Versenyhelyzet: Schäfer és Sallai is komoly vetélytársakat kapott

Vágólapra másolva!
2022.07.29. 19:19
null
Az élet harc (Fotó: AFP)
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Az angolok, az olaszok és a franciák után szokásunk szerint a németekkel folytatjuk.

Éppen itt volt az ideje, hogy több figyelem essen kis hazánkban az 1. FC UNION BERLINRE, mégpedig Schäfer András odaigazolása miatt, ugyanis a „kisebbik berlini klub” roppant népszerű a városban, egyszerűsége miatt az országban is, a kellemes, svejkes csengésű, 22 ezres kapacitású Stadion An der Alten Försterei folyamatosan telt házzal üzemel a korlátozások feloldása után, egészen pontosan 20012 nézővel.

A nemzetközi mérkőzéseket a berlini Olimpiai Stadionban rendezték – igen, a nemzetközi mérkőzéseket, ugyanis az Union nagy meglepetésre a 2019-es feljutás és az azt követő igen dicséretes 11. után a 7. helyen végzett, ez pedig Európa-konferencialiga-indulást ért.

Teher alatt nő a pálma Berlinben: a hazai kupában elődöntőt játszhattak a Lipcsével, a bajnokságban az ötödik helyen zártak, az európai csoportkörben pedig nagyon kevéssel szorultak csak a Slavia Praha mögé, a harmadik helyre. Az Európa-ligában folytatja kalandozásait az Union, sőt csak egy ponttal maradt le a Bajnokok Ligájáról és a tabellán a Lipcsétől, ráadásul úgy, hogy a csapat összesen csak 40 millió eurót költhet a játékosok és a stáb bérére, jó ötvenmillió eurós költségvetése a városi rivális Hertháénak az ötöde. A múlt idényben csak a Bochum harcolt kevesebb pénzből a Bundesligában, a legmagasabb fizetés a „berlini Vasasnál” évi 1.5 millió euró bruttóban (Robin Knoche kapja).

A feljutás után rutinos játékosokat igazolt a svájci vezetőedző, Urs Fischer és a sportigazgató, Oliver Ruhnert: Marvin Friedrich, Neven Szubotics és Anthony Ujah jött, majd ingyenes igazolásokban (Robin Knoche, Niko Giesselmann) és kölcsönüzletekben (Taiwo Awoniyi, Loris Karius, Leon Dajaku, Joel Pohjanpalo, Endo Keita) gondolkodtak, aztán a Robert Andrich, Marvin Friedrich, Max Kruse trió árából alapos bevásárlást tartottak. Tizenkilenc labdarúgó érkezett, közöttük az egymillióért megvásárolt magyar középpályással és a klubrekordért, 8.55 millióért végleg megszerzett Taiwo Awoniyivel.

Nyilvánvaló a fentiekből, hogy az új idény előtt is hatalmas a jövés-menés, Taiwo Awoniyi klubrekorder lett a távozási oldalon is, de veszteség a középső középpályás Grischa Prömel és a rutinos védő, Bastian Oczipka távozása is, a dán csatárt, Marcus Ingvartsent elvitte 2.3 millióért a Mainz, a nigériai ék, Ujah szerződését pedig nem hosszabbították meg.

Mondhatnánk, nem panaszkodhat majd a motiváció hiányára Schäfer András, elvégre négy középső középpályás is érkezett: a 15-szörös norvég válogatott Morten Thorsbyért hárommillió eurót fizettek a Sampdoriának, és még egymillió lehet a bónusz. Az ár kedvezményes, de a szerződése jövőre lejárt volna Genovában, és váltani akart.

2016 óta erősítette a Freiburgot, most ingyen Berlinbe igazolt a 28 éves Janik Haberer, korábbi sokszoros U-válogatott középpályás, aki 157 Bundesliga-mérkőzésen 26 kanadai pontot szerzett. Szintén a pálya tengelyében érzi jó magát a szintén volt U21-es válogatott Paul Seguin, akit a Greuther Fürth engedett el ingyen, az élvonalban 53-szor játszott, a Bundesliga második vonalában (2. Bundesliga) kerek 100 fellépésén 22 kanadai pontot hozott a munkaadói konyhájára. Az ő édesapja a 22-szeres NDK-s válogatott Wolfgang Seguin, az 1. FC Magdeburg legendája – az Union, a „Vasunió” annak idején szintén a vasfüggöny rosszabbik oldalán ragadt, és nem volt túl sikeres. Egy NDK-s kupagyőzelmet ezért fel tudott mutatni, majd az egyesülés után bejutott a Német Kupa fináléjába, ám ott vereséget szenvedett a remek Schalkétől. Harmadosztályúként...

A csapat fejlődése töretlen, és mindent elmond az a tény, hogy jövőre elkezdik a 22 ezres stadion bővítését. A tervek már elkészültek, a négy lelátóból hármat átépítenek, és 37 ezren férnek majd be a létesítménybe! Mivel Németországról beszélünk, a stadionbővítéssel párhuzamosan új tömegközlekedési lehetőségeket teremtenek, és gondolnak a gyalogosokra és a kerékpárosokra is. Érdekes, hogy a DFB, a Német Labdarúgó-szövetség előírásai szerint elég 8000 ülőhely, a klubnál több új állóhelyet is létrehoznának.

Ezen a nyáron érkezett egy karmester a szerb Milos Pantovics személyében, ő a Bayern München nevelése, de erősödött a védelem is: a középen és bal oldalon bevethető Diogo Leite félmillióért jött kölcsönbe, jövőre 7.5 millióért eladja a Porto. Ebben a csapatrészben szerepel majd a korábbi holland korosztályos válogatott Danilho Doekhi, őt a Vitesse kényszerült ingyen elengedni. A családnév nem mutatja, de ő az egykori acélkemény bekk, Winston Bogarde unokaöccse.

Ezáltal egyik unokatestvére, Melayro Bogarde a Hoffenheimben játszik, egy másik, Lamare Bogarde pedig az Aston Villában.


Kölcsönbe érkezett a Bayer Leverkusentől a 23 éves (és igen, sokszoros U-válogatott) kapus, Lennart Grill, nagyratörő célokkal, kölcsönből tért meg a 12-szeres lengyel válogatott bal oldali mindenes, Tymoteusz Puchacz és a sokoldalú védő, a holland Rick van Drongelen.

A korosztályos válogatottak egykori ásza, de ezt már biztosan kitalálták. A legújabb kérője a Bochum.

Nagy falat lenne az Union számára a háromszoros felnőttválogatott balhátvéd, Philipp Max, a PSV légiósa, akinek édesapja Martin Max, a Schalke és az 1860 München egykori gólvágója. A berliniek hatmillió euróért megvehetik, mert az eindhoveniektől távoznak mostanában a német légiósok. Olcsóbb megoldás a háromszoros elefántcsontparti válogatott Souleyman Doumbia (Angers, mint említettük, vele az Olympique Lyon is tárgyal). A rutinos Bastian Oczipka távozott a nyáron, az ő utódját keresik, Doumbiát már jó ideje figyelik.

És jöhet még egy középső középpályás is: a 164 centiméter magas izraeli középső középpályás, Mohammed Abu Fani (Maccabi Haifa) is a klub kiszemeltje. Egy ottani tv-csatorna szerint a Berlin a favorit, de a Bochum, az Eintracht Frankfurt és a Werder Bremen is tárgyal a klubbal, sőt a Sport 5 már a vételárat is tudja: 1.5 millió euró. Abu Fani tavaly játszott az Union ellen az Ekl-ben.

Az előző idényben 40 mérkőzésen 20 gólt és 5 gólpasszt jegyző Awoniyit 20.5 millió euróért adták el a Nottingham Forestnek (ez volt a kivásárlási ára, az összeg tíz százaléka az előző klubé, a Liverpoolé), és ketten is megpróbálják pótolni: az amerikai Jordan Siebatcheu a klub történetének második legdrágább vétele lett hatmillió euróval, és harmadennyi még a bónusz, ami a Young Boysnak járhat a svájci bajnokság gólkirályáért. A német U21-es válogatottból ismert szélső/középcsatár, Jamie Leweling a Greuther Fürthtől érkezett, négymillió euróért, a Fürth eladási rekordereként. Az előző kiírásban 35 bajnokin 5 találatig jutott, ezzel csapata második legjobb góllövője lett.

A 25 esztendős Sallai Roland az előző bajnokságban 31-szer jobbszélsőként, kétszer balszélsőként, egyszer karmesterként és kétszer csatárként szolgálta a FREIBURGOT, érdemes megnézi, kapott-e riválist vagy kiemelkedő képességű társat idén nyáron honfitársunk. A híresen spórolós német kis csapat tavaly két játékost igazolt, a felnőtt német válogatott keretébe is bekerülő középső középpályást, Maximilian Eggesteint és a fiatal belga jobbhátvédet, Hugo Siquet-t, azelőtt egy évvel csak a középpályás Baptiste Santamariát (tízmillió euróért, egy évre rá 14 millióért eladták), a kapus Benjamin Uphoffot és a bosnyák csatárt, Ermedin Demirovicot (ő idén nyáron távozott) szerződtették.

Most még ügyesebben tett-vett a csapatot 2011 óra irányító mester, Christian Streich és a vele 2013 óta együtt dolgozó sportigazgató, Klemens Hartenbach: a nagy tehetség Nico Schlotterbecket nem tudták megtartani, de legalább húszmillió eurót fizetett érte a Dortmund, elcserélték Demirovicra a 39-szeres osztrák válogatott támadót, Michael Gregoritschot, és szintén ingyen érkezett a világbajnok Matthias Ginter: még csak 28 esztendős, a védelem közepén és szűrőként, valamint jobbhátvédként is bevethető, és négy évre írt alá egykori csapatához. A válogatottban 46-szor szerepelt, először még 2014-ben, legutóbb tavaly télen, de idén márciusban is kerettag volt. 2014-ben a Dortmund tíz-, 2017-ben a Mönchengladbach 17 millió eurót adott érte, 18 millió eurós értékével messze a Freiburg legjobb igazolása.

Van még romantika a futballban


A ghánai válogatott karmester-balszélső, Daniel-Kofi Kyereh 4.5 millióért jött a St. Paulitól, és nagyon eredményesen futballozott a 2. Bundesligában (jövőre lejárt volna a kontraktusa, a Werder Bremen, a VfB Stuttgart, a Borussia Mönchengladbach és a Mainz is tárgyalt vele), a 24 éves japán jobbszélsőért, Doan Ricuért 8.5 milliót fizettek a PSV-nek.


Doan játszott már a Bundesligában, az Arminia Bielefeldben, 35 mérkőzésen 8 kanadai pontig jutott, a PSV-ben 64 fellépésen 19-ig. Eindhovenben az összes kanadai pontját a jobb szélen szerepelve szerezte (ballábasként!) 51 mérkőzésen, de képes a másik oldalon is, sőt irányítóként is futballozni. Érdekes, hogy májusban megegyezett a Bild értesülései szerint Doan és a Mainz, de a PSV nem adta el 4-5 millió euróért, most Freiburgban a klubtörténet második legdrágább érkezője lett a már említett Baptiste Santamaria mögött.

Távozhat a húszéves, sokszoros U-válogatott jobbszélső, Kevin Schade, akiért 15 millió eurót kínált a Brentford, de a németek 25-30 milliót kérnek érte, a másik kérője a Fenerbahce. A Kicker szerint az angolok tettek egy újabb ajánlatot is az előző idényben 823 percet játszó fiatalért.

Schade utódát kinézték már a freiburgi megfigyelők, a 27 éves Samuel Owusu a Csukaricskiben játszik (szeretné leigazolni a Schalke is), de az U20-as válogatottban alaptag középső középpályás, Merlin Röhl (Ingolstadt), a Dinamo Moszkva védelmi mindenese és csapatkapitánya, Danyiil Fomin és fiatal interes poszttársa, Lucien Agoumé is kiszemelt – miként a középcsatár-szélső Bamba Dieng (Marseille), Franck Etouga (Asante Kotoko) és a Hamburg fiatal védőígérete, a nagyon keresett Mario Vuskovic is kiszemelt a szaksajtó szerint.

Dieng szélsőként is szerepel olykor, az ára 15 millió euró, a francia U21-es válogatott jobbszélső és középső középpályás, Junior Dina Ebimbe olcsóbb picit, a Frankfurt tette érte az első ajánlatot, de az ötmillió eurót nem fogadták el, lásd még a Bayer Leverkusen érdeklődését.

Érdekes, hogy az Union és a Freiburg is tárgyalt kora tavasz óta Wilfried Gnontóval, aki időközben berobbant az olasz válogatottba, így a két „kis” klubnak nincs már esélye megszerezni.

Mark Flekken kapus bejelentette, hogy nem távozik, a Brentford és az Ajax érdeklődése ide vagy oda, és a válogatottban is többet fog szerepelni, ha stabil kezdő a csapatában; Lucas Höler lábközépcsonttörése miatt került szóba a török Güven Yalcin, de lecsapott rá a Genoa. A horvát válogatottból ismert Martin Erlic közel áll a megegyezéshez állítólag a Freiburggal, a Tuttomercatoweb szerint hamarosan tízmillió eurót kap érte a Sassuolo.

Láthatjuk, Schäfer és Sallai is komoly vetélytársat kapott, előbbi többet is: a profi futballban ez a természetes (Kejne pánik – mondta már a Rolls Frakció is), ez ösztökéli a játékosokat egyre jobb teljesítményre, az edzéseken és a mérkőzéseken is. Ami biztos: a versenyhelyzetből a klub, a játékos és a szurkoló is „profitál” – esetünkben a magyar válogatott is.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

FC AUGSBURG
Érkezett:
Arne Maier (Hertha, kölcsön után végleg, 5000000 euró), Maximilian Bauer (Greuther Fürth, ingyen), Ermedin Demirovic (Freiburg, ingyen), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg, 1 700 000 euró)
Kölcsönből vissza: Maurice Malone (Heidenheim), Felix Götze (Kaiserslautern)
Távozott: Jan Morávek (szerződése lejárt), Alfred Finnbogason (szerződése lejárt), Michael Gregoritsch (Freiburg, ingyen)
Kölcsönből vissza: Andi Zeqiri (Brighton)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett:
Adam Hlozek (Sparta Praha, 13000000)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Werder Bremen), Joel Pohjanpalo (Caykur Rizespor), Nadiem Amiri (Genoa)
Távozott: Lucas Alario (Eintracht Frankfurt, 6000000), Julian Baumgartlinger (szl.), Mitchell Weiser (Werder Bremen, i.)
Kölcsönbe: Sadik Fofana (Nürnberg), Lennart Grill (Union Berlin)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Sadio Mané (Liverpool, 32000000), Ryan Gravenberch (Ajax, 18500000), Nusszair Mazraui (Ajax, i.), Gabriel Vidovic (Bayern München II), Matthijs de Ligt (Juventus, 67 000 000), Mathys Tel (Rennes, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Lars Lukas Mai (Werder Bremen), Joshua Zirkzee (RSC Anderlecht), Chris Richards (Hoffenheim), Ron-Thorben Hoffmann (Sunderland), Adrian Fein (Dynamo Dresden)
Távozott: Marc Roca (Leeds United, 12000000), Lars Lukas Mai (Lugano, 1600000), Ron-Thorben Hoffmann (Eintracht Braunschweig, 300000), Niklas Süle (Borussia Dortmund, i.), Corentin Tolisso (Olympique Lyon, i.), Christian Früchtl (Austria Wien), Omar Richards (Nottingham Forest, 8 500 000), Robert Lewandowski (Barcelona, 45 000 000), Chris Richards (Crystal Palace, 12 000 000)
Kölcsönbe:
Malik Tillman (Rangers)

VfL BOCHUM
Érkezett:
Philipp Förster (VfB Stuttgart, 300000), Philipp Hofmann (Karlsruhe, i.), Kevin Stöger (Mainz, i.), Jacek Goralski (Kajrat Almati, i.), Jordi Osei-Tutu (Arsenal U23, i.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim, 250 000), Jannes Horn (1. FC Köln, i.)
Kölcsönbe: Saidy Janko (Real Valladolid), Ivan Ordec (Dinamo Moszkva)
Kölcsönből vissza: Silvere Ganvoula (Cercle Bruges)
Távozott: Armel Bella-Kotchap (Southampton, 10000000), Maxim Leitsch (Mainz, 3500000), Sebastian Polter (Schalke, 1500000), Robert Tesche (Osnabrück, i.), Milos Pantovics (Union Berlin, i.), Herbert Bockhorn (szl.), Danny Blum (APOEL Nicosia, i.), Jürgen Locadia (szl.)
Kölcsönből vissza: Eduard Löwen (Hertha), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Karim Adeyemi (RB Salzburg, 30000000), Nico Schlotterbeck (Freiburg, 20000000), Salih Özcan (1. FC Köln, 5000000), Niklas Süle (Bayern München, i.), Marcel Lotka (Hertha, i.), Alexander Meyer (Jahn Regensburg, i.), Lion Semic (Dortmund U19), Jamie Bynoe-Gitten (Dortmund U19), Göktan Gürpüz (Dortmund U19), Sébastien Haller (Ajax, 31 000 000)
Távozott: Erling Haaland (Manchester City, 60000000), Steffen Tigges (1. FC Köln, 1500000), Roman Bürki (St. Louis City, i.), Marwin Hitz (Basel, i.), Marcel Schmelzer (visszavonult), Dan-Axel Zagadou (szl.), Axel Witsel (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönből vissza: Reinier (Real Madrid), Marin Pongracic (Wolfsburg)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Itakura Ko (Manchester City, 5000000), Oscar Fraulo (Midtjylland, 2000000)
Kölcsönből vissza: Rocco Reitz (St. Truiden), Hannes Wolf (Swansea City)
Távozott: László Bénes (Hamburg, 1500000), Matthias Ginter (Freiburg, i.), Keanan Bennetts (szl.), Breel Embolo (Monaco, 12 500 000)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Jens Petter Hauge (Milan, kv., 12000000), Lucas Alario (Leverkusen, 6000000), Mario Götze (PSV, 4000000), Kristijan Jakic (Dinamo Zagreb, kv., 3500000), Hrvoje Smolcic (HNK Rijeka, 2500000), Aurélio Buta (Antwerpen, i.), Randal Kolo Muani (Nantes, i.), Faride Alidou (Hamburg, , i.), Jérôme Onguéné (RB Salzburg, i.)
Kölcsönből vissza: Ali Akman (NEC)
Távozott: Steven Zuber (AEK Athén, kv., 1600000), Dominik Kohr (Mainz, kv., 1500 000), Rodrigo Zalazar (Schalke, kv., 1500000), Ajmen Barkok (Mainz, i.), Danny da Costa (Mainz, i.), Stefan Ilsanker (Genoa, i.), Erik Durm (Kaiserslautern), Enrique Herrero (Real Madrid U18), Martin Hinteregger (Sirnitz, i.)
Kölcsönbe: Ragnar Ache (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Sam Lammers (Atalanta)

SC FREIBURG
Érkezett:
Daniel-Kofi Kyereh (St. Pauli, 4500000), Matthias Ginter (Mönchengladbach, i.), Robert Wagner (Freiburg II), Michael Gregoritsch (Augsburg, i.), Doan Ricu (PSV, 8 500 000)
Távozott: Nico Schlotterbeck (Dortmund, 20000000), Luca Itter (Greuther Fürth, kv., 300000), Janik Haberer (Union Berlin, i.), Ermedin Demirovic (Augsburg, i.)

HERTHA BSC
Érkezett:
Jessic Ngankam (Greuther Fürth, 2000000), Jonjoe Kenny (Everton, i.), Filip Uremovic (Rubin Kazany, i.), Wilfried Kanga (Young Boys, 4 000 000)
Kölcsönbe: Ivan Sunjic (Birmingham City), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva)
Kölcsönből vissza: Jordan Torunarigha (Gent), Deyovaisio Zeefuik (Blackburn Rovers), Krzysztof Piatek (Fiorentina), Javairo Dilrosun (Bordeaux), Daishawn Redan (PEC), Dodi Lukébakio (Wolfsburg), Omar Alderete (Valencia), Eduard Löwen (Bochum)
Távozott: Arne Maier (Augsburg, kölcsönből vissza, 5000000), Jessic Ngankam (Greuther Fürth, kv-, 1500000), Eduard Löwen (St. Louis City, 1000000), Anton Kade (Basel, 500000), Marcel Lotka (Dortmund, i.), Niklas Stark (Werder Bremen, i.), Isak Belfodil (szl.), Lukas Klünter (szl.), Javairo Dilrosun (Feyenoord, 5 000 000), Jordan Torunarigha (Gent, 3 500 000)
Kölcsönbe: Alexander Schwolow (Schalke, 300000), Daishawn Redan (Utrecht), Santiago Ascacíbar (Cremonese)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett:
Finn Ole Becker (St. Pauli, i.), Grischa Prömel (Union Berlin, i.), Ozan Kabak (Schalke, 7 000 000), Stanley Nsoki (FC Bruges, 12 000 000)
Kölcsönbe: Eduardo Quaresma (Sporting CP)

Kölcsönből vissza: Szargisz Adamjan (FC Bruges), Mijat Gacsinovics (Panathinaikosz), Joao Klauss (St. Truiden), Melayro Bogarde (Groningen), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum), David Otto (Jahn Regensburg)
Távozott: Joao Klauss (St. Louis City, 3200000), Mijat Gacsinovics (AEK Athén, 1000000), David Otto (St. Pauli), Florian Grillitsch (szl.), Havard Nordtveit (szl.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum, 250 000), Szargisz Adamjan (1. FC Köln, 1 500 000), David Raum (RB Leipzig, 26 000 000)
Kölcsönbe: Kasim Adams (Basel)
Kölcsönből vissza: Chris Richards (Bayern München)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Luca Kilian (Mainz, kv., 2000000), Steffen Tigges (Dortmund, 1500000), Eric Martel (RB Leipzig, 1200000), Denis Huseinbasic (Kickers Offenbach, 50000), Linton Maina (Hannover, i.), Kristian Pedersen (Birmingham City, i.), Szargisz Adamjan (Hoffenheim, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Dimitriosz Limniosz (Twente)
Távozott: Salih Özcan (Dortmund, 5000000), Yann Aurel Bisseck (Aarhus, 670000), Tomás Ostrák (St. Louis City, i.), Louis Schaub (Hannover, i.), Jannes Horn (Bochum, i.)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Xaver Schlager (Wolfsburg, 12000000), Janis Blaswich (Heracles Almelo, i.), David Raum (Hoffenheim, 26 000 000)
Kölcsönből vissza: Ilaix Moriba (Valencia), Frederik Jäkel (Oostende), Brian Brobbey (Ajax), Ademola Lookman (Leicester City), Alexander Sörloth (Real Sociedad), Tim Schreiber (Hallescher FC), Dennis Borkowski (Nürnberg), Eric Martel (Austria Wien), Yvon Mvogo (PSV), Tom Krauss (Nürnberg)
Távozott: Hvang Hi Csan (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 16700000), Eric Martel (1. FC Köln, 1200000), Sidney Raebiger (Greuther Fürth), Philipp Tschauner (visszavonult), Tyler Adams (Leeds United, 17 000 000), Yvon Mvogo (Lorient), Brian Brobbey (Ajax, 16 350 000), Nordi Mukiele (PSG, 12 000 000), Ademola Lookman (Atalanta, 9 000 000)
Kölcsönbe: Tom Krauss (Schalke, 500000), Josep Martínez (Genoa), Dennis Borkowski (Dynamo Dresden), Frederik Jäkel (Bielefeld), Tim Schreiber (Holstein Kiel), Noah Ohio (Standard Liege), Fabrice Hartmann (Sligo Rovers)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett:
Maxim Leitsch (Bochum, 3500000), Marcus Ingvartsen (Union Berlin, kv., 2300000), Delano Burgzorg (Heracles Almelo, kv., 2000000), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt, kv., 1500000), Anthony Caci (Racing Strasbourg, i.), Ajmen Barkok (Eintracht Frankfurt, i.), Danny da Costa (Eintracht Frankfurt, i.), Angelo Fulgini (Angers, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Edimilson Fernandes (Young Boys), Jonathan Meier (Hansa Rostock), Issah Abass (HNK Rijeka), Marlon Mustapha (Admira Wacker), Dimitri Lavalée (St. Truiden), Ronaël Pierre-Gabriel (Brest)
Távozott: Jeremiah St. Juste (Sporting CP, 9500000), Luca Kilian (1. FC Köln, kv., 2000000), David Nemeth (St. Pauli, 1300000), Dimitri Lavalée (Mechelen, 750000), Jonathan Meier (Dynamo Dresden, 200000), Kevin Stöger (Bochum, i.), Jean-Paul Boëtius (szl.), Daniel Brosinski (szl.), Moussa Niakhaté (Nottingham, 10 000 000)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Strasbourg)
Kölcsönből vissza: Paul Nebel (Karlsruhe)

FC SCHALKE 04
Érkezett:
Thomas Ouwejan (AZ, kv., 2000000), Sebastian Polter (Bochum, 1500000), Rodrigo Zalazar (Eintracht Frankfurt, kv., 1500000), Tobias Mohr (Heidenheim, 1000000), Florent Mollet (Montpellier, 500000), Marvin Pieringer (Freiburg II, 500000), Justin Heekeren (Oberhausen, 180000), Leo Greiml (Rapid Wien, i.), Cédric Brunner (Bielefeld, i.), Maja Josida (Sampdoria, i.)
Kölcsönbe: Tom Krauss (RB Leipzig, 500000), Alexander Schwolow (Hertha, 3000 000), Alex Kral (Szpartak Moszkva)
Kölcsönből vissza: Hamza Mendil (Gaziantep), Rabbi Matondo (Cercle Bruges),Timo Becker (Hansa Rostock), Can Bozdogan (Besiktas), Ozan Kabak (Norwich City), Amin Harit (Marseille), Nasszim Budzsellab (Ingolstadt)
Távozott: Timo Becker (Holstein Kiel, 460 000), Salif Sané (szl.), Martin Fraisl (szl.), Rabbi Matondo (Rangers, 3 000 000), Levent Mercan (Karagümrük, kv.), Hamza Mendyl (Leuven, i.), Can Bozdogan (Utrecht, 500 000), Ozan Kabak (Hoffenheim, 7 000 000), Victor Pálsson (DC United, 500 000)
Kölcsönbe: Nasszim Budzsellab (HJK Helsinki), Reinhold Ranftl (Austria Wien), Marvin Pieringer (Paderborn)
Kölcsönből vissza: Itakura Ko (Manchester City), Marvin Pieringer (Freiburg II), Darko Csurlinov (VfB Stuttgart), Andreas Vindheim (Sparta Praha)

VfB STUTTGART
Érkezett:
Konsztantinosz Mavropanosz (Arsenal, kv., 3200000), Ito Hiroki (Júbilo Ivata, kv., 600000), Josha Vagnoman (Hamburg, 3 700 000), Juan José Perea (PASZ Jannina, 2 400 000), Luca Pfeiffer (Midtjylland, 2 850 000)
Kölcsönből vissza: Philipp Klement (Paderborn), Darko Csurlinov (Schalke), Maxime Awoudja (WSG Tirol)
Távozott: Pablo Maffeo (Mallorca, kv., 3000000), Philipp Förster (Bochum, 300000), Erik Thommy (Kansas City, i.), Alexis Tibidi (VfB Stuttgart II), Daniel Didavi (szl.), Orel Mangala (Nottingham Forest, 13 000 000)
Kölcsönbe: Alexis Tibidi (Altach), Roberto Massimo (Académico Viseu), Ömer Beyaz (Magdeburg), Mohamed Sankoh (Vitesse)
Kölcsönből vissza: Omar Marmus (Wolfsburg)

1. FC UNION BERLIN
Érkezett:
Jordan Siebatcheu (Young Boys, 6000000), Jamie Leweling (Greuther Fürth, 4000000), Milos Pantovics (Bochum, i.), Tim Skarke (Darmstadt, i.), Paul Seguin (Greuther Fürth, i.), Janik Haberer (Freiburg, i.), Danilho Doekhi (Vitesse, i.), Morten Thorsby (Sampdoria, 3 000 000), Diogo Leite (Porto, 500 000)
Kölcsönbe: Lennart Grill (Leverkusen)
Kölcsönből vissza: Rick van Drongelen (Mechelen), Pawel Wszolek (Legia Warszawa), Tymoteusz Puchacz (Trabzonspor)
Távozott: Taiwo Awoniyi (Nottingham Forest, 20500000), Marcus Ingvartsen (Mainz, kv., 2300 000), Grischa Prömel (Hoffenheim, i.), Suleiman Abdullahi (IFK Göteborg, i.), Andreas Luthe (Kaiserslautern), Leon Dajaku (Sunderland, kv., 1000 000), Bastian Oczipka (Bielefeld, i.), Anthony Ujah (Eintracht Braunscweig, i.), Pawel Wszolek (Legia Warszawa, i.)
Kölcsönbe: Endo Keita (Eintracht Braunschweig)

SV WERDER BREMEN
Érkezett:
Jens Stage (Köbenhavn, 4000000), Oliver Burke (Sheffield United, i.), Niklas Stark (Hertha, i.), Amos Pieper (Bielefeld, i.), Lee Buchanan (Derby County, i.), Mitchell Weiser (Leverkusen, i.)
Kölcsönből vissza: Jan-Niklas Beste (Jahn Regensburg), Benjamin Goller (Karlsruhe)
Távozott: Maik Nawrocki (Legia Warszawa, kv., 1500000), Jan-Niklas Beste (Heidenheim, 350000), Ömer Toprak (Antalyaspor, i.)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Leverkusen), Roger Assalé (Dijon), Lars Lukas Mai (Bayern München)

VfL WOLFSBURG
Érkezett:
Jakub Kaminski (Lech Poznan, 10000000), Bartol Franjic (Dinamo Zagreb, 7500000), Patrick Wimmer (Bielefeld, 5000000), Kilian Fischer (Nürnberg, 2500000), Mattias Svanberg (Bologna, 9 000 000), Dzenan Pejcinovic (Augsburg U19, 1 250 000)
Kölcsönből vissza: Josuha Guilavogui (Bordeaux), Josip Brekalo (Torino), Marin Pongracic (Dortmund), Omar Marmus (Stuttgart), Elvis Rexhbecaj (Bochum)
Távozott: Xaver Schlager (RB Leipzig, 12000000), John Anthony Brooks (szl.), Kevin Mbabu (Fulham, 5 500 000), Elvis Rexhbecaj (Augsburg, 1 700 000)
Kölcsönből vissza: Dodi Lukébakio (Hertha)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva péntek reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik