ez a foglalkoztatottság már-már megközelíti egy futóét) ezekből pedig összesen 7459 yardot és bár touchdownt „csak" 37-et szerzett, egészen félelmetes mennyiségű harmadik szituációt váltott új lehetőségre – éveken keresztül Tom Brady utolsó (?) mentsvárául szolgálva ezzel.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Welker távozását már előrevetítette, hogy a felek tavaly nem tudtak megállapodni a hosszú távú szerződésben (míg a játékos 3 év alatt 24 milliót szeretett volna keresni, a klub csak két évre hosszabbított volna vele), és a klub csak franchise taggel tudta magához láncolni az elkapót. Bár Tom Brady szerződéshosszabbítása (mely során a Patriots 7, illetve 8 millió dollárt nyert a fizetési sapka alatt) mögött a legtöbben azt látták, hogy az irányító a kedvenc elkapója maradása miatt ment bele, mégsem sikerült ezúttal sem megállapodni a szabadügynökpiac megnyílásáig. A 31 éves játékossal így aztán bárki szabadon tárgyalhatott, és végül a Broncos 2 évre szóló, 12 millió dolláros (teljes egésze garantált tartalom) kontraktusa végére kanyarította a nevét – így Peyton Manning Demaryius Thomas és Eric Decker mellett újabb fantasztikus célpontot kapott. A denveri csapat Welker mellett szerződtette még a kiváló cornerbacket, Dominique Rodgers-Cromartie-t, Stewart Bradley linebackert és Terrance Knighton defensive tackle-t is.

Sokáig nem bánkódott a Patriots ötszörös Pro Bowl-résztvevő sztárelkapójának elvesztésén – bár a hírek szerint az együttes még megadhatta volna, amit a Broncos kínál, és akkor Welker marad, de az együttes csak 10 milliót ajánlott két évre –, és nem sokkal később már meg is találta helyettesét, Danny Amendola személyében. A St. Louis Ramst elhagyó 27 éves elkapó 5 év alatt 31 millió dollárt kereshet, 10-et viszont biztosan meg is kap. Amendola az előző szezonban 666 yardot és 3 TD-t szerzett 11 mérkőzésen, egy idényben eddig 689 yard volt számára a legtöbb – emiatt speciel még annyira nem kell aggódniuk a New England-ieknek, a Patriotsot elhagyó Welkernek ez a szám 687 volt, és 2007 előtt csak egy TD-t tudott felmutatni. A Welkerhez hasonlóan a Texas Tech egyetemről az NFL-be érkező játékos a széleken jobban használható, és a végsebessége is jobb 31 éves elődjénél, de strapabírósága már kérdésesebb, tekintve, hogy az előző két szezonban összesen 20 összecsapásról hiányzott sérülés miatt.

A nehéz caphelyzettel a szezonnak nekivágó Baltimore-ból újabb meghatározó játékos távozott, Ray Lewis visszavonulása, Paul Kruger Clevelandbe, Dannell Ellerbe Miamiba igazolása és Anquan Boldin San Franciscóba cserélése után a Ravens ezúttal elbocsátotta kiváló safetyjét, Bernard Pollardot.

A Detroit Lions négy évre szerződtette az előző két szezont a Miami Dolphinsban töltő Reggie Busht, aki ezen időszak alatt 16 millió dollárt is kereshet. A huszonnyolc éves futót 2006-ban az első kör második helyén draftolta a New Orleans Saints, majd 2011-ben került a Miami Dolphinshoz, amelyben a Delfinek legjobbjaként két szezon alatt összesen tizenkét touchdownt szerzett, és 2072 yardot futott, míg a Saintsnél eltöltött öt éve alatt 524 futáskísérletből 2090 yardot szerzett, ami mindössze 18 yarddal több két és félszer annyi idő alatt.

AZ NFL PÉNZÜGYI SZEMMEL
The business of football

A futóért az Arizona Cardinals, a Cincinnati Bengals és a Washington Redskins is érdeklődött, azonban a Yahoo Sports értesülései szerint a Lions biztosította az érintettet arról, hogy előnyt fog élvezni a csapat másik két futójával, Mikel Leshoure-ral és Joique Bell-lel szemben.

Bush új csapata, a Lions a 2012–2013-as idényt négy győzelemmel és tizenkét vereséggel zárta, így csoportja utolsó helyén végezve nem jutott be a playoffba.

További hír az Oroszlánok háza tájáról, hogy az együttest elhagyó defensive end, Cliff Avril megegyezett a Seattle-lel, így még erősebb lesz a Seahawksszal védelme – ráadásul két év alatt „csak" 15 milliót kereshet –, Chris Houston viszont hosszabbított Detroitban, ahova megérkezett Glover Quin is.

A Bushról lemaradó Arizona a korábbi pittsburghi Rashard Mendenall-lal vígasztalódott, a Steelersszel kapcsolatban még további két mozgás volt az elmúlt nap, Bruce Gradkowski három évre aláírt, Willie Colont viszont elbocsátotta a klub.

A Tennessee Titansben folytatja pályafutását Sammie Lee Hill és a korábbi Jets-futó Shonn Greene futó, aki 3 év alatt 10 millió dollárt kereshet, a New York-i csapatnál marad viszont Lex Hilliard további egy szezonra.

A Tampa Bay Buccaneers safety poszton erősített, Dashon Goldson 5 év alatt 41.25 millió dollárt kereshet új állomáshelyén, mellette pedig érkezett még a linebacker Jonathan Casillas is.

A New York Giants Josh Brown rúgóval erősítette meg a keretét, a Jackonville Jaguars viszont egy év után megvált Laurent Robinson elkapótól, akivel egy éve 5 éves, 32 millió dolláros szerződést kötött.

A Kansas City Chiefs megszerezte az előző évben a Colts színeiben 781 yardot termelő Donnie Averyt, a Főnököktől távozó Glenn Dorsey pedog a 49ers eddig is bivalyerős védelmét erősíti majd. Az Indianapolisnál is volt érkező, LaRon Landry safety 4 évre 24 millió dollárért írt alá.

Az Arizona Cardinals elbocsátotta Kerry Rhodest, ezzel hatmillió dollárnyi helyet spórolt az együttes a fizetési sapka alatt, érkezett viszont Jerraud Powers a klubhoz.

A Dallas Cowboys Marcus Spears nélkül folytatja, a San Diego Chargers viszont Derex Coxszal a keretében, utóbbi 4 év alatt 20 millió dollárt kereshet.

A holt szezon történéseiről ide kattintva olvashat, s megtekintheti az edzőváltások és a fontosabb szabadügynökök listáját is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik