Andrew Luck nélkül is robog a Stanford szekere

MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.09.19. 11:13
null
A Stanford ismét legyőzte a USC-t (Fotó: gostanford.com)
A tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) harmadik játékhetén újabb bajnokesélyesek zuhantak le a ranglistán.

A Csendes-óceán parti Pac-12-konferencia éllovasa, a Southern California (USC) Trojans az egymás elleni utolsó három derbit megnyerő Stanford otthonába látogatott. A Cardinal mumusként most sem hazudtolta meg önmagát: bár a program teljes újjáépítése zajlik (Jim Harbaugh korábbi főedző két éve a San Francisco 49erst irányítja, míg a suli John Elway óta legjobb irányítója, Andrew Luck az Indianapolis Colts támadóit igazgatja), a csapat újra megcsillantotta régi erényeit.

Támadóoldalon a Stepfan Taylor vezette erős futójáték jól párosult a Luck-utód harmadéves QB, Josh Nunes váratlan húzásaival, míg a védelemben a védőfront alaposan megkeserítette a USC-vezér Matt Barkley estéjét. A Chase Thomas, Josh Mauro és Trent Murphy vezette védőfal ötször vitte földre az irányítót, ebből kétszer a mérkőzés utolsó drive-jában. 276 yardon tartották a trójaiak támadógépezetét, és mindössze 23 yardot engedtek futásban. S bár Lane Kiffin USC-főedző nyilvánosan kritizálta Barkleyt meccs közbeni rossz döntései miatt, az összképhez hozzátartozik, hogy a trójai támadófal legjobb embere, a center Khaled Holmes kidőlése után képtelenek voltak tartani a Cardinal védőit.

A meccs a végjátékig így is szorosan alakult: bár a USC futásait limitálták, a Marqise Lee, Nelson Agholor elkapótandem próbára tette a Stanford secondaryjét. Lee nyolc elkapásból 100 yardot, míg Agholor három labdából 77 yardot szorgoskodott össze, kétszer is TD-hoz segítve a RB Silas Reddet. Hazai oldalon a futás elleni vendégvédelem gyengeségét kihasználva Taylor 59 és 23 yardról is hatpontost szerzett, míg az utolsó negyedben Nunes 37 yardos passzal találta meg elkapóját, Zach Ertzet, kialakítva a 21–14-es végeredményt.

STANFORD–USC 21–14

A Big Ten-konferencia utolsó nagydöntőre esélyes gárdája, a Michigan State Spartans is botlott, 20–3-as vereséget szenvedve hazai pályán a Notre Dame Fighting Irish-tól. A Harcoló Írek 2005 óta először vertek meg Top10-es csapatot, védőmunkában szinte tökéleteset alkotva. A front seven végig nyomás alatt tartotta a Spártaiak új irányítóját, Andrew Maxwellt és 1993 óta először sikerült három ponton tartaniuk ellenfelük támadóit. A Notre Dame védővezér Manti Te’o ihletetten játszott, 12 szerelést, fumble-t mutatott be és két passzt is sikerült elütnie, mindezt néhány nappal barátnője és nagyanyja tragikus halála után.

„Nehéz idők voltak, de a családom végig mellettem állt” – nyilatkozta a meccs végén a jövő évi NFL Draft első körébe jósolt linebacker. Az Irish támadói közül az újonc irányító Everett Golson egy futott hatpontos mellett 36 yardos TD-átadással kínálta meg elkapótársát, John Goodmant, az elkapók közül pedig Robby Toma és TJ Jones is majd’ 60 yardig jutott. Futásban a kétmeccses eltiltás után visszatért Cierre Wood tíz labdából 56 yardot hozott és Robert Atkinson III sem állt meg 43 yardig. A hazai Spártaiak sztár RB-jét, Le’Veon Bellt 19 labdából hetvenhét yardon tartották a vendégek, az utolsó negyedben pedig a Notre Dame megbízható rúgója, Kyle Bryndza kétszer is eredményesnek bizonyult.

MICHIGAN STATE–NOTRE DAME 3–20


A forduló legelképesztőbb végjátékát a Utah állambeli Szent Háború, a hazai Utes és a Brigham Young (BYU) Cougars rivalizálása hozta. Fél perccel a meccs vége előtt három pontos Utah vezetésnél a vendégeknek negyedik kísérletre sikerült egy 47 yardos passzal kijönniük a saját red zone-jukból.

Aztán két rontott passzjátékuk után a hazai szurkolók a vélt győzelmet ünnepelve berohantak a pályára, de kiderült, hogy egy másodperc még hátra van a mérkőzésből. Utolsó szalmaszálként 51 yardról mezőnygóllal próbálkozhatott a Cougars: a rúgási kísérletet blokkolták, és a hazai Utes-fanok újból berohantak a pályára. Mivel azonban a blokk után élő maradt a labda, és azt a BYU visszaszerezte, a szurkolók sportszerűtlen viselkedése miatt 15 yardos büntetést kaptak a hazaiak, még egy esélyhez juttatva a Brigham Youngot. Az újabb, ezúttal 36 yardos rúgás a jobb kapufán csattant, és a 24–21-es hazai siker után a Utah fanatikus rajongóinak harmadszori pályára özönlését már semmi sem állíthatta meg.

HIHETETLEN VÉGJÁTÉK


A TOP 25 EREDMÉNYEI
Arkansas Razorbacks–Alabama Crimson Tide (1.) 0–52
Louisiana State (LSU) Tigers (2.)–Idaho Vandals 63–14
Oregon Ducks (3.)–Tennessee Tech Golden Eagles (másodosztályú) 63–14
Florida State Seminoles (4.)–Wake Forest Demon Deacons 52–0
Georgia Bulldogs (5.)–Florida Atlantic Owls 56–20
South Carolina Gamecocks (7.)–Alabama–Birmingham (UAB) Blazers 49–6
West Virginia Mountaineers (8.)–James Madison Dukes (II.) 42–12
Stanford Cardinal (9.)–Southern California (USC) Trojans (13.) 21–14
Clemson Tigers (10.)–Furman Paladins (II.) 41–7
Michigan State Spartans (21.)–Notre Dame Fighting Irish (11.) 3–20
Mississippi (Ole Miss) Rebels–Texas Longhorns (12.) 31–66
Tennessee Volunteers–Florida Gators (14.) 20–37
Kansas State Wildcats (15.)–North Texas Mean Green 35–21
Ohio State Buckeyes (16.)–California Golden Bears 35–28
Kansas Jayhawks–Texas Christian (TCU) Horned Frogs (17.) 6–20
Michigan Wolverines (18.)–Massachusets (UMass) Minutemen 63–13
California-Los Angeles (UCLA) Bruins (19.)–Houston Cougars 37–6
Louisville Cardinals (20.)–North Carolina Tar Heels 39–34
Arizona Wildcats (22.)South Carolina State Bulldogs (II.) 56–0
Troy Trojans–Mississippi State Bulldogs (23.) 24–30
Boise State Broncos (24.)–Miami (Ohio) RedHawks 39–12
Nebraska Cornhuskers (25.)–Arkansas State Red Wolves 42–13
A hétvége televíziós mérkőzései
Texas Christian (TCU) Horned Frogs–Virginia Cavaliers (ESPN America, szombat 18 óra, élő)
South Carolina Gamecocks–Missouri Tigers (ESPN America, szombat 21.30 óra, élő)
Michigan State Spartans–Eastern Michigan Eagles (Eurosport 2, szombat, 23 óra, élő)
Florida State Seminoles–Clemson Tigers (ESPN America, szombatról vasárnapra virradó 2 óra, élő és vasárnap 12 óra, felvételről)
Oregon Ducks–Arizona Wildcats (ESPN America, vasárnap 5.15 óra, élő)
Notre Dame Fighting Irish–Michigan Wolverines (Eurosport 2, vasárnap 8 óra, felvételről)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik