Upamecano megint óriásit hibázott, de kupadöntős az RB Leipzig!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.04.30. 20:18
null
Gulácsi Péter csak a hosszabbításban kapott gólt Brémában (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig hosszabbítás után győzött Brémában a Német kupa elődöntőjében 2–1-re, mind a három gól a ráadásbeli 30 percben született.

NÉMET KUPA
ELŐDÖNTŐ
Werder Bremen–RB Leipzig1–2 (0–0,0–0,1–1)hosszabbítás után
Bréma,zárt kapuk mögött. Vezette:Gräfe
Werder Bremen:Pavlenka – Gross (Bargfrede, 119.), Moisander, Veljkovics – Gebre Selassie, Eggestein, Mbom (Bittencourt, 73.), Augustinsson – Sargent, Füllkrug (Oszako, 66.), Selke (Möhwald, 96.).Vezetőedző:Florian Kohfeldt
RB Leipzig:
Gulácsi – Orbán, Konaté, Upamecano – Kampl – Mukiele, Olmo, Haidara (Nkunku, a szünetben; Forsberg, 114.), Angelino (Henrichs, 101.) – Sörloth (Hvang Hi Csan, 90.), Sabitzer (Poulsen, 74.).Vezetőedző:Julian Nagelsmann
Gólszerző:Bittencourt (105+1.), ill. Hvang Hi Csan(93.), Forsberg (120+1.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A héten az egymás után hét bajnoki meccsét elveszítő Werder Bremennél és az RB Leipzignél is az edzőkérdés volt a fő téma, de míg a brémaiak a kupaelődöntőre még bizalmat szavaztak Florian Kohfeldtnek, addig a lipcseieknél eldőlt, Julian Nagelsmann a nyáron a Bayern Münchenhez távozik, és Jesse Marsch érkezik a helyére. Így a pénteki kupaelődöntőt megelőzően az volt az egyik nagy kérdés, Nagelsmann-nak megmarad-e az esélye arra, hogy edzői pályafutása, illetve az RB Leipzig történetének első trófeájával búcsúzhasson a klubtól, illetve a másik nagy kérdése pedig, hogy Kohfeldt megtarthatja-e az állását.

Nos, a mérkőzés első félideje nem úgy alakult, mint a két csapat április 10-i bajnokija, amelyen már a szünetben 3–0-ra vezetett az RB Leipzig Brémában, és 4–1-re nyert. A lipcseiek ezúttal is jobban kezdtek, de miután Alexander Sörloth közeli fejesénél Jirí Pavlenka óriásit védett, felbátorodott a hazai csapat. A több hazai támadásban is aktív szerepet játszó Joshua Sargent a két francia védő, Dayot Upamecano és Ibrahima Konaté hibáját kihasználva szembekerült Gulácsi Péterrel, de mellé lőtte a ziccert.

A szünet előtt Manuel Gräfe játékvezető egy nagyon nehezen eldönthető helyzetben (Davie Selke és Nordi Mukiele lába akadt össze) elsőre 11-est ítélt a Werder javára, majd hosszas videózás után visszavonta.

Így gól nélküli döntetlennel kezdődött a második félidő, amelynek az elején a Leipzig teljesen beszorította a Werdert, de a hazaiak fegyelmezett védekezéssel állták a sarat. Willi Orbán lécről levágódó fejese után például Manuel Mbom mentett önfeláldozóan (meg is sérült az esetnél, le kellett cserélni), Nkunku lövését pedig az újabb bravúrt bemutató Pavlenka tolta a kapufára, majd a rendes játékidő végén még Yussuf Poulsen fejesénél is nagyot védett a hazai kapus.

A hosszabbításban a 90. percben csereként beállóHvang Hi Csan Poulsen kiugratásából gólt szerzett, de ezzel még nem volt vége a meccsnek, mert nem sokkal később érkezett a már-már menetrend szerinti Dayot Upamecano-hiba,és a francia ajándéklabdáját Leonardo Bittencourt váltotta gólra. Abrazil-francia származású középpályás volt az, aki korábban beállt Mbom helyére (1–1)...

Upamecano (balra) eladott labdájából egyenlített a Werder (Fotó: AFP)
Upamecano (balra) eladott labdájából egyenlített a Werder (Fotó: AFP)

S amikor már mindenki azt hitte, tizenegyesek döntik el a továbbjutást, jött egy újabb csereember, a ráadás második félidejében beállóEmil Forsberg, ésdöntőbe lőtte a lipcseieket. Hogy ez a gól, a brémai edző jövőjéről is dönt-e, az még kérdés, de az biztos, hogy Nagelsmann-nak megvan az esélye arra, hogy kupagyőzelemmel búcsúzzon el Lipcsétől.1–2

Upamecano hibája 2:02-nél, Orbán kapufája 1:03-nál látható – a meccs összefoglalója

A másik elődöntőben
Szombat, 20.30:Borussia Dortmund–Kiel (II.)

A párharcok egy meccsen dőlnek el, a döntőt május 13-án rendezik.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK! Hosszabbítás után döntős a Leipzig!

120+1. perc ELDŐLT! Kampl ívelését Hvang fejelte középre, a nemrég beállt Forsberg pedig közelről, felugorva betalált. 1–2

119. perc: Gross helyére Bargfrede állt be.

118. perc: Poulsen Moisander becsúszása után elesett a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

114. perc: Megsérült a csereként beállt Nkunku, Forsberg váltotta.

109. perc:ÚJABB LEHETŐSÉG! Mukiele erősen középre lőtt labdájába Poulsen tette bele a fejét, fölé ment a fejes.

106. perc: HELYZET! Hedrichs egy labdaszerzés után szép szólót mutat be, éles szögből, a bal oldalról leadott lövése szögletre pattant a hazaiakról. A szöglet után Orbán fejelt, de nem találta el a kaput.

ELKEZDŐDÖTT A HOSSZABBÍTÁS 2. FÉLIDEJE.

Épp a héten elemeztük ki Upamecano hibáit, szemben Orbán fegyelmezett játékával...

VÉGE A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJÉNEK.

105+1. perc: MEKKORA HIBA! Upamecano egy teljesen ártalmatlan helyzetben, saját térfele közepén elvét egy labdát, amivel így Bittencourt egyedül indulhatott meg a kapu fel, elvitte a kifutó Gulácsi mellett és kiegyenlített. 1-1

101. perc: Angelino helyett Henrichs állt be.

101. perc: Gulácsi Péter kapott lapot, mert későn végzett el egy kirúgást.

99. perc:
Kampl kapott sárga lapot egy rossz becsúszás után.


96. perc:
Selke helyére Möhwald állt be.

93. perc: HVANG BETALÁL! Olmo keresztlabdáját Poulsen egyből továbbpasszolta Hvangnak, aki kilépett a védője mellett és Pavlenka mellett a jobb alsóba gurított. 0-1

ELKEZDŐDÖTT A HOSSZABBÍTÁS!

VÉGE A RENDES JÁTÉKIDŐNEK! Jöhet a 2x15 perc hosszabbítás.

90+4. perc: PAVLENKA-BRAVÚR A VÉGÉN! Angelino sokadik jó beadását Poulsen fejelte kapura, de a kapus ismét nagyot védett, a kipattanót pedig Olmo a kapu mellé lőtte.

90+3. perc: LIPCSEI HELYZET! Orbán fejelte középre a labdát, Poulsen pedig hat méterről a kapu mellé.

90+2. perc: Augustinsson jobb oldali beadását a kifutó Gulácsi ütötte el.

4 perc a hosszabbítás!

90. perc: Sörloth helyett Hvang állt be.

89. perc: Bal oldali szöglet után előbb egy lipcsei játékos csúsztatott bele a labdába, majd Gebre Selassie fejelt a kapu mellé.

Gól nincs, csak feszült edzők...


85. perc: Egy kontrából Moisander távolról ível kapura, de Gulácsit nem tudta meglepni, védett a magyar kapus.

79. perc: EZT HOVA? Bittencourt próbálkozott lövéssel 19 méterről, de talán még a stadionból is kilőtte a labdát...

78. perc: MEGINT EGY KAPUFA! Angelino bal oldali beadását a rövid saroknál érkező Nkunku lőtte kapura, de Pavlenka kapufára ütötte.

74. perc: Sabitzer helyére Poulsen állt be.

73. perc: A legutóbbi nagy lipcsei helyzetnél, a mentés közben megsérült Mbom helyére Bittencourt állt be.

69. perc: AZ ELSŐ BRÉMIA HELYZET A 2. FÉLIDŐBEN! Augustinsson jobb oldali szabadrúgását Oszako fejelte a kapu mellé.

66. perc: Füllkrugg helyett Oszako álllt be.

65. perc: ORBÁN! KAPUFA! Nkunku beadásából Orbán fejese a lécen csattant, a kipattanónál pedig Mbom nagyot mentett.

64. perc: Nkunku felívelése váratlanul veszélyessé vált, miután Füllkrug beleért a labdába, de a kapus védett.

59. perc: Angelino csavart a kapu mellé 19 méteres szabadrúgásából.

57. perc: Sabitzer beadása után Sörloth fejese veszélytelen, könnyedén fogta meg Pavlenka.

56. perc: Egy bal oldali beadásnál Pavlenka lépett ki és húzta le a labdát, összeütközött Sölothtal, mindketten fájdalmas arccal feküdtek a földön, de nem volt szükség ápolásra.

52. perc: Mukiele a jobb szélről eltalálta a kapufát, de lesről lépett ki, szabadrúgás kifelé.

51. perc: Angelino bal szélről leadott lövésébe Gebre Selassie lépett bele.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ!

Haidara helyett Nkunku állt be a szünetben.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+5. perc: Gulácsi mozdult ki jól egy felívelt szabadrúgásra, amit így könnyedén védett. A másik oldalon Haidara fejese kerülte el a kaput.

45+1. perc: NINCS 11-ES! Több mint egy percig nézte vissza Gräfe, összesen pedig jó 3 perc telt el, de végül visszavonta az első döntését a játékvezető.

43. perc: BÜNTETŐHÖZ JUT A WERDER? Selke és Mukiele indult el egy elpattanó labdáért, összeakadt a lábuk a tizenhatoson belül, a játékvezető elsőre büntetőt ítélt, de videóznak.

36. perc: Jobb oldali brémai szögletnél elfejelik a labdát Upamecano mellől, a levágódó labdát Veljkovics lőtt el, de a kapu mellé ment.

35. perc: Haidara labda helyett lábat talált, amiért sárga lapot kapott.

30. perc: A WERDER IS KIHAGY EGY NAGY HELYZETET! Konaté nem tudott elfejelni egy felívelést, Sargent pedig elment Uppamecano mellett, így már csak a kimozduló Gulácsival állt szemben, de a kapu mellé lőtt.

28. perc: Velkovics ütközött Olmóval a tizenhatoson belül, a spanyol elesett, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot és a lipcseiek támadója sem reklamált.

Gulácsi Péternek ez a 44. tétmeccse az idényben (a lipcseiek összes tétmeccsén ő védett), és a meccsek közel felén, 20 találkozón nem kapott gólt.

21. perc: Sargent középre passzolt labdájánál jól mozdult ki a kapujából Gulácsi és elrúgta a levágódó labdát, de Mbom közben ellökte Sabitzert, szabadrúgás kifelé.

A hírek szerint a Werder vezetősége elköszönhet Flórián Kohfeldt vezetőedzőtől, ha ezt a meccset is elveszíti a csapata.

16. perc: Olmo 20 méterről alápörgetett a labdának, de elkerülte a kaput a kísérlete.

10. perc: Kampl 21 méterről, középről lőtt, egy blokkoló lábról pattant szögletre a labda, amiből viszont már nem alakult ki újabb helyzet.

5. perc: GULÁCSI IS VÉDETT EGYET! Sargent bal oldalról leadott lövését vetődve hárította a magyar kapus.

4. perc: PAVLENKA NAGYOT VÉDETT! Angelino bal oldali beadását Sörloth hat méterről fejelte kapura, de a Werrder kapusa leért a labdára és kiütötte. A szöglet után Sabitzer lövése lepattant, Olmo kisérlete pedig a kapu mellé ment.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS. A zöld-fehérben játszó Werder kezdett. A lipcseiek pirosban játszanak.


ELŐZMÉNYEK

Lipcsében a héten a nyári edzőváltásról szóltak a hírek, eldőlt, hogy Julian Nagelsmann a Bayern Münchenhez szerződik, a helyére pedig Jesse Marsch érkezik a Red Bull Salzburgtól. Kérdés, ez a váltás, ami egy ideje már benne volt a levegőben, megzavarja e a csapatot, vagy esetleg plusz motivációt jelent majd a játékosoknak, hogy a klub történetének első trófeájával tudják búcsúztatni Nagelsmannt.


A lipcseieknél Gulácsi Péter és Willi Orbán is bekerült a kezdőcsapatba, a csapat harmadik magyar válogatottja, Szoboszlai Dominik sérülés miatt továbbra is hiányzik.

A bajnokságban 2. helyen álló lipcseiek a kupában a Nürnberget, az Augsburgot, a Bochumot és a Wolfsburgot búcsúztatták. A Werder a kupában a Carl Zeiss Jenát, a Hannovert, a Greuter Fürthöt és a Jahn Regensburgot győzte le az elődöntőig vezető úton. Viszont a Bundesligában a legutóbbi hét meccsüket elveszítették a 14. helyen álló brémaiak, április 10-én, hazai pályán az RB Leipzigtől is kikaptak 4–1-re.

A Werder tízszer játszott kupadöntőt, hatot meg is nyert, a lipcseiek egyszer játszottak finálét, 2019-ben, de kikaptak a Bayerntől. A Werder legutóbb 2009-ben nyerte meg a kupát, de 2010-ben is döntőt játszott, ám akkor kikapott, szintén a Bayerntől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik