Elegáns és hatékony – hálás Pep Guardiolának a Real Madrid ötszörös BL-győztese

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.06.11. 11:35
null
Az ötszörös BL-győztes Toni Kroos minden idők egyik legjobb német középpályása (Fotó: Imago Images)
Bár Toni Kroos a BL-döntő után ingerülten faképnél hagyta a ZDF-csatorna riporterét, alapvetően higgadt, jó kedélyű játékos, akit immár minden idők egyik legjobb német középpályásaként tartanak számon. És abban, hogy a Real Madrid fényes csillagává vált, kulcsszerepe van Pep Guardiolának.        


NÉVJEGY: TONI KROOS
Született: 1990. január 4., Greifswald
Nemzetisége: német
Sportága: labdarúgás
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 106/17
Klubjai: Bayern München (2007–2014), Bayer Leverkusen (2009–2010, kölcsönben), Real Madrid (2014–)
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2014), 5x BL-győztes (2013, 2016, 2017, 2018, 2022), 5x klubvilágbajnok (2013, 2014, 2016, 2017, 2018), 3x európai Szuperkupa-győztes (2013, 2014, 2017), 3x német bajnok (2008, 2013, 2014), 3x spanyol bajnok (2017, 2020, 2022), 2x Német Kupa-győztes (2013, 2014), 3x spanyol Szuperkupa-győztes (2017, 2020, 2022), német Szuperkupa-győztes (2012)

„Kilencven perced volt arra, hogy értelmes kérdéseket találj ki. Erre felteszel nekem két ilyen sz…ros kérdést?! Ez őrület!”  – mondta Toni Kroos a ZDF-csatorna riporterének a Liverpool FC ellen 1–0-ra megnyert Bajnokok Ligája-döntő lefújása után, majd ingerülten elviharzott, faképnél hagyva a német újságírót. Ritkán látni, hallani győztes sportolótól az ünneplés perceiben ilyen reakciót, a 32 éves német csillag magyarázkodásra is kényszerült. „Én sem állítom, hogy az első perctől az utolsóig a kapuja elé szegeztük a Liverpoolt, de senki sem gondolhatta komolyan, hogy végig uraljuk majd a döntőt. Könyörgöm, a Liverpool klassziscsapat! A feladatunk az volt, hogy legyőzzük, és megcsináltuk. De a riporter mindenképpen azt akarta hallani tőlem, hogy igazságtalan volt a győzelmünk. Na, akkor hagytam ott!” – nyilatkozta a Marcának.

Sokan úgy vélték, nem volt elegáns, hogy kioktatta az újságírót, míg mások úgy gondolják, miért ne tehetné meg, hogy néha keményebben fogalmaz, és nyíltan vállalja a véleményét. Mégiscsak ötödször nyerte meg a BL-t, messze a sorozat legeredményesebb német futballistája, olyan legendákat megelőzve, mint az egyaránt háromszoros BEK-győztes Gerd Müller, Franz Beckenbauer és Sepp Maier. A Real Madrid mostani meneteléséből is kivette a részét: amellett, hogy két gólt szerzett a csoportkörben, csak az első, Internazionale elleni idegenbeli csoportmeccset hagyta ki, és a harmadik csoportmérkőzéstől kezdve az összes találkozón kezdőként kapott szerepet. A Luka Modriccsal és Casemiróval alkotott középpályástriót lassan már a Real Madrid történetének legerősebb középpályássoraként emlegetik.

2013: első Bajnokok Ligája-győzelme, még a Bayern Münchennel
2013: első Bajnokok Ligája-győzelme, még a Bayern Münchennel


Ő futott be közülük utolsóként: nyolc évvel ezelőtt, 2014 nyarán 24 és 30 millió euró közötti összegért szerződtették a madridiak a Bayern Münchentől. A hivatalos vételárát nem hozták nyilvánosságra, de még ha a harminchoz van is közelebb, akkor is kiváló befektetésnek bizonyult a megszerzése. Ráadásul hajszálon múlt, hogy nem a Manchester Unitedhez írt alá…

„Már mindenben megállapodtam a Manchester Uniteddel, ám a klub menesztette David Moyest és Louis van Gaalt nevezte ki helyette. Ez bonyolította a helyzetet. Utána jó ideig nem hallottam a Unitedről, és elkezdtem aggódni. Aztán elkezdődött a világbajnokság, és felhívott Carlo Ancelotti. Azzal a beszélgetéssel kezdődött minden – mondta a The Athleticnek. Ebben az interjúban beszélt arról is, hogy egyáltalán nem az fogadta Madridban, amire számított. – Korábban azt gondoltam a Real Madridról, hogy könyörtelen, ellenszenves, galaktikus klub, de hatalmasat tévedtem. Mindenki nagyon jószívű és kedves. Nap mint nap rengetegen megölelnek, és nagyon kedvesek, amihez Németországban nem voltam hozzászokva. Lehet, hogy ez a spanyol mentalitás velejárója, de ennek is köszönhető, hogy mindenkivel jó a kapcsolatom a klubnál.”




Persze érdemes hozzátenni, hogy Casemiróval vagy Modriccsal ellentétben ő úgy érkezett meg Madridba, hogy minden fontosabb trófeát megnyert már. Háromszoros bajnok és BL-győztes volt a Bayern Münchennel, a német válogatottal 2014-ben világbajnok lett, a Brazília elleni 7–1-es elképesztő sikerből két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét. Ezen a tornán ragadt rá a Garcon, vagyis a Pincér becenév, miután a Portugália ellen 4–0-ra megnyert csoportmeccsen 79 passzából 76 sikeres volt, és zseniálisnál zseniálisabb átadásokkal szolgálta ki társait.

„Ha akarnak, hívjanak pincérnek, de az asztalnál jobban szeretem, ha kiszolgálnak…” – jegyezte meg viccesen a Reutersnek, s megnyilvánulása is aláhúzza, hogy a BL-döntőt követő kirohanásától eltekintve jó humorú, vidám kedélyű játékos, aki remekül kijön a csapattársaival, és edzői is kedvelik. Pep Guardiola is minden követ megmozgatott azért, hogy a Bayern Münchennél tartsa, és a német középpályás is óriási tisztelettel beszél a katalán edzőről. Annak ellenére, hogy az FC Barcelona korábbi középpályása finoman szólva sem örvend túl nagy népszerűségnek Madridban…

RÓLA MONDTÁK
„Elképesztően intelligens és bátor futballista. Jellemző, hogy a leghangosabb játékosok meghúzzák magukat, ha baj van, ő azonban teljesen más. A nehéz helyzetekben mindig ő volt a legbátrabb.”
Pep GUARDIOLA
„Soha nincs rossz napja, a játéka pedig egyszerre elegáns és hatékony. Talán még nem is láttam őt rosszul passzolni. Na jó, talán egyszer. Imádja a futballt, és mindig játszani akar, leginkább ez az, ami összeköt minket. Mert a játék szeretete még a győzelemnél is fontosabb.”
Zinédine ZIDANE
„Ő az egyik legfontosabb játékosunk, mert mindig ő szabja meg, milyen ritmusban futballozik a Real Madrid. Ha lassítani akarja, akkor lassabb a tempónk, ha gyorsítani, akkor gyorsabban játszunk. Minden tőle függ.”
CASEMIRO
„A Real Madridban nem lehet rosszul játszani. De vele ilyen nem is fordulhat elő, mert kivételes képességű futballista. Olyan, mintha lassítva látná a játékot, és mindenre reagálni tudna.”
Luka MODRIC
„Olyan stílusosan futballozik, amiért a szurkolók kimennek a stadionba. Egyike azoknak a labdarúgóknak, akik arra születtek, hogy a Real Madridban játsszanak.”
Florentino PÉREZ
„Sohasem borul ki, mindig, minden helyzetben higgadt tud maradni. Mentálisan elképesztően erős futballista.”
Jupp HEYNCKES
„Amikor először láttam őt futballozni, egyből azt mondtam, hogy ha nem lesz belőle sztár, akkor nem értek a labdarúgáshoz.”
Miroslav KLOSE
„Ő a Real Madrid motorja. Sok szempontból emlékeztet arra, ahogyan én futballoztam. Akár azt is mondhatjuk, hogy játékstílust tekintve ő az utódom.”
XAVI


„A pályafutásom meghatározó edzője volt, és a német labdarúgásban is úttörőnek számított  – mondta Kroos Guardioláról a The Athleticnek. – Neki köszönhetően az emberek teljesen másképpen kezdték el figyelni a középpályások játékát Németországban, és rengetegen jöttek ki az edzéseinkre, hogy beszéljenek vele az általa képviselt játékfilozófiáról. Ha az akkori csapatból bárkit megkérdeznek, mindenki azt mondaná, hogy sportszakmai szempontból ő a legjobb edző. Imádtam azt az egy évet, amíg vele dolgozhattam. Pep szerette volna, ha maradok, de nem hosszabbíthattam csak a személye miatt. Arra is gondolnom kellett, hogy mi lesz, ha ő távozik. Továbbra is nagyon jó a kapcsolatunk, és örökké hálás leszek neki, mert rengeteget tanultam tőle.”

2014: világbajnok, első Kelet-Németországban született labdarúgóként
2014: világbajnok, első Kelet-Németországban született labdarúgóként


Vagyis bátran kijelenthetjük, hogy a Real Madrid és a német válogatott történetének egyik legjobb középpályása játékát a Barcelonához ezer szállal kötődő katalán edző csiszolta tökéletesre. Persze előtte is rengeteget tanult és fejlődött a német futballban. A Bayern 2006 nyarán igazolta át a Hansa Rostocktól, egy évvel később a klub valaha volt legfiatalabb játékosaként mutatkozhatott be a Bundesligában. Zé Roberto helyére cserélte be Ottmar Hitzfeld, és bár mindössze 18 percet kapott, így is adott két gólpasszt Miroslav Klosénak a Cottbus ellen 5–0-ra megnyert mérkőzésen. A bajorok aztán 2009-ben kölcsönadták a Bayer Leverkusennek, s ez meghatározó lépcsőfok volt a karrierjében. A 2009–2010-es idényben kilenc gólt és tizenkét gólpasszt jegyzett a Bundesligában, és fejlődésében óriási szerepe volt a csapatot irányító Jupp Heynckesnek. „Pályafutásom korai szakaszában ő volt a legfontosabb edző. Akkor kezdtem el folyamatosan magas szinten játszani, amikor 2011-ben őt nevezték ki a Bayern élére” – mondta Heynckesről.

A német válogatottban 2010 januárjában mutatkozott be, abban az évben négy meccsen is játszott a dél-afrikai világbajnokságon. Azon a vb-n bronzérmet szerzett a csapattal, négy évvel később viszont a brazíliai tornán aranyérmes lett – ő az első és az egyetlen Kelet-Németországból származó világbajnok futballista. Tavaly nyáron, az angolok ellen 2–0-ra elveszített Eb-nyolcaddöntő után vonult vissza a nemzeti csapattól – így a játékát nem csodálhatjuk meg szombaton, a Puskás Arénában sorra kerülő Magyarország–Németország Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Korábban háromszor játszott a magyar válogatott ellen: 2010-ben Budapesten (3–0 oda), 2016-ban Gelsenkirchenben (2–0 oda) és persze tavaly Münchenben, az Eb-csoportmérkőzésen (2–2).

És hogy mihez kezd majd pályafutása lezárása után? A BL-döntőben történtek után kissé meglepő lesz a válasz: 2020-ban a Marcának azt mondta, szívesen kipróbálná magát televíziós szakkommentátorként…

„El tudom képzelni, hogy a riporter mellett ülök, és kommentálok bizonyos helyzeteket. Ez kicsit más szerepkör, mint amikor valaki a meccs után szakértőként elmondja, mi volt jó, és mi volt rossz. Edző viszont biztosan nem leszek, mert nem akarom a fél életemet hotelben tölteni. A válogatott meccsek után is rendre harmincezer eurót fizettem, hogy egy magángéppel hazarepüljek a családomhoz. Nekem minden pénzt megér, hogy a velük lehessek, és lássam reggel felkelni a gyerekeimet!”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. június 11-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik