Szalaiék kiestek, pedig 4 perc után 2–0-ra vezettek

Vágólapra másolva!
2013.02.26. 21:41
null
Szalai Ádám és Mattias Ginter fejpárbaja (Fotó: Imago)
A Freiburg labdarúgócsapata jutott be elsőként a Német Kupa legjobb négy csapata közé, miután hosszabbításban 3–2-re legyőzte a Mainzot. A Mainz – melyben Szalai Ádám gólpasszt adott és végigjátszotta a meccset – a 4. percben már 2–0-ra vezetett, előnyét a 86. percig megőrizte, majd összeomlott, így a Freiburg előbb hosszabbításra mentette, majd meg is fordította az összecsapást.

Thomas Tuchel csapata elsöprő erővel vetette magát a meccsbe, és mire a vendégek magukhoz tértek, már kétgólos hátrányban voltak... A mainzi roham Shawn Parker közeli szabadrúgásával kezdődött a 2. percben, de a bal fölső sarok felé tartó löketet Oliver Baumann bravúrral kitolta. A freiburgi kapus ezzel is csak másodpercekre odázta el a gólt: Chinedu Ede készített elő, visszagurított labdáját pedig a védőjét megelőző Parker vágta a kapuba.

Két perccel később Szalai Ádám „fogott pozíciót” középen, Niki Zimlingnek kínálta fel lövésre a labdát, a dán középpályás kísérlete pedig húsz méterről, egy védőn megpattanva került a hálóba. A Német Kupában a 2004–2005-ös szezonban mutatott be csapat legutóbb ilyen jó nyitányt, akkor az Arminia Bielefeld két perc alatt került kétgólos előnybe az 1. FC Köln második csapata ellen.

Szalai gólpassza

A villámkezdéssel a Mainz olyannyira kényelmes helyzetbe került, hogy nem nagyon erőltette a továbbiakban a támadásokat – ráadásul sokáig a Freiburg sem késztette nagyobb aktivitásra a hazaiakat, mert a legutóbbi bajnokiján mutatott, nem túl acélos támadójátékkal rukkolt elő.

Az ifjú mainzi drukker azért remélhetőleg élvezte a meccset
Az ifjú mainzi drukker azért remélhetőleg élvezte a meccset

Zdenek Pospech a 65. percben összeszedte második sárga lapját, így megfogyatkozott a Mainz és aktívabb lett a Freiburg, de a csereként beállt Ivan Santini a 86. percben hiába lőtt be egy kapufáról kipattanó labdát, úgy tűnt, a szépítés túl későn jött. A vendégek ennek ellenére a végén mindent megtettek az egyenlítésért, újabb kapufát lőttek, majd Santini a 93. percben kiharcolt egy büntetőt. A tizenegyest Daniel Caligiuri bevágta, hosszabbításra mentve a meccset.

A ráadás freiburgi lövéssel, majd Szalai-helyzettel kezdődött, a magyar csatár viszont hiába lépett ki egy kontra után, a kapu mellé gurított. Szalai a 101. percben egy ügyes átemeléssel próbálkozott, de Baumann visszaért és védett, a Freiburg pedig a hosszabbítás második félidejében megfordította a meccset. A jobb oldalról Kruse adott középre, Guedé még belepiszkált a labdába, amelyet a teljesen üresen, a hosszún érkező Daniel Caligiurinak már csak az üres kapuba kellett lőnie – 2–0-ról 2–3!

Max Kruse ezt követően óriási ziccert szórakozott el, majd Schmid is ugyanezt tette, így nem lett 2–4. A Mainz emberhátrányban és eléggé reményvesztetten darált, és nem tudott a freiburgihoz hasonló feltámadást bemutatni: álomszerű kezdés után rémálomszerű befejezést könyvelhettek el a házigazdák.

A mezőny egyetlen harmadosztályúként talpon maradt tagja, az Offenbach megnehezítette a Wolfsburg dolgát, de végül fejet hajtott a nagyobb tudás előtt. Az első félidő gól nélkül zárult, majd a második játékrészben Ivica Olic és Bas Dost találatával elhúzott a Wolfsburg. Marcel Stadel egy kapufás góllal szépített, de maradt az 1–2, a „farkasok" léptek tovább az elődöntőbe.

NÉMET KUPA
NEGYEDDÖNTŐ

Mainz–Freiburg 2–3 (Parker 2., Zimling 4., ill. Santini 86., D. Caligiuri 93. – 11-esből, 108.) – hosszabbítás után
Kickers Offenbach (III. ligás)–Wolfsburg
1–2 (Stadel 81., ill. Olic 49., Dost 71.)
SZERDÁN
Stuttgart–Bochum
(II. ligás) 19.00
Bayern München–Borussia Dortmund 20.30
Az elődöntőket április 16-án és 17-én rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik